Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Debatten > Omgaan met erfgoed

Untitled Document
  

OMGAAN MET ERFGOED


[ Datum: 11 juni 2015 ]


De hedendaagse kunst en architectuurtriënnale Brugge 2015 is van start gegaan, met als uitgangspunt: “wat zou er gebeuren mochten de vijf miljoen bezoekers die op jaarbasis in Brugge langskomen, plots beslissen er te blijven wonen? Kan het charmante, ‘middeleeuwse’ Brugge een inspiratiebron vormen voor de globaal oprukkende megasteden?” Elk van de uitgenodigde kunstenaars / architecten tracht op zijn/haar manier om te gaan met de zwaar gereglementeerde context van de historische stad Brugge. Hoe zwaar weegt erfgoed? Kan men nog vrijplaatsen creëren? Wat betekent erfgoed binnen een conceptvisie op de stedelijke contextuele ruimte?


Binnen dit kader organiseert Archipel een debat waarbij gekende architectenbureaus – gemodereerd door architect en stedenbouwkundige Marc Martens – hun relaas geven over ‘omgaan met erfgoed’. In het panel zitten o.a. noA architecten, Dertien 12, Urbain Architectencollectief, Adriaan D’Halluin (Baumschlager-Eberle). Vier architectuurbureaus geven inzicht in hun projecten en visies over hoe er kan omgegaan worden met erfgoed, en hoe een hedendaagse interventie een meerwaarde kan betekenen voor een historisch beladen context. Daarna volgt een debat over overkoepelende thema’s die erfgoed met zich meebrengt. Is een hedendaags leven wel mogelijk in een middeleeuwse stad? Als men pleit voor een authentieke historische stad, moeten we dan niet alle recente namaak verwijderen? Verdraagt een historische stad vernieuwingen? In welke vorm? Historiserend? Resoluut hedendaags? Is een gesprek over dergelijke thema’s mogelijk? Betekent een hedendaagse interventie überhaupt een meerwaarde voor een historisch beladen context? Dienen er grenzen gesteld te worden aan behoud van gebouwen binnen de mate van het redelijke (historische relevantie, kost restauratie / renovatie …) … Tal van vragen zullen in het tweede deel naar voor gebracht worden.

LOCATIE:

Deze lezing zal – bij goed weer – plaats vinden op het ponton ‘Canal’s Swimmer Club’ van Atelier Bow-Wow (JP) aan de Carmersbrug. Dit ponton werd samen met het Brugse architectenbureau Dertien 12 gerealiseerd als een drijvende structuur op de reien die ruimte biedt voor tal van multifunctionele ontmoetingsmomenten en activiteiten. Zo kunnen de leden van de zwemclubs de pontons van de sculptuur gebruiken terwijl andere delen van de infrastructuur ruimte bieden voor lezingen, tentoonstellingen en ontspanning.
Bij slecht weer gaat het door in de Vriendenzaal van de musea, Dijver 12 (op ongeveer 10 min wandelen van het ponton)

Toegang gratis voor Archipel leden op vertoon van je lidkaart
€ 7 voor niet-leden
€ 5 voor studenten
Te betalen aan de ingang
Reserveren gewenst (http://t.ymlp301.net/mseuagaeshmwalauwmaraewym/click.php)


Untitled Document