Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > LezingenLezing door Bernard Tschumi

Untitled Document
  

Lezing door Bernard Tschumi

25 april

De Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi is een monument in de wereld van de architectuur. Zijn nieuwe ideeën over de architecturale grondbeginselen pende hij neer in waardevolle geschriften. Zijn eerste bespiegelingen Manhattan Transcripts (1976-1981) en Joyce’s Garden (1976), focussen op beweging, tijd en gebeurtenis.

Hij gebruikte deze concepten ze voor het eerst in zijn ontwerp voor het Parc de la Villette (1982) in Parijs. In 1988 werd zijn werk tentoongesteld in het MoMA onder de noemer Deconstructivist Architecture. Los van een vastgeroeste stijl slingert zijn werk al 40 jaar heen en weer tussen theoretische geschriften en architectuur.

Voor zijn volgende nummer vroeg het architectuurtijdschrift A+ hem het thema erfgoed uit te diepen. Dit begrip komt in zijn werk tot uitdrukking via zijn verwantschap met de modernistische architect Jean Tschumi, maar ook in een reeks grote projecten als de École du Fresnoy (1997), het Acropolismuseum in Athene (2009) en het archeologisch museumpark Alesia (2012).

Coproductie: BOZAR ARCHITECTURE, A+ Architectuur in België

Link BOZAR: Lezing door Bernard Tschumi

Untitled Document