Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Lezingen > Duurzame transformatie – Verkaveling

Untitled Document
  

DUURZAME TRANSFORMATIE – VERKAVELING

[ Datum: 26 mei 2015 ]


Marijn van de Weijer is architect (Technische Universiteit Eindhoven, 2005) en Master in Human Settlements (KU Leuven, 2009). Hij bestudeerde tijdens zijn doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven en Universiteit Hasselt (2014) transformatiestrategieën voor perifere woonwijken met vooral vrijstaande woningen. Hij onderzocht de onderbenutting van grote, vrijstaande woning in de bestaande verkavelingen. En keek naar mogelijke strategieën om de woningen te transformeren of de wijken te herschikken. Momenteel is Marijn postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Hasselt, Faculteit Architectuur en kunst, en bouwt onderzoek uit naar leegstand en herontwikkeling van industrieel erfgoed in perifere locaties.

Valerie Dewaelheyns werkt aan de SADL KU Leuven en bij het kenniscentrum tuin+ Erasmushogeschool Brussel. In haar doctoraatsonderzoek beschreef ze de potentie van de tuinen in Vlaanderen. Liefst 8 procent van de totale Vlaamse grondoppervlakte is tuin. Ondanks hun verscheidenheid in aanleg, gebruik en eigenaars delen ze enkele strategisch interessante eigenschappen, zoals de aanwezigheid van (groene) structuren en de ondersteuning van vele ecosysteemdiensten. Wat is de strategische waarde van de veelheid aan private tuinen in Vlaanderen? Hierover vertelt Valerie tijdens haar lezing.

Bram Aerts is partner van TRANS architectuur | stedenbouw. In samenwerking met architectenbureau Monadnock maakte TRANS een masterplan voor de Turnhoutse wijk Schorvoort. Als een van de Pilootprojecten Wonen van de Vlaams Bouwmeester onderzochten de ontwerpers samen met de publieke en private grondeigenaars hoe intensieve samenwerking tot een meerwaarde voor alle kan leiden. In de kaveloverschrijdende ‘grondcoalitie’ behoudt iedereen zijn eigen eigendom, maar worden de perceelsgrenzen tijdelijk ‘vergeten’ om tot een collectieve visie te komen die uiteindelijk een meerwaarde biedt voor alle grondeigenaren.

Praktisch

Locatie: Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo
Datum: dinsdag 26 mei 2015
Tijd: 20.00 – 22.15 uur
Inkom: 5 euro, ter plekke te betalen
Reserveren: inschrijven via deze link
Meer informatie op www.kampc.be en www.ar-tur.be

Untitled Document