Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Lezingen

Untitled Document
 •   

  LEZINGEN

 • 25 april 2016 Lezing door Bernard Tschumi

  De Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi is een monument in de wereld van de architectuur. Zijn nieuwe ideeën over de architecturale grondbeginselen pende hij neer in waardevolle geschriften. Zijn eerste bespiegelingen Manhattan Transcripts (1976-1981) en Joyce’s Garden (1976), focussen op beweging, tijd en gebeurtenis.

  25 februari 2016 Land use & densiteit, door Leo Van Broeck

  Dè uitdaging voor onze overbevolkte en te klein geworden planeet is een totale herschikking van ons ruimtegebruik. Specifiek voor Vlaanderen is de diagnose dubbel pijnlijk: meer dan 32% bebouwde oppervlakte, en bovendien is dat gebeurd op de meest gefragmenteerde manier. Iedereen woont zowat overal, het verkavelingsmodel heeft de steden doen leeg lopen en het platteland kapotgemaakt. Leo Van Broeck reflecteert over ruimtegebruik en densiteit en koppelt dit aan eigen werk.

  nog tot 15/03 A-Z lezingen: van spraakmakend tot veelbesproken

  Wie interesse heeft in design, architectuur en kunst mag de 8ste editie van de A-Z lezingen, georganiseerd door Architectuurwijzer, niet missen. Nog tot 15 maart 2016 geven binnen- en buitenlandse sprekers kleur aan uw dinsdagavonden. Plaats om te zijn is de Stadscampus UHasselt, Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42, Hasselt. Noteer alvast de vijf architectuurlezingen in uw agenda:

  18/02/2016 Lezing door Pierre-Alain Trévelo: De aarde is een bouwwerk

  Pierre-Alain Trévelo richtte samen met Antoine Viger-Kohler ‘TVK’ op. Dit Parijse bureau voor architectuur en stedenbouw legt zich toe op de nalatenschap van de moderniteit: grote huisvestingsprojecten, de omvorming van grote infrastructuren of nieuwe bouwtrends.

  08/12/2015 Bozar: L'Affaire Le Corbusier

  Naar aanleiding van de 85ste verjaardag van het derde Congrès international d'architecture moderne (CIAM III ) dat plaatsvond in het Paleis voor Schone Kunsten in aanwezigheid van Le Corbusier, spreekt architect en schrijver François Chaslin over zijn boek Un Corbusier en schetst een genuanceerd portret van de kunstenaar.

  07/10/2015 BOZAR ARCHITECTURE: Stephen Bates, 'Dwelling'

  Stephan Bates van het genomineerde Britse architectenbureau Sergison Bates Architects geeft op 7 oktober een lezing in BOZAR over de spanning tussen het conceptuele en de praktijk in de architectuur. Bates zit eveneens in de jury van de Belgische Architectuurprijs 2015, die ook op 7 oktober samenzit.

  26/09/2015 Masterclass over Bauhaus-ontwerper Mart Stam

  Op vrijdag 25 september van 12.30-17.00 vindt bij de gloednieuwe Thonet dealer Pot Interieur in Axel, Nederland een masterclass plaats over de Nederlandse architect en ontwerper Mart Stam.

  07/10/2015 Architectuurwijzer nodigt uit: OMA - Ellen van Loon (NL)

  Architectuurwijzer nodigt op woensdag 7 oktober Ellen Van Loon uit, partner bij OMA (Office for Metropolitan Architecture), het bureau van Rem Koolhaas, om te komen praten over haar recente werk, zoals het nagelnieuwe Stadskantoor van Rotterdam. Laat u inspireren door de onversneden durf waarmee OMA ontwerpt, door het aspect van 'bigness' en door de grootstedelijke complexiteit.

  08/09/2015 Lezingenreeks Auditorium 15/16 - The Architecture of Information

  Vanaf oktober moet je in het Kunstencentrum STUK in Leuven zijn voor de 8-delige lezingenreeks AUDITORIUM 15-16. Onder het thema ‘The architecture of information: data, people and public space’ wordt dieper ingegaan op onderwerpen zoals het gebruik van data bij het ontwerpen, smart cities en allerlei nieuwe design-processen door toepassing van digitale informatie. Voor deze lezingenreeks, georganiseerd met steun van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad, bracht de Leuvense vzw Stad en Architectuur een indrukwekkende, internationale selectie bij elkaar van briljante architecten.

  26/05/2015 Duurzame transformatie – Verkaveling

  Op dinsdag 26 mei vindt de derde avond plaats in de lezingenreeks van Kamp C en AR-TUR: Duurzame Transformatie. De avond heeft als thema de verkaveling. Marijn van de Weijer (ArcK, Universiteit Hasselt), Valerie Dewaelheyns (KU Leuven / kenniscentrum tuin+ Erasmushogeschool Brussel) en Bram Aerts (TRANS architectuur | stedenbouw) spreken over onderbezette verkavelingen, tuinen en eigendomsstructuren. De avond vindt plaats bij Kamp C in Westerlo.

  26/05/2015 Infoavond over “Duurzaam industrieel bouwen”

  Op 26 mei om 18u organiseert de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen een infoavond over “Duurzaam industrieel bouwen”. Tijdens 3 infosessies en een minibeurs kan je meer te weten komen over weten over de EPB-normering en krijg je praktische tips over het belang en het gebruik van isolatie en ventilatie.

  Inschrijven is gratis en kan via deze link.

  12/05/2015 Dag van de Speciale technieken

  Duurzaam bouwen en verantwoord omgaan met energie stopt niet bij de algemene aannemer. Integendeel. Met de juiste energiezuinige technieken bespaart iedereen op de energiefactuur.Daarom organiseert de cluster Speciale Technieken een Dag van de Speciale technieken, op dinsdag 12 mei.  11/05/2015 Lezing Gafpa in de reeks Across (Luik)

  Op maandag 11 mei geeft het architectenbureau Gafpa een lezing in Luik in de lezingenreeks Across.
  Gafpa werd in 2008 opgericht door architecten Floris De Bruyn, Philippe De Berlangeer en Frederick Verschueren, kort na hun studies aan Sint-Lucas in Gent.
  Het Gentse architectenbureau staat bekend om zijn pragmatische aanpak, waarbij de bestaande context telkens wordt ontmanteld en herwerkt tot een nieuwe werkelijkheid.
  Deze vorm van systematische deconstructie leidt steeds tot nieuwe interpretaties van architectuur, een eigen vocabularium.  11/05/2015 Never Modern

  6a Architects is een praktijk die Tom Emerson samen met Stephanie MacDonald in 2001 oprichtte. Het Londense bureau heeft inmiddels heel wat opmerkelijke projecten op zijn palmares.
  In de recente uitgave ’Never Modern’ omschrijft architectuurcriticus Irénée Scalbert hun werk als ’interventies’ waarbij niet constructie maar toeval en intuïtie de hoekstenen zijn om tot de ontwikkeling van een nieuw project te komen; een ontwerpmethodiek die Emerson op 11 mei komt toelichten tijdens de lezing ’Never Modern’ in het Paleis voor Schone Kunsten.  23/04/2015   LOW architecten - Aim high, shoot LOW

  Low architecten blijft verrassen. Hun ontwerpvisie is gestoeld op de uniciteit van de projecten. “Geen 110 referenties van dezelfde typologie zijn nodig, één is voldoende” uitspraak van het Antwerps bureau dat in 2005 dat Stijn Cockx en Tom Hindryckx werd opgericht.
  Op de website van LOW architecten luidt hun visie als volgt:
  “LOW gelooft sterk in teamwork en multidisciplinaire samenwerking. Daarom zijn ze reeds in een vroeg stadium voorstander van engagement in het ontwerpproces tussen opdrachtgever, gebruiker en specialisten. De ambitie van LOW is het ontwikkelen van op maat gemaakte en innovatieve oplossingen voor verschillende schaalniveaus en diverse programma’s. Hoofddoel is om een gedegen visie voor elke opdracht te creëren, van waaruit een interessante dialoog tussen harmonie en contrast kan ontstaan. Het resultaat van deze no-nonsense aanpak ademt een niet-conventionele eenvoud uit in alleLOW projecten. Brutaal en toch verfijnd.”  21/04/2015   Duurzame transformatie - Dorpskern

  Op dinsdag 21 april 2015 wordt de tweede lezing in de reeks van Kamp C en AR-TUR gegeven: Duurzame Transformatie. De avond heeft als thema de dorpskern. Ward Verbakel (plusofficearchitects) en Matthijs Willemsen (Strootman Landschapsarchitecten) spreken over beeldkwaliteit en participatie bij dorpskernvernieuwingen. De avond vindt plaats in de Warande in Turnhout.  23/04/2015   Nieto Sobejano Arquitectos

  De Auditorium-lezingenreeks in STUK in Leuven sluit af met NIETO SOBEJANO ARQUITECTOS op 23 april 2015 om 20u.  31/03/2015   Reflectienamiddag: "De stad als maatschappelijk project"

  Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Antwerpen herwonnen stad?' organiseren de VRP en het Vlaams Architectuurinstituut een reflectienamiddag over maatschappij, ruimtelijk plannen en beleid.
  Het boek trekt lessen uit het verleden en koppelt die aan vijf uitdagingen voor de toekomst. Enkele prominente experten geven hun opinie over deze onderwerpen.
  Er zal worden nagegaan of de Antwerpse analyse als blauwdruk kan dienen voor Vlaamse stedelijke uitdagingen vanuit sociaal, economisch, ecologisch en bestuurlijk perspectief.  24/03/2015   Duurzame transformatie: Gebouw en landschap

  Dinsdag 24 maart 2015 start de nieuwe lezingenreeks van Kamp C en AR-TUR: Duurzame Transformatie. De eerste avond heeft als thema Gebouw en Landschap.
  Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), Christophe Vandevoort (Ruimte Vlaanderen) en Ingrid Nij Bijvank-van Herel (Het Oversticht) spreken over de transformatie van landelijk erfgoed en de aanpassing van erven in het landschap.
  Ook presenteren we het CAHIER #3 Duurzaam Ruimtegebruik, het resultaat van de lezingenreeks in 2014. De avond vindt plaats bij Kamp C in Westerlo.  24/02/2015   BAS (BE)

  Dirk Jaspaert is oprichter van het Bureau voor Architectuur en Stabiliteit, kortweg BAS. Hij geeft samen met zijn team advies inzake architectural structural engineering aan talloze architectenbureaus uit binnen- en buitenland.  23/02/2015   Elements of Architecture

  De afgelopen editie van de architectuurbiënnale van Venetië ging niet onopgemerkt voorbij. Curator Rem Koolhaas maakte er een onderzoeksbiënnale van, met als overkoepelend thema Fundamentals; het resultaat werd nu eens bewierookt, dan weer op onbegrip onthaald.  16/02/2015   C-mine Genk

  Twee jaar lang vestigde kunstenaar-theatermaker Simon Allemeersch zijn atelier in de Gentse Rabotwijk, in de sociale woontorens die beetje bij beetje leeglopen omdat ze worden afgebroken. Langzaam, in onderhandeling met de bewoners en samen met andere makers, stichtte hij er 'een geheugen van de blokken'. De praktijkervaringen en documentatie van het Rabotatelier zijn nu verwerkt tot een documentaire voorstelling, een boek en twee expo's onder de gezamenlijke noemer Rabot 4-358.  10/02/2015-12/05/2015   Lezingenreeks StadBuitenStad / De ontdekking van de voorsteden

  In de lezingenreeks 'StadBuitenStad - De ontdekking van de voorsteden' geven stedenbouwkundigen, architecten, pollitici en kunstenaars hun visie op de rand en de kern van de steden waarin we leven.


  04/02/2015-05/02/2015   Vier thematische lezingenreeksen tijdens Dag van de Openbare Ruimte

  De Dag van de Openbare Ruimte vindt plaats op 4 en 5 februari 2015 in Paleis 3 van Brussels Expo. Steunpunt Straten organiseert vier thematische lezingenreeksen waarbij de programmatie gebeurt in samenwerking met vakorganisaties uit de drie gewesten: Kubiekeruimte, Maison de l’Urbanité, ]pyblik[ en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. De presentaties worden in het Nederlands of het Frans gehouden.  03/12/2014   Lezing “Interiors. Notes & Figures”

  Hoe ‘bewonen’ wij een huis? Dat is de hamvraag van “Interiors. Notes & Figures”, de Belgische inzending die tot 23 november wordt getoond op de Biënnale van Venetië.  27/11/2014   EXPOLAB - Jukebox daydreams: (Anti-)Curating and Architecture Collections

  In een beschouwing over zijn recentste curatorieel project, de nieuwe permanente presentatie in het Nationaal Museum – Architectuur in Oslo, bepleit Jérémie McGowan een creatief-kritische benadering bij het werken met museumcollecties, die de ingebedde logica van ‘het kunstmuseum’ van binnenuit bevraagt en omkeert.  20/11/2014   Onderweg - Bruno Vanbesien Architects

  Balancerend tussen de bezorgdheid een warme woonomgeving te creëren en de zoektocht naar een boeiend spel van lijnen en vlakken die het maximale uit het minimale halen, realiseert Bruno Vanbesien architecturale pareltjes met een subtiele precisie.  10/11/2014 - 08/12/2014   Lezingenreeks Opdracht en Ontwerp / Hoe komt architectuur tot stand?

  In de lezingenreeks 'Opdracht en Ontwerp - Hoe komt architectuur tot stand' spreken architecten en bouwheren over hun beweegredenen, verzuchtingen en dromen.  06/11/2014   Architectenlezing RE-ST

  Op donderdag 6 november geven Dimitri Minten en Tim Vekemans van het architectenvennootschap RE-ST de lezing “De winst van het niet-bouwen” in de reeks Less is More: minder ruimte vraagt om meer architectuur. Deze lezingenreeks over duurzaam ruimtegebruik wordt georganiseerd door Kamp C, provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, en AR-TUR, centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen. Architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen lichten toe hoe zij op duurzame en innovatieve wijze omgaan met de schaarse ruimt  23/10/2014   Lezing URA Tussenstand

  Archipel organiseert op 23 oktober 2014 een lezing URA Tussenstand. URA werd in 2003 opgericht in Brussel door Yves Malysse (1973), Kiki Verbeeck (1974) en Joost Verstraete (1974). Alle drie studeerden architectuur aan Sint-Lucas Hogeschool voor Wetenschap en Kunst in Gent. Yves Malysse werkte voor diverse architecten, waaronder MVRDV (Rotterdam) en Crepain (Antwerpen). In 2007-2008 gaf hij les aan de TU Delft en van 2008-2011 aan de Academie voor Bouwkunst Rotterdam. Sinds 2014 is hij gastdocent aan KUL LUCA. Kiki Verbeeck werkte voor uapS (Parijs), LABFAC (Parijs), OMA (Rotterdam) en Baines (Brussel). In 2002 behaalde ze een Master architectuurtheorie aan de KU Leuven. Sinds 2010 geeft Kiki Verbeeck ontwerpbegeleiding aan de KUL ingenieurswetenschappen. Beide treden op als jurylid voor diverse instanties en instituten. Joost Verstraete werkte eerst met FCJZ Zhang Yung in Peking (China) en vervolgens bij Architettura (Gent). In 2009 verliet hij België met zijn gezin en sindsdien leiden Yves Malysse en Kiki Verbeeck het bureau.


  21/10/2014   Lezing door Tobia Scarpa

  Hij is inmiddels bijna tachtig, de Italiaanse architect en productontwerper Tobia Scarpa. Op dinsdag 21 oktober blikt de maestro van het Italiaanse design terug op zijn oeuvre tijdens een uitzonderlijke lezing georganiseerd door Bozar Architecture/A+ Architecture in Belgium.


  16/10-23/04/2015   Auditorium 14/15

  AUDITORIUM is een thematische lezingenreeks die een verscheidenheid van ervaring en expertise in eigentijdse architectuur bij elkaar brengt. Stad en Architectuur selecteert daarbij uit een internationaal aanbod architecten. Dit jaar ligt de klemtoon op de ambigue relatie tussen macht, politiek en ontwerp. Deze lezingenreeks wordt gesteund door de Orde van Architecten – Vlaamse Raad.


  15/10/2014   Lezing Stephen Bates 'Away from Home'

  Op 15 oktober organiseert studentenvereniging Modulor een lezing met Stephen Bates voor de opening van het academisch jaar in Antwerpen. Hij zal praten over eigen (Sergison Bates architects) werk en filosofie


  13/10/2014   Lezing door Rudy Ricciotti

  Voor de tweede lezing van het seizoen 2014-2015 nodigen BOZAR ARCHITECTURE en A+ Architecture in Belgium Rudy Ricciotti uit.


  06/10/2014    Lezing architectenbureau V+ ‘Que peut la chose’

  Op 6 oktober geeft V+/bureau vers plus de bien-être een lezing in het kader van de lezingenreeks Architecture & Culture, georganiseerd door de architectuurfaculteit van de Universiteit Luik i.s.m. de Société Libre d’Emulation.


  01/10/2014   Lezing T.OP Limburg

  Architectuurwijzer organiseert op 1 oktober 2014 een lezing over de blik op ruimtelijke ontwikkeling. In oktober 2013 was Genk het centrum van de Vlaamse architectuur. De Dag van de Architectuur stond voor het eerst ingebed in een heuse Week van de Architectuur, waarin Ruimte Vlaanderen zich - samen met lokale (en andere) experten - over Limburg boog.


  30/09/2014   Lezing door Martino Tattara (Dogma): Living/ Working. How to Live Together

  Voor de eerste lezing van het seizoen 2014-2015 nodigen BOZAR ARCHITECTURE en A+ Architecture in Belgium Martino Tattara uit.


  25/09/2014    Congres stedenbouw en ruimtelijke ordening

  Informeeting organiseert op 25 september 2014 het congres stedenbouw en ruimtelijke ordening.


  11/09/2014   Lezing door Equipe (NL) / Lezingenreeks Less is More

  Op 11 september geven Daniëlle Segers en Huib van Zeijl van het Amsterdamse bureau Équipe voor architectuur en urbanisme een lezing in de reeks Less is More van Kamp C en Ar-Tur.


  13/06/2014   Ten huize van ... LENS°ASS Architecten

  BVA (Bond van de Vlaamse architecten) organiseert een bezoek aan het bureau van LENS°ASS Architecten. Lens°ass architecten kende in de loop der jaren een boeiend groeiproces van kleinschalige projecten tot middelgrote en grote projecten waarbij het ene geenszins het andere verving. Hun team groeide uit tot een zeer flexibel team dat thuis is op verschillende terreinen van het architecturale landschap, met een duidelijke visie op zowel de macro-, meso- en microschaal van ieder project. 'De weg van tactiele sfeer', noemen zij het zelf. Architectuur is voor Lens°ass architecten meer dan het louter produceren van beelden, ruimtes of het bedenken van technische oplossingen. Het is een veel complexer proces waarbij op verschillende schaalniveaus gezocht wordt naar een synthese, vanaf de stedenbouwkundige dimensie tot aan het zorgvuldig detailleren van elk bouwonderdeel.


  15/05/2014   Vierwindentuin

  Archipel organiseert een openluchtlezing, onder de luifel ontworpen door architectenbureau BAUKUNST te Brussel. Het ingenieursbureau dat achter dit knap staaltje vernuft schuilt, laat ons achter de schermen kijken hoe architectuur en structuur zich laten verzoenen. UTIL Struktuurstudies neemt ons mee in een wereld van redeneringen, berekeningen, cijfers en experimenten die mee kracht en poëzie geven aan architecturale concepten. We zijn welkom in Sint-Jans-Molenbeek, in het hartje van Brussel, vlak bij metrostation Zwarte Vijvers, onder een luifel van 1 meter hoog met oppervlakte van 18.2 × 18.2 m die slechts door vier betonnen kolommen in het midden van de zijden wordt ondersteund. Een adembenemend kunstwerk!


  13/05/2014    Lezing Anne Holtrop - A Possible Architecture- NL-VL RESET 2014

  Anne Holtrop (1977, Nederland) studeerde cum laude af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam in 2005. Hij begon een eigen praktijk in hetzelfde jaar en ontving verschillende beurzen van het Fonds BKVB, net als de Charlotte Köhler Architectuurprijs. Hij was artist-in-residence in Tokio in 2009, in Seoul in 2011 en in Kopenhagen in 2012. Hij is opleidingshoofd van de Studio for Immediate Spaces aan het Sandberg Instituut Amsterdam, en redacteur van OASE. Zijn werk varieert van architectuurmodellen tot tijdelijke en permanente gebouwen, en hij werkt geregeld samen met kunstenaars Krijn de Koning en Bas Princen.


  06/05/2014   Lezing Erik Wieërs - Collectief Noord

  Dinsdag 6 mei geeft architect Erik Wieërs van Collectief Noord een lezing in de reeks Less is More, georganiseerd door Kamp C en AR-TUR. In deze reeks lichten ontwerpers toe hoe zij op duurzame en innovatieve wijze omgaan met de schaarse ruimte. Architect Erik Wieërs gaat in op onze collectiviteit voetafdruk. Hij vertelt onder meer over collectief woon- en werkgebouw De Drukkerij in Antwerpen.


  29/04/2014   Lezing Job Floris(Monadnock) in de reeks NL-VL RESET 2014- Nabij-heden

  Op 29 april 2014 organiseert het Vlaams Architectuur instituut een lezing van Job Floris. Job Floris zal tijdens zijn lezing – naast het duiden van recente projecten in Europa- reflecteren over continuïteit in relatie tot de eigen praktijk, de rol van precedenten, coderingen en over de mate van nabijheid tussen conventie en inventie.


  24/04/2014    Archipellezing Dierendonck/Blancke

  Archipel laat Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke, die sleutelen aan een boeiend architectuurverhaal, op 24 april aan het woord in een van hun recente realisaties.


  04/04/2014   De architect van het vlinderpaleis komt

  Lezing architect Harbour.


  03/04/2014   Lezing landschapsarchitect Ruut van Paridon

  Donderdag 3 april geeft Ruut van Paridon van het bureau Van Paridon x de Groot landschapsarchitecten een lezing in Kamp C in Westerlo. Ruut vertelt over het project Knooperven, waarbij voormalige boerenerven worden herontwikkeld tot nieuwe compacte nederzettingen in het landschap. De lezing is onderdeel van de reeks 'Less is More: minder ruimte vraagt om meer architectuur' georganiseerd door Kamp C en AR-TUR.


  22/03/2014   Lezingenmiddag schoolarchitectuur: gedurfd bouwen

  Hoe ontwerp je gebouwen voor kinderen? Op welke manier maak je innovatieve schoolgebouwen voor de toekomst? Hoe kan architectuur bijdragen aan een prettige leeromgeving? Op zaterdag 22 maart 2014 organiseert AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, in samenwerking met festival STORMOPKOMST in Turnhout een lezingenmiddag over schoolarchitectuur.


  11/03/2014    Lezing Pezo & von Ellrichshausen

  Mauricio Pezo en Sofia von Ellrichshausen zullen op 11 maart een lezing geven in het kader van de programmatie A+ Architecture in Belgium/BOZAR Architecture. Hun werk staat momenteel (tot 6 april) ten toon op de expo ‘Sensing Spaces’ in de Royal Academy of Arts in Londen.


  20/02/2014    Openingslezing door Peter St John (Caruso St John Architects) en Dirk Somers (Bovenbouw) voor tentoonstelling Pasticcio - Continuïteit in de Europese architectuur.

  Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel internationale Kunstcampus nodigen u van harte uit op donderdag 20 februari om 20u voor de opening van de tentoonstelling Pasticcio - Continuïteit in de Europese architectuur. We openen met lezingen van de curator van de tentoonstelling Peter St John (Caruso St John Architects) en scenograaf en architect Dirk Somers (Bovenbouw Architecten).


  11.02.2014 – 20.05.2014    Start lezingenreeks NL-VL RESET 2014

  De Universiteit Antwerpen faculteit Ontwerpwetenschappen en het Vlaams Architectuurinstituut bundelen opnieuw de krachten. Onder de titel ‘NL-VL RESET 2014’ wordt onderzocht hoe architecten in Nederland het vak van de architectuur herdenken tegen de achtergrond van de economische crisis en de ingrijpende culturele herijkingen die onze noorderburen sinds een aantal jaren ondergaan.


  11.02.14, 25.02.14, 11.03.14 en 25.03.14   A-Z Lezingen architectuur

  Wie interesse heeft in kunst, design en architectuur, mag de nieuwe reeks A-Z lezingen niet missen. Nog tot 25 maart 2014 passeren zowel binnen- als buitenlandse sprekers de revue. Architectuurwijzer zet vier lezingen in de kijker.


  06.02.2014 – 02.12.2014   Lezingenreeks Less is More: minder ruimte vraagt om meer architectuur

  Kamp C, provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, en AR-TUR, centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, organiseren in 2014 een lezingenreeks over duurzaam ruimtegebruik.


  19/12/2013   Lezing Luc Deleu - T.O.P. OFFICE (BE) (Auditorium 13/14 Lezingenreeks)

  Als er iemand is in België die al sinds de jaren '70 de rol en verantwoordelijkheid van architecten en stedenbouwers in vraag is blijven stellen, dan is het 'stedenbouwkunstenaar' Luc Deleu. In plaats van ruimtelijke vraagstukken te proberen oplossen op schaal van een gebouw, wijk of stad, is hij ervan overtuigd dat architectuur en stedenbouw behandeld moeten worden op globale schaal. Enkel vanuit een nieuw, 'orbanistisch' perspectief kan een antwoord worden geboden op hedendaagse, mondiale uitdagingen zoals demografische groei, milieuvervuiling en sociale ongelijkheid. Die boodschap bracht hij, samen met T.O.P. office, over aan de hand van politieke manifesto's, collageboeken, vorm- en ruimtestudies rond schaal en perspectief, ruimtelijke modellen voor een lineaire 'Onaangepaste Stad', containerkunstwerken, eigenzinnige fotoreeksen en veel meer.  12.12.13, 30.01.14, 13.03.14 en 15.05.14   Conservation as innovative practice

  Welk potentieel heeft ons architecturaal patrimonium in de huidige context van snelle verstedelijking, demografische verandering en culturele diversiteit? Hoe kan monumentenzorg een innoverende praktijk zijn en tevens een antwoord bieden op deze uitdagingen.  12/12/2013   Lezing Franz Graf (CH): “MONUMENT OR RESOURCE? Intervention strategies for the Housing Complex of Le Lignon, Geneva, 1963 - 1971”

  De Belgische werkgroep van DOCOMOMO (Documentation and Conservation of buildings, sites and neighbourhoods of the Modern Movement) organiseert in samenwerking met æ-LAB (Labo for Architectural Engineering of the Vrije Universiteit Brussel), op donderdag 12 december een lezing door de Zwitserse architect Franz Graf.  28/11/2013   SueAnne Ware (AU)

  SueAnne Ware is landschapsarchitect en 'ontwerp-activist'. Zij beschouwt het landschap als een fysieke katalysator voor sociale verandering. Vele landschappen zijn publiek, omdat ze zich in de openbare ruimte bevinden. Daarom is SueAnne Ware er zich als geen ander van bewust dat je als landschapsarchitect altijd mee verantwoordelijkheid draagt voor het bepalen van de politieke, sociale en milieu agenda. Haar projecten worden gekenmerkt door een sterk engagement met zogenaamd gemarginaliseerde groepen in onze samenleving. Bij haar interventies in het landschap werkt zij systematisch samen met anderen die actief zijn of kunnen geactiveerd worden rond belangrijke maatschappelijke thema's als drugsverslaving, het beleid rond 'illegale' vluchtelingen, dakloosheid, enz.  14/11/2013   BIQ en MUST (NL)

  Deze duo-lezing behandelt de vernieuwing van de voorstadbuurt Lakerlopen in Eindhoven. Het bureau MUST stedebouw en biq stadsontwerp werkten hiervoor samen. In Lakerlopen was de planning van een eerdere stadsvernieuwingsoperatie gestrand na verzet van de bewoners. MUST zocht via een reeks visiedebatten en ontwerpsessies met bewoners, eigenaars, woningcorporaties en de gemeente een nieuwe basis voor de reorganisatie van de stadsplattegrond. Biq stadsontwerp ontwierp programmatische scenario’s voor een deelgebied.  24/10/2013-24/04/2014   AUDITORIUM 13/14 LEZINGENREEKS - ARCHITECTUUR, STEDENBOUW EN DESIGN

  Stad en Architectuur maakt zich op voor de start van AUDITORIUM, een thematische lezingenreeks, die een verscheidenheid van ervaring en expertise in eigentijdse architectuur bij elkaar brengt. Stad en Architectuur selecteert uit een internationaal aanbod en helpt je de vinger aan de pols te houden. Dit jaar ligt de klemtoon op de sociale dimensie van ruimte. Deze lezingenreeks wordt georganiseerd met de steun van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad.  07/10/2013-13/12/2013   Nordic Architecture on Tour

  Het project 'Nordic Architecture on Tour' zet recente architectuur van de Scandinavische landen in België in de schijnwerper. Van 7 oktober tot en met 13 december organiseren lokale partners in zes verschillende steden avonden met lezingen en discussies over historische en hedendaagse Noordse architectuur.  27/11/2013   Lezing Xaveer De Geyter

  Xaveer De Geyter – die in 2012 al te gast was bij BOZAR ARCHITECTURE/A+ in het kader van de expo 4X4. 4 Visies op de Noord-Zuidverbinding – zal over zijn werk spreken tijdens een lezing in het Paleis voor Schone Kunsten op 27 november, ter gelegenheid van de tentoonstelling XDGA_160_expo. Xaveer De Geyter Architects die vanaf 8 november loopt aan het CIVA.  29/10/2013   Lars Lerup in dialoog met het Franse bureau voor stedenbouw en architectuur GRAU

  Tijdens een gesprek in het Paleis voor Schone Kunsten met het Franse bureau voor stedenbouw en architectuur GRAU doet Lars Lerup zijn visie op de stad en de ruimtelijke ordening uit de doeken. GRAU neemt een krachtige, maar open positie in ten aanzien van de hedendaagse stad.  16/10/2013   Lezing Stefano Boeri (IT)

  Met Stefano Boeri (Milaan, 1956) haalt Architectuurwijzer een boegbeeld van de Italiaanse architectuur naar Limburg.  09/10/2013   Lezing Constantin Petcou

  De Staten-Generaal van de "Stad Limburg" is een overlegmoment met focus op de Limburgse leefomgeving. In de avondlezing komt een inspirerend voorbeeld uit het buitenland aan bod  30/05/2013   Publiekslezing: JENS KVORNING (DK)

  'SUBURBIA 2.0' - Publiekslezing in het kader van ATELIER ARCHITECTUUR IN CONTEXT - Jens Kvorning, Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture, Copenhagen (DK)  23/05/2013   Publiekslezing: IDO AVISSAR (FR)

  50.000 RESIDENCES AND OTHER RECENT PROJECTS' - Publiekslezing in het kader van ATELIER ARCHITECTUUR IN CONTEXT - Ido Avissar, LIST, Paris (FR)  24/04/2013   Lezing Marjetica Potrč

  Marjetica Potrč is een Sloveense architect en artieste uit Lubljana die haar activiteiten aan de stad wijdt. In het kader van de eerste masterclass van 2013 rond de Brabantwijk te Schaerbeek zal zij een lezing geven voor het grote publiek.  22/04/2013 - 07/05/2013 - 04/06/2013   BOZAR ARCHITECTURE/A+: Lezingen van Akihisa Hirata, Dominique Perrault en Grafton Architects

  Dit voorjaar organiseert BOZAR ARCHITECTURE/A+ nog drie architectuurlezingen. De jonge Japanse architect Akihisa Hirata bijt de spits af op 22 april. Hij werkte 8 jaar voor Pritzkerprijswinnaar Toyo Ito voordat hij in 2005 zijn eigen bureau oprichtte. In mei is het de beurt aan Dominique Perrault (07.05), internationaal gerenommeerd Frans architect. Op 4 juni, ten slotte, spreken Shelley McNamara en Yvonne Farrell van Grafton Architects, die op de laatste Architectuurbiënnale van Venetië de Zilveren Leeuw voor het meest veelbelovende project in de wacht sleepten.  02/05/2013   Naar een visionaire woningbouw in Vlaanderen - Joachim Declerck (AWB)

  In opdracht van de Vlaams Bouwmeester heeft Architecture Workroom Brussels (AWB) de studie naar een visionaire woningbouw, kansen en opgaven voor een trendbreuk in de Vlaamse woonproductie afgerond. De studie onderzoekt de huidige problematiek en productiemechanismen van de woningbouw. De studie rijkt een toekomstgerichte aanzet aan. Een mooie afsluiting van de lezingenreeks “duurzaam bouwen is dit gelijk aan toekomstgericht bouwen?”.  06/02/2013   A-Z Lezingen Architectuur

  Architectuurwijzer presenteert dit voorjaar volgende A-Z Lezing architectuur: 6a architects (UK)  07/02/2013   Gemene muur en muurovername

  Vanuit de vakgroep Landmeten aan de HoGent werd er recent een onderzoek afgerond betreffende de muurgemeenheid.  21/01/2013   Lezing Wolf Prix - Coop Himmelb(l)au

  Na de succesvolle lezing van sterarchitect Daniel Libeskind eind juni, komt er een ander lid van de zogenaamde ‘deconstructivistische school’ een BOZAR-lezing...  24/01/2013   Lunchcauserie 'Kwaliteitsbegeleiding -van idee tot realisatie'

  Het station Gent Sint-Pieters is gebouwd aan de vooravond van de Wereldtentoonstelling van 1913. Het werd de motor voor de ontwikkeling van een heel nieuw stadsdeel...  28/11/2012   Lezing Studio Mumbai

  Cultuur en klimaat als hoeksteen voor architectuur.  29/11/2012   AUDITORIUM 12/13 LEZINGENREEKS - TYIN TEGNESTUE
    ARCHITECTS (NO)

  Volgens TYIN TEGNESTUE ARCHITECTS vragen dagelijkse, fundamentele problemen om een aanpak waarbij architectuur het doel dient, 'architectuur als noodzaak'. Door de lokale bevolking actief te betrekken in zowel het ontwerpproces als bij de...  30/11/2012   NCDAB colloquium - Gevelbekledingen hout en zink

  NCDAB nodigt u uit voor het volgende “NCDAB colloquium Gevelbekledingen hout en zink” dat zal doorgaan te HALEN, Hagelandstraat 30 op vrijdag 30 november 2012. Dit colloquium zal dieper ingaan op volgende onderwerpen: Gevelbekledingen in metal en...  Untitled Document