Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > TentoonstellingenHet huis. De mentor. Het archief. Christian Kieckens

Untitled Document
 •   

  Het huis. De mentor. Het archief. Christian Kieckens
 • 12.02.2016 tot 05.06.2016


  Architectuur uit Vlaanderen en Brussel geniet vandaag internationaal grote belangstelling. In de jaren zeventig legde een groep jonge, opkomende architecten de basis voor dit succes. Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel nodigen een van hen uit om een tentoonstelling te maken: Christian Kieckens.

  Twee ‘compagnons de route’ die de ontwikkeling en het werk van Kieckens door een jarenlange samenwerking mee gestalte gaven, creëren mee het referentiekader: Maarten Lambrechts en Katrien Vandermarliere. Ook het recent aan het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen (APA) geschonken archief, dat getuigt van een omvangrijke verzameling denk-, teken- en presentatiewerk, is materiaal voor de expositie. De tentoonstelling ‘Het huis. De mentor. Het archief’ toont de wisselwerking tussen architectuurgeschiedenis, ontwerpend onderzoek, docentschap en gebouwd oeuvre.

  Kieckens verzamelt rondom zich een wereld van architectuur en kunst. Hij dompelt zich onder in het onderzoek naar de autonomie van de architectuur: de kerken van Francesco Borromini, de pyramide van Cheops, Barokkoepels in Bohemen, de Zwitserse neutraliteit, het werk van zijn mentor Pieter De Bruyne… Zijn carrière leest als een zoektocht naar de interactie tussen woord en beeld, theorie en geschiedenis, verbeelding en gebruik. Deze complexe queeste staat in contrast met de visuele eenvoud in zijn ontwerpen.

  Deze inzichten vormen de basis voor de kennisoverdracht naar nieuwe generaties architecten. De essentie van de boodschap die Kieckens als docent wil overbrengen is het belang van het realiseren van een eenheid in het ontwerp: architectuur ontwerpen waar elk onderdeel noodzakelijk is. Niets meer, maar ook niets minder.

  Meer over deze tentoonstelling op VAi.be

  Locatie: deSingel

  Bron: VAi
  © Christian Kieckens

  Untitled Document