Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Tentoonstellingen > Modernika. Belgische Droom van een Amerikaanse stad.

Untitled Document
 •   

  Modernika. Belgische Droom van een Amerikaanse stad.
 • [ 29/10/2015 – 10/04/2016 ]


  In het kader van de tentoonstellingen gewijd aan architectuur brengt het Atomium vanaf 29 oktober 2015 tot 10 april 2016, Modernika, over de architectuur in België na 1945. De Martini-toren in Brussel, opgevat als een "stad in de stad", en de BP-toren in Antwerpen met zijn hangende gevel, zijn twee opvallende voorbeelden die de manier weerspiegelen waarop de Belgische droom van een Amerikaanse stad zich heeft vertaald.
  De tentoonstelling Modernika stelt een (her)ontdekking voor van de modernistische architectuur en de Internationale Stijl. Vertrekkend van de mythische Expo 58 die bijdroeg tot de verspreiding van de American way of life in België, toont de tentoonstelling hoe de Amerikaanse droom hier zijn neerslag vond.

  Thema's

  De tentoonstelling is opgebouwd rond thema's zoals de verticale stad, de alomtegenwoordige auto, de privé-woningen en de voorstad met haar kleine villa's, het prefabriceerde huis, de sociale huisvesting, de ultieme American dream... Het Rijksadministratief Centrum, de Hilton-, Martini- en Prévoyance Sociale-toren, de gebouwen van D'Ieteren, de Modelwijk en Ieder Zijn Huis, de Glaverbel-kantoren en de Manhattan-wijk in Brussel, de BP-toren en het administratief centrum van de stad Antwerpen of de huizen van Albert Bontridder zijn stuk voor stuk voorbeelden die deze thema's illustreren.

  De tentoonstelling wil de rijkdom van de architectuur van Expo 58 tot de jaren 1980 in het licht stellen. Hoewel ze vaak verguisd is omdat ze geassocieerd wordt met de sloop van oude wijken en met ingrijpende stedenbouwkundige werken, kende deze architectuur ook haar hoogtepunten. Ongeziene vormen en plastische research, recordhoogten en opmerkelijke technische krachttoeren kenmerken deze Amerikaanse architectuur in België.

  Modernika streeft naar een genuanceerde kijk op dit recent erfgoed, dat blijk geeft van optimisme, een progressieve ideologie en enthousiasme over de technische vooruitgang.

  Kinderateliers

  Tijdens een begeleide interactieve tentoonstelling, ontdekken de kinderen hoe de stad werd veranderd na de Tweede Wereldoorlog. Voorbeelden van wolkenkrabbers met zwevende gevels of gebouwen die hoogterecords breken en faciliteiten voor de auto laten zien wat de Belgische droom was van een Amerikaanse stad. Spelletjes maken hen op een leuke manier vertrouwd met de vormen van architectuur van die tijd. Aan het einde van het bezoek nemen de kinderen deel aan een knutselworkshop en maken een model van wolkenkrabbers. Met behulp van de voorbeelden in de tentoonstelling, laten ze hun verbeelding de vrije loop, snijden ze vormen uit karton, geven ze hun ontwerp kleur. Elk kind kruipt in de huid van een architect.

  De tentoonstelling

  De tentoonstelling loopt van 29 oktober 2015 tot 10 april 2016, elke dag van 10 tot 18u. (openingsuren van het Atomium). De toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen in de normale prijs van het Atomium. Opgelet, het panorama zal omwille van onderhoudswerken aan de lift gesloten zijn van 18 tot 22 januari 2016.

  Modernika, is het resultaat van een samenwerking tussen de afdeling tentoonstellingen van het Atomium (Arnaud Bozzini), le Fonds pour l'Architecture (Anne-Marie Pirlot en Lauréline Tissot), mandragore#scenography (Michel Bries), en grafisch bureau SIGN* (Franck Sarfati).

  Meer info over deze tentoonstelling vind je op atomium.be

  Untitled Document