Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Tentoonstellingen Prelude. Een wevende generatie

Untitled Document
 •   

  Prelude. Een wevende generatie
 • van 16 juni tot 19 september -M HKA (Antwerpen)


  Vorig jaar in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt, vanaf morgen te bewonderen in het M HKA in Antwerpen. Prelude. Een wevende generatie is een tentoonstelling met werk van jong architectuurgeweld uit de Lage Landen.


  De ontwerpers die in Prelude aan bod komen bepleiten geen radicale veranderingen in de architectuur, maar willen op een duurzame manier ontwerpen voor de toekomst door heel precies het bestaande stedelijke weefsel te lezen en artistieke en architecturale referenties te interpreteren. In Nederland vormt deze generatie een antwoord op de ingrijpende economische crisis die een kritische evaluatie van de architectuur opdrong. Tot voor de crisis van 2008 lag de focus op geïsoleerde, gefragmenteerde architecturale projecten die vooral bepaald waren door hun interne conceptuele logica. In Vlaanderen kadert deze generatie in een oudere culturele traditie die tracht zinvol om te gaan met het versnipperde Belgische landschap.

  Deze nieuwe generatie wil opnieuw een breder en gedeeld perspectief voor de architectuur creëren door actief met geschiedenis, kunst en de specifieke condities van de context aan de slag te gaan, en door associatie en de notie van typologie te bevragen. Eerder dan de nadruk te leggen op geïsoleerde nieuwe creaties, zoeken de ontwerpers van deze generatie naar de draden van wat er al is en trachten ze die samen te weven. Ze willen het bestaande weefsel verrijken en op de anekdotes van de geschiedenis, de context en het incident verder bouwen.

  De objecten in deze ‘wonderkamer’ zijn denkoefeningen en modellen van realisaties die als fragmenten deze generatie portretteren. Wanneer de bezoeker ze samen bekijkt, wordt door associatie hun relatie duidelijk.

  Deelnemende architectenbureaus:

  AE architecten, Ard de Vries Architecten, BLAF Architecten, BureauVanEig, Dhooge & Meganck, Eagles of Architecture, enofstudio architectuur, GAFPA, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Haerynck Vanmeirhaeghe architecten, Korth Tielens Architecten, La-Di-Da, Lilith Ronner van Hooijdonk, Barend Koolhaas, Marcel Lok, MONADNOCK, murmuur architecten, Open Architecture Office, Goes & Berry, Olivier Goethals, ONO architectuur, Perneel Osten Architecten, RAAMWERK, Sander Rutgers & Marieke Rombout, Studio Anne Dessing, studio Donna van Milligen Bielke, NAUTA architecture & research, Studio Thys Vermeulen, Tim Peeters Architecten, TRANS, Unknown Architects, Veldwerk Architecten, Werkstatt, Wim Goes Architectuur

  Meer info over deze tentoonstelling vind je op de website van het VAi: www.vai.be


  Untitled Document