Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > TentoonstellingenInside the White Tube. Een retrospectieve op het televisiewerk van Jef Cornelis

Untitled Document
 •   

  Inside the White Tube. Een retrospectieve op het televisiewerk van Jef Cornelis
 • 31/01 tot 27/03


  Gedurende 35 jaar regisseerde Jef Cornelis meer dan 200 films over een verscheidenheid aan socioculturele kwesties, moderne kunst, landschap en … architectuur. Vanaf januari tot maart wordt het televisiewerk deze Belgische reportagemaker door Argos en Cinematek, met respectievelijk een tentoonstelling en filmcyclus, in de kijker geplaatst.


  Naast een reeks filmische portretten van invloedrijke architecten (Rem Koolhaas of Charles Vandenhove), valt zijn interesse voor urbanisme en architectuur op door zijn kritische houding tegenover stedenbouw (cf. Home Sweet Home uit 1968) en zijn hommage aan het Belgisch architecturaal erfgoed (cf. De Koninklijke serres van Laken 1877-1902 uit 1974). Hij maakte ook films over het Vlaamse landschap, zoals Vlaanderen in vogelvlucht uit 1976: een liefdevolle film waarbij hij zich opmerkelijk inspant om visueel en cinematografisch waardevol werk te maken.

  Zijn oeuvre biedt meer dan historische informatie en nostalgische anekdotes en presenteert treffende, essentiële films. Cornelis' documentaires zijn schoolvoorbeelden van analytische waarneming die vandaag nog steeds relevant zijn.

  De tentoonstelling bestaat uit vier delen. Speaking in Tongues richt de aandacht op een selectie van portretten van kunstenaars, gemaakt in de periode 1969-1990. Arguments zoomt in op de strategie van het debat – een specifieke praktijk van documentairemaker Cornelis. De laatste twee luiken van de tentoonstelling zijn bedoeld om Cornelis’ dissectie van het medium televisie duidelijk te illustreren. Decades is een bloemlezing van films over het Belgisch architecturaal erfgoed, ruimtelijke ordening, hedendaagse kunst, sociale en intellectuele geschiedenis, terwijl Counterpoints vragen stelt over eerder ingenomen standpunten door tegengestelde werken te presenteren. In zijn totaliteit toont de tentoonstelling de esthetische strategieën die Cornelis hanteert om het medium televisie te ontwrichten.

  Bekijk het programma van Cinematek (30 januari -29 februari 2016)

  Lees meer over de tentoonstelling bij Argos (31 januari - 27 maart 2016)

  Argos
  Werfstraat 13 1000 Brussel
  info@argosarts.org
  +32 2 229 00 03

  Openingsuren:
  Van woensdag tot zondag: 11:00 tot 18:00

  Untitled Document