Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Varia Architectuurreis Madrid – Architectuurwijzer

Untitled Document
  

Architectuurreis Madrid – Architectuurwijzer


5 tot 8 oktober

Als derde stad van de Europese Unie – qua inwonersaantal enkel voorgegaan door Londen en Berlijn – heeft Madrid niet alleen haar vanzelfsprekend stedelijke karakter mee, maar ook haar culturele uitstraling. Die is voldoende groot om zich te meten met álle wereldsteden. Het grote historische centrum van Madrid barst van de monumenten en de aantrekkelijke pleinen en parken. Architectuurwijzer bezoekt musea, bibliotheken, woningbouwprojecten en stedenbouwkundige projecten. Sommige projecten zijn herbestemmingen, anderen zijn nieuwbouw.


We bezoeken werk van de Spaanse architect Emilio Tuñón die een leerstoel heeft aan UHasselt. Het bureau van Mansilla & Tuñón neemt de groep op sleeptouw, naar het Centro Documental de la Comunidad en het Museo de Collecciones Reales.

Het museum & cultureel centrum Caixa Forum, van Herzog & de Meuron, blaast een oude energiecentrale nieuw leven in. Op het bakstenen industriële gebouw is een stalen, roestig uitziende constructie geplaatst. De architecten werkten samen met de Franse botanist Patrick Blanc, die een verticale tuin ontwierp tegen een 24 meter hoge muur van het gebouw.

En er staat nog een geslaagde herbestemming op het programma: Matadero Madrid is een oud gigantisch slachthuis waar nu kunst wordt geproduceerd. Het is een ontmoetingsplek voor kunstenaars en hun publiek. Wie kunst zegt, kan ook niet om het Prado heen. We bezoeken dit internationale topmuseum, met uitbreiding van Pritzker-prizewinnaar Rafael Moneo.

Wonen komt aan bod met Mirador, een complex met 156 sociale wooneenheden ontworpen door het Nederlandse MVRDV. En er is nog een Nederlands bureau dat in het oog springt: West 8 ontwierp het grootste binnenstedelijke park ter wereld, Madrid Rio.

Architectuurwijzer stelt het programma op in samenwerking met UHasselt.

Tot 1 april kunnen architecten boeken aan de vroegboekprijs van 585 euro.

Meer informatie over deze architectuurreis vindt u op www.architectuurwijzer.be

Untitled Document