Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Varia > Festival van de architectuur 2017 reikt de hand aan alle (kunst)disciplines

Untitled Document
 •   

  Festival van de architectuur 2017 reikt de hand aan alle (kunst)disciplines • van 8 tot en met 17 september
  Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) organiseert van 8 tot en met 17 september het 'Festival van de architectuur'. Meer dan honderd activiteiten zetten de architectuurcultuur in de kijker, want architectuur is méér dan alleen bouwen. Het tweejaarlijkse evenement zal iedere editie een andere stad als host uitnodigen. Dit jaar is Antwerpen gastheer, met deSingel Internationale Kunstcampus als epicentrum van het programma.

  Het festival vloeit voort uit de 'Dag van de architectuur' die sinds 2002 het brede publiek laat kennismaken met opmerkelijke hedendaagse architectuur in Vlaanderen en Brussel. De jongste editie met meer dan tachtig ontwerpen trok 25.000 gegadigden.

  Het 'Festival van de architectuur' brengt een tiendaagse kalender met tal van voorstellingen, lezingen en activiteiten in het teken van architectuur. Zowel jong en oud, als architect, liefhebber of toevallige passant zal architectuur en stedelijkheid anders beleven. “Goede architectuur begint bij het aanvaarden van de onvolledigheid van de eigen kennis en het aanboren van de expertise van anderen.” Hiermee vat Christoph Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut, de essentie samen van het eerste Festival van de architectuur.

  Gaststad voor de lancering is Antwerpen. Het festival opent vrijdag 8 september met de Nacht van de architectuur in deSingle, in samenwerking met de beroepsvereniging voor architecten. Die avond arriveert ook het kunstenaarscollectief Time Circus met zijn spraakmakende Landschip, dat gedurende het festival voor anker ligt op de site van deSingel. Bezoekers kunnen er genieten van live muziek, boeiende lezingen en debatten, secret cinema, speeddaten met experts en hun slag slaan tijdens een veiling.

  Zondag 10 september openen opmerkelijke gebouwen en ontwerpbureaus in Vlaanderen en Brussel hun deuren tijdens de Dag van de architectuur. Studenten architectuur, stedenbouw en ingenieurwetenschappen selecteerden hiervoor hun favoriete gebouwen en stellen ze met veel enthousiasme voor aan het grote publiek. Die dag slaan het Vlaams Architectuurinstituut en Heritade de handen in elkaar met een gezamenlijk luik dat zowel aansluit bij de Dag van de architectuur als bij Open Monumentendag, met projecten waarin hedendaagse architectuur en onroerend erfgoed elkaar op een geslaagde manier treffen.

  Doorheen de week van 11 september is er een lezingenreeks en een symposium in samenwerking met de Antwerpse Stadsbouwmeester. Vrijdag 15 september start een driedaagse voorstelling rond precair wonen. Op zondag 17 september wordt het Festival van de architectuur afgesloten met een happening in deSingel.

  Het Festival van de architectuur (F/a) vindt plaats van 8 tot en met 17 september 2017.

  Meer info en het volledige programma vind je op www.festivalvandearchitectuur.be

  Bron: Belga / VAi


  Untitled Document