Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Wedstrijden >Open oproep aan kunstenaars/architecten voor Beaufort 2015

Untitled Document
  

OPEN OPROEP AAN KUNSTENAARS/ARCHITECTEN VOOR BEAUFORT 2015[ Deadline: 12 december 2014 ]

Beaufort roept kunstenaars en architecten op om te reflecteren op het thema 'Buiten de grenzen'. Deadline is 12/12. Beaufort, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de tien kustgemeentes, vernieuwt zich qua aanpak en benadering voor de vijfde editie in de zomer van 2015 (21 juni – 21 september 2015).


Het bijzondere karakter van de triënnale met de nadruk op monumentale hedendaagse kunst aan de Belgische kust verandert en wordt aangepast. Het huidige kunst- en cultuurklimaat vraagt om een nieuwe, uitdagende en meer verdiepende vorm.

Het artistieke concept, implementatie en bewaking gebeurt vanuit een samenwerkingsplatform tussen de curatoren Lorenzo Benedetti (De Appel in Amsterdam), Patrick Ronse (Be-Part in Waregem), Hilde Teerlinck (ENSA in Bourges) en Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE in Oostende).

Hedendaagse kunstenaars worden uitgenodigd om te reflecteren op het thema ‘Buiten de grenzen’.

Welke betekenissen kunnen aan grenslijnen of grensgebieden worden verbonden? De blik van de kunstenaar en de plaats van het kunstwerk in de ruimte wordt een markering en een poëtisch vraagteken.

In ‘Beaufort Buiten de Grenzen’ spelen drie opvallende natuur- en erfgoedlocaties een centrale rol, die hierbij als het ware een triptiek vormen: het natuurreservaat Het Zwin aan de oostkust, het domein Raversyde in het midden met zijn bunkers van de voormalige Atlantikwall, en het bezoekerscentrum De Nachtegaal met de omringende Oosthoekduinen aan de westkust. Gekozen voor hun specifieke ligging en link met het thema, presenteren deze drie locaties drie groepstentoonstellingen.

De reikwijdte van de kustlijn sluit naadloos aan bij de visie van deze editie en maakt deel uit van het speelveld. Om daar optimaal gebruik van te maken zal, als artistieke verbinding tussen de drie hoofdlocaties, in elk van de 10 kustgemeentes een kunstwerk te bewonderen zijn. Dit unieke concept zou zich vertalen in 1 of 2 solotentoonstellingen langsheen de Belgische kustlijn.

Beaufort2015 verlegt haar grenzen door ook ruimte te geven aan architectuur en innovatieve constructies. Naast de bestaande infrastructuur maakt Beaufort2015 plaats voor experiment met de aanwezigheid van paviljoenen, dit in de lijn van de thematiek ‘buiten de grenzen’. Architecten en kunstenaars krijgen de kans om onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van tijdelijke sites.

Voor de komende editie van Beaufort2015 (21 juni-21 september) is Beaufort op zoek naar tijdelijke architecturale paviljoenen, niet alleen om er werk van kunstenaars in te presenteren, maar evengoed om plaats te maken voor gesprek en ontmoeting.

Ben je kunstenaar of architect en heb je plannen, ideeën of een kunstwerk/architecturaal project die hier perfect bij aansluit?

Stuur foto’s, plannen en informatie door of contacteer Beaufort als je nog vragen hebt!

Info:
Klik hier voor het document met randvoorwaarden, praktische informatie en het inschrijvingsformulier.

Untitled Document