Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > Wedstrijden > bis - architectuurwedstrijd 2015 - ZICHTEN

Untitled Document
  

BIS - ARCHITECTUURWEDSTRIJD 2015 - ZICHTEN


[ Deadline: 11 juni 2015 ]

Een gevel scheidt interieur van exterieur.
In die gevel zitten openingen die relaties leggen tussen beide werelden. Ramen.

Ramen vormen niet alleen visueel een verbinding tussen twee ruimten, maar ook fysiek en mentaal. Ze regelen de blik en versnijden de achtergrond tot een verzameling weloverwogen frames. Een raam heeft tal van functionele kwaliteiten (het binnenbrengen van licht, het volgen van de zon, het beschermen tegen weersomstandigheden, het ordenen van zichten) en tal van ruimtelijke kwaliteiten.

De wisselwerking tussen zichten binnen en buiten stuurt het gedrag van de ‘gebruiker’, het geeft vorm aan de ontmoeting, het werken, lezen, genieten, kijken, dromen, ... . Het raam en in het bijzonder de daad van het kijken naar de omgeving door dat raam vormt een poëtische en essentiële ervaring van een ruimte, volgens Juhani Pallasmaa. In het vormgeven van de relatie tussen de omgeving en de ruimtelijke kwaliteiten binnenin, wordt het raam in een onbegrensd aantal verschijningsvormen ingezet.
Wij zijn op zoek naar gerealiseerde architectuurprojecten, nieuwbouw en renovaties, waarin het raam een bijzondere rol speelt en waarin de openingen in gevels en wanden het project helpen initiëren, ordenen en sturen. Wij zijn benieuwd naar de kracht van het raam om de ruimtelijke kwaliteiten te versterken of zelfs te bepalen.

Hebt u tussen 2005 en 2015 projecten gerealiseerd die op dit thema inspelen, stuur dan uw project in, onder de vorm van een reeks (foto)grafische documenten. Illustreer niet alleen wat u ziet, maar ook hoe de zichten het project bepalen en welke middelen daarbij worden ingezet. Een selectie van de inzendingen wordt door architectuurfotograaf Filip Dujardin gefotografeerd en tijdens bis, dé bouwbeurs tentoongesteld.

Deze wedstrijd is sinds zijn ontstaan in 2009 tot een begrip uitgegroeid. Met de jaarlijkse keuzes voor wedstrijdthema’s met een grote actuele relevantie, groeit ook de weerklank bij pers en publiek.

Inzendingen voor de bis architectuurwedstrijd 2015 worden dan ook zorgvuldig geëvalueerd door een professionele jury (Kris Coremans, Filip Dujardin, Hera Van Sande en Veerle Wenes). De laureaten worden beloond met een welverdiende plaats in de spotlights. Naast de architectuurtentoonstelling op bis (80.000 bezoekers) kunnen de laureaten ook rekenen op een grote zichtbaarheid in de media. Bovendien is deelnemen een uitgelezen kans om uw naambekendheid aanzienlijk te vergroten bij een interessante doelgroep.

Wilt u deelnemen aan de wedstrijd? De deelnamevoorwaarden en het inschrijvingsformulier kunt u downloaden in PDF via deze link.

Untitled Document