Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenBouw Antwerps Provinciehuis eindelijk op toerental

Untitled Document
 •   

  Bouw Antwerps Provinciehuis eindelijk op toerental • 08/07/2016


  In Antwerpen lijkt de bouw van het nieuwe Provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei eindelijk vooruit te gaan. Het nieuwe Provinciehuis werd ontworpen door Xaveer De Geyter (XDGA architects). Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw.

  De komende maanden zal de nieuwbouw telkens met één verdieping per maand groeien, meldt het provinciebestuur. De voorbije jaren liep het project onder meer door problemen met de funderingen verschillende maanden vertraging op, waardoor de oplevering nu voorzien wordt voor maart 2018 en de verhuis van de provinciale diensten voor dat najaar gepland is.

  Op de werf wordt momenteel een 32 meter lange en 25 meter brede stalen brug gelast die de twee voeten van het nieuwe gebouw verbindt en op 12 meter hoogte twee verdiepingen overspant. De brug zal de torsie in het gebouw dragen en is daarmee een belangrijk onderdeel van het bouwwerk. Eens ze gebetonneerd is, komt het Provinciehuis boven de bomengrens uit. De komende maanden zal het gebouw verdieping per verdieping groeien om tegen de zomer van 2017 het hoogste punt (58 meter) te bereiken.

  Na de oplevering zal een publiek toegankelijk park worden aangelegd. Ook het Provinciehuis zelf wordt een "open huis" met een "uitnodigend gelijkvloers". Het gebouw zal ook bijna energieneutraal zijn. De kostprijs wordt nog steeds geraamd op ruim 85 miljoen euro. " Het Provinciehuis zal de administratie van de provincie huisvesten, die nu nog over vijf gebouwen verspreid zit, en de diensten van de gouverneur. Door de nakende provinciehervorming zal er mogelijk ook nog plaats zijn voor andere diensten of organisaties.

  Bron: Belga

  Untitled Document