Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Bauhaus krijgt representatief museum in Weimar

Untitled Document
 •   

  Bauhaus krijgt representatief museum in Weimar • 02/11/2016


  Het in 1919 opgerichte Bauhaus krijgt een representatief museum in Weimar, de plaats waar de architectuur-, design- en kunstenaarsschool origineel gevestigd was. Vrijdag werd de eerste steen gelegd voor het meer dan 22 miljoen euro kostende bouwwerk, dat de vorm krijgt van een met glazen banden doorsneden kubus uit beton. Het ontwerp is van de hand van de Duitse architecten Heike Hanada en Benedict Tonon.  Het bouwwerk zou klaar in 2019 moeten zijn, dan is het de honderdste verjaardag van de modernistische beweging. Over een oppervlakte van 2.250 vierkante meter komen diverse objecten die betrekking hebben op de voorgeschiedenis, de ontwikkeling en de nawerkingen van het Bauhaus.

  Het Bauhaus verbleef tot 1925 in Weimar en om dan te verhuizen naar Dessau (1925-1932). Onder druk van het Nazi-regime verhuisde het voor een korte tijd naar Berlijn. In 1933 werd het Bauhaus, met Ludwig Mies van der Rohe als directeur, gedwongen de deuren te sluiten.

  De school was internationaal getint. Naast bezieler Walter Gropius dankte het Bauhaus veel aan de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg en de Belgische schilder-architect Henry van de Velde. Het Henry-van-de-Velde-gebouw is een van de belangrijkste kunstschoolgebouwen van rond de eeuwwisseling en was in 1919 de oprichtingsplaats van het Bauhaus. Tegenwoordig huizen in de voormalige kunstschool verschillende faculteiten van de universiteit van Weimar.

  Bron: Belga/ANP

  Untitled Document