Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Willy Borsus (MR) wordt nieuwe Waalse minister-president

Untitled Document
 •   

  Willy Borsus (MR) wordt nieuwe Waalse minister-president • 26/07/2017
  Borsus vervangt Paul Magnette (PS) als minister-president, nadat cdH-voorzitter Benoît Lutgen eerder aankondigde niet meer voort te willen regeren met de PS. Denis Ducarme wordt de nieuwe minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie.

  Willy Borsus zat tot nu toe in de federale regering, waar hij minister was van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Hij wordt vervangen door de Henegouwer Denis Ducarme.

  Borsus vormt een nieuwe Waalse ploeg met drie ministers van MR en drie van cdH. André Antoine (cdH) wordt voorzitter van het parlement. Het aantal functies wordt op die manier gelijk verdeeld over beide partijen, hoewel MR met 25 zetels veel zwaarder weegt dan cdH (13).

  De nieuwe Waalse minister-president, rekent op een "kleine, maar vastberaden" meerderheid om in twee jaar tijd Wallonië te hervormen, zodat het vleugels krijgt. Dat zei hij woensdag bij zijn voorstelling in zijn nieuwe functie. De meerderheid van MR en cdH heeft het strikte minimum van 38 zetels op 75 in het parlement.

  "Een kleine meerderheid is vaak sterk en hecht", zei de voormalige federale minister woensdag. Zijn voornaamste speerpunten worden jobs, de ontwikkeling van de Waalse bedrijven, opleidingen die beter aansluiten bij de arbeidsmarkt en de activering van werklozen. Ook het deugdelijk bestuur wordt een belangrijk thema in de korte periode die de nieuwe regering nog rest.

  Borsus wil daarnaast werk maken van een betere verstandhouding met het federale niveau en zal daarvoor investeren in een goede werking van het Overlegcomité. "Dat was in het verleden te vaak een comité van de confrontatie, terwijl het een plaats voor dialoog is", zei de MR-politicus. "Ik wil investeren in het comité en een meerwaarde bieden met maatregelen die het Waals Gewest vleugels kunnen geven."

  Bron: Belga
  Untitled Document