Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Bourgeois stuurt archeologienota bij

Untitled Document
 •   

  Bourgeois stuurt archeologienota bij • 06/10/2016


  Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal de archeologienota bijsturen. Hij gaat daarmee in op de vraag van onder meer Netwerk Architecten Vlaanderen. Zij drongen aan op een bijsturing gezien de grote financiële en administratieve last die de archeologienota momenteel met zich meebrengt.

  Bouwheren zijn in Vlaanderen sinds juni verplicht om in bepaalde gevallen een archeologisch onderzoek te laten uitvoeren, om een zogenaamde archeologienota te krijgen. Die moeten ze hebben nog vóór ze aan de aanvraag voor een bouwvergunning kunnen beginnen. Het doel van de maatregel is om het archeologisch erfgoed te beschermen.

  Maar de procedure blijkt duurder uit te vallen dan gepland. "Ik heb inderdaad vastgesteld dat de raming van de kosten voor de archeologienota zonder onderzoek van 250 euro, die de administratie mij had gegeven, absoluut niet klopt. In de realiteit gaat het van 2.500 euro tot in zeer extreme gevallen 7.500 euro. Dat is volstrekt onaanvaardbaar", zei Bourgeois, na vragen van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en An Christiaens (CD&V).

  Ook over de omslachtige procedure, met veel te lange nota's en een te lange doorlooptijd, zijn er klachten. Bourgeois heeft nu een besluit klaar dat hij op korte termijn aan de Vlaamse regering zal voorleggen om zowel de hoge kosten als de administratieve last aan te pakken.

  Bron: met Belga

  Untitled Document