Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten CIVA Stichting bundelt krachten rond Brusselse architectuur, stedenbouw & landschapsbeheer

Untitled Document
 •   

  CIVA Stichting bundelt krachten rond Brusselse architectuur, stedenbouw & landschapsbeheer • 10/06/2016


  In Brussel bundelt de CIVA Stichting voortaan de krachten van de diverse cultuurspelers die in het Brusselse gewest actief zijn rond architectuur, stedenbouw, landschapsbeheer en het onderzoek naar ecosystemen. De stichting is ontstaan uit de fusie van vijf Franstalige organisaties die rond deze thema's actief zijn, maar die na de zesde staatshervorming en het wegvallen van de financiering door de Franse gemeenschap en de Franse gemeenschapscommissie overgenomen werden door het Brussels gewest.

  Bedoeling is dat ook Nederlandstalige organisaties zich bij het initiatief aansluiten, verzekerde Brussels minister-president Rudi Vervoort bij de voorstelling van de stichting. Maar praktisch kan dit slechts gebeuren als CIVA een nieuw onderkomen vindt, aangezien er in de huidige locatie aan de Kluisstraat in Elsene geen plaats meer is voor nieuwe collecties. De geruchten dat het CIVA wel eens onderdak zou kunnen vinden op de Citroënsite aan het IJzerplein, is volgens Vervoort voorbarig.

  De CIVA Stichting bestaat uit vijf afdelingen: Hedendaagse Architectuur; Moderne Architectuur; Tuinen, Landschappen en Stedelijk Ecosysteem; Pedagogie; en Biculturele Instellingen van Openbaar Nut (waaronder in de toekomst ook de Citroënsite en het museum 'De Kat' zullen vallen). Zij zijn ontstaan uit een fusie van de Archive d'Architecture Moderne (AAM), de René Pechère Bibliotheek, de Fondation pour l'Architecture, het Centre Paul Duvigneaud en de intussen ontbonden vzw Centre International pour la Ville et l'Architecture et le paysage (CIVA).

  De stichting start meteen met een tentoonstelling "Flora's Feast", een tentoonstelling over het bloemenmotief in de Art Nouveau. Daarin wordt een beeld gegeven hoe de Japanse bloemenschilderkunst is doorgedrongen tot in de Art Nouveau, zowel in vazen en meubilair als in de architectuur van de kunstrichting. De tentoonstelling loopt nog tot 9 oktober in de gebouwen van de CIVA Stichting, Kluisstraat 55, 1050 Brussel.

  Bron:Belga

  Untitled Document