Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Diksmuide en provincie West-Vlaanderen vallen in de architectuurprijzen

Untitled Document
 •   

  Diksmuide en provincie West-Vlaanderen vallen in de architectuurprijzen • 28/11/2016


  De stad Diksmuide en de provincie West-Vlaanderen hebben de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2016 gewonnen. Diksmuide werd gelauwerd voor de restauratie van het stadhuis en de dienst toerisme. De provincie viel met het Zwin Natuur Park ook in de prijzen. Tot slot zag de gemeente Avelgem zich bekroond voor de artistieke transformatie van de kerk van Bossuit.

  Het is al de negende keer dat de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap, voordien Prijs Bouwheer en Prijs Bouwmeester, wordt uitgereikt aan publieke of semipublieke bouwheren. De prijs is bedoeld om "ambitieus stedenbouwkundig en architecturaal kwaliteitsbeleid bij overheden" aan te moedigen.

  Binnen de prijs zijn drie categorie├źn. Opvallend genoeg werd in de eerste categorie "Masterplan" niemand uitgeroepen tot winnaar, al krijgt de stad Antwerpen wel een "eervolle vermelding" voor het masterplan rond de culturele infrastructuur.

  In de categorie "Architectuur" werden twee projecten bekroond. Diksmuide is de eerste laureaat voor de renovatie van het stadhuis en de dienst toerisme. Het historisch gebouw werd aangepast aan de huidige normen van duurzaamheid en functionaliteit. "De vreemde historiserende wederopbouwarchitectuur heeft een evidente hedendaagse betekenis gekregen", luidt het persbericht.

  Daarnaast werd ook de provincie West-Vlaanderen beloond voor de bezoekersinfrastructuur "Zwin Natuur Park", dat in samenspraak met het Agentschap voor Natuur en Bos tot stand kwam. Ook de gemeente Avelgem viel in de prijzen voor de "artistieke transformatie van de kerk van Bossuit".

  De drie projecten tonen aan hoe je als publiek opdrachtgever op een uitzonderlijke manier kan omgaan met complexe processen, en hoe een uitgesproken visie daarbij hand in hand gaat met ontwerpende creativiteit.

  De drie laureaten mogen volgend jaar op studiereis naar Kopenhagen.

  Meer informatie over de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap en de winnaars vindt u op www.vlaamsbouwmeester.be

  Foto: Het Zwin ┬ę Niels Donckers

  Bron: Belga
  Untitled Document