Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Unizo haalt scherp uit naar Docks Bruxsel dat morgen officieel de deuren opent

Untitled Document
 •   

  Unizo haalt scherp uit naar Docks Bruxsel dat morgen officieel de deuren opent • 19/10/2016


  Het nieuwe winkel- en belevingscentrum Docks Bruxsel, aan de Lambermontlaan in Brussel, ontvangt vanaf donderdag 20 oktober officieel het grote publiek. Docks Bruxsel wil meer zijn dan enkel een winkelcentrum met ook uitgebreide eetgelegenheden, een avonturenpark en een bioscoop. Voor Unizo is het echter "niets meer dan een zoveelste 'ouderwets' shoppingcomplex, met alle kwalen die daar bij horen".

  Het shoppingcomplex moet een belevingscentrum zijn. "Docks Bruxsel zal niet alleen aan de serial shoppers tegemoetkomen, maar ook aan de cinefielen, levensgenieters, cultuurliefhebbers en avonturiers", vertelt Carl Mestdagh, CEO van vastgoedontwikkelaar Equilis.

  Docks Bruxsel is het eerste winkelcentrum in 35 jaar dat in Brussel zijn deuren opent. De gehele site wil ook milieubewust zijn, benadrukt de projectontwikkelaar. Zo gebruikt Docks Bruxsel een energierecuperatiesysteem waarbij 10 procent van het water van de naastliggende verbrandingsoven van Net Brussel gerecycleerd wordt. Het shoppingcenter doet eveneens beroep op 4.500 zonnepanelen die groene energie opleveren en een natuurlijk ventilatiesysteem waarbij de panelen van het glazen dak open gaan in functie van de temperatuur.

  Ouderwets shoppingcentrum

  Unizo haalt scherp uit en bestempelt Docks Bruxsel als een ouderwets shoppingcentrum dat de stad en het gewest alleen maar extra fileleed en extra concurrentie voor de handelskernen zal bijbrengen.

  “Dockx Bruxsel heeft zich van bij aanvang 'uitgesloofd' om dit project als totaal 'anders' voor te stellen, om de politiek toch maar te overtuigen en de nodige vergunningen te krijgen,” laat Unizo weten in haar persbericht. "Door het niet naleven van de aan de vergunningen gekoppelde engagementen staat het winkelcomplex er nu de facto illegaal”.

  Volgens Unizo is het complex - in zijn huidige vorm - in strijd met het Gewestelijk Bestemmingsplan. Het vraagt dat de Brusselse regering op korte termijn evalueert of het shoppingscenter wel voldoet aan alle voorwaarden die in de socio-economische vergunning vermeld staan.

  Docks Bruxsel is bereikbaar op zeven manieren: via bus, tram, trein, te voet, fiets, auto of boot. Er zijn 1.700 parkeerplaatsen voor auto's en 265 voor fietsen. Het gehele project, vanaf de aankoop van de site door Equilis, nam 10 jaar in beslag. De bouw van het shoppingcenter startte in juli 2013.

  Untitled Document