Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenAntwerpse woning Le Corbusier wordt werelderfgoed

Untitled Document
 •   

  Antwerpse woning Le Corbusier wordt werelderfgoed • 09/06/2016


  Na enkele mislukte aanvragen lijkt het er nu toch op dat Unesco een deel van het werk van de Franse architect Le Corbusier (1887-1965) zal erkennen als Werelderfgoed. De ngo die Unesco adviseert over Werelderfgoednominaties, Icomos, heeft daartoe een positief advies gegeven. De definitieve beslissing valt tijdens een bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité van 10 tot 20 juli in Istanboel. In België hoort één gebouw tot de lijst van zeventien gebouwen van Le Corbusier die de erkenning zouden krijgen: het Huis Guiette in Antwerpen.

  De Unesco-aanvraag is een samenwerking van zeven landen waar werk van Le Corbusier staat. Naast België zijn dat Argentinië, Duitsland, Frankrijk, India, Japan en Zwitserland. De lijst van gebouwen werd uitgepuurd na be zwaren van de Unesco in 2009 en 2011. Icomos oordeelt nu dat ze "een uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de modernistische architectuurstijl vertegenwoordigen".

  Het Huis Guiette aan de Antwerpse Populierenlaan is een uit 1926 daterende en sinds 1978 als monument beschermde vrijstaande woning op basis van "Maison Citrohan", één van Le Corbusiers vroege theoretische woningmodellen. Momenteel is de woning in bezit van fotograaf Patrick Robyn en modeontwerpster Ann Demeulemeester. Als de Unesco-erkenning er effectief komt, wordt het Huis Guiette het derde Antwerpse gebouw op de Werelderfgoedlijst na de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (als een van de Belgische belforten) en het Museum Plantin Moretus (vanwege de drukkerij uit de zestiende eeuw).

  Antwerps schepen voor Onroerend Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA) denkt dat een eventuele erkenning als Unesco Werelderfgoed "over de grenzen heen sterk zal bijdragen tot een nog ruimere belangstelling voor het bouwkundig patrimonium van Antwerpen". Naast de erfgoedwaarde is het Huis Guiette volgens Van de Velde ook vandaag nog "een aangename en kwaliteitsvolle woning, waaraan ook onze hedendaagse architectuur zich kan spiegelen."

  Bron:Belga

  Untitled Document