Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenNieuw Havenhuis officieel in gebruik genomen, openingsweekend lokt 10.000 mensen

Untitled Document
 •   

  Nieuw Havenhuis officieel in gebruik genomen, openingsweekend lokt 10.000 mensen • 26/09/2016


  Vier jaar na de start van de werken voor de realisatie van het nieuwe Havenhuis, is het gloednieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen donderdag 22 september officieel in gebruik genomen. Het openingsweekend op 24 en 25 september werd bijgewoond door bijna 10.000 mensen.  Marc Van Peel en Eddy Bruyninckx, voorzitter en CEO van het Havenbedrijf, openden de deuren van het gebouw, in aanwezigheid van Vlaams minister Ben Weyts, Antwerps burgemeester Bart De Wever en Patrik Schumacher, principal van het architectenbureau Zaha Hadid Architects. “Een stad en haven als Antwerpen moeten gedurfde landmarks hebben”, liet havenschepen Marc Van Peel optekenen tijdens de opening. “Het ontwerp van Zaha Hadid is niet alleen innovatief, het zet onze haven nog meer op de wereldkaart en het is er bovenal in geslaagd om een architecturale vertaling te geven van het succes dat onze haven over de eeuwen heen heeft gekend. Ik hoop van harte dat het ook symbool zal staan voor een nieuwe gouden tijd voor onze haven en onze stad.”

  Van Open Oproep naar ontwerpvoorstel

  Het nieuwe Havenhuis is de werkplek van 500 medewerkers van het Havenbedrijf. Zij zaten tot voor kort verspreid over verschillende vestigingen, waaronder de vroegere hoofdzetel van het Havenbedrijf aan de Entrepotkaai. Vanuit de behoefte om zowel de administratieve als technische diensten onder hetzelfde dak te huisvesten, werd de zoektocht naar een nieuwe hoofdzetel gestart.

  De brandweerkazerne aan kaai 63, een replica van een Hanzehuis waar sinds eind jaren ’50 de technische diensten van het Havenbedrijf zaten, leek een ideale locatie. De brandweer zou de kazerne, die niet meer beantwoordde aan de noden van de moderne brandweer, bovendien in 2009 verlaten. Wat restte was een prachtig en beschermd monument dat het Havenbedrijf graag wilde integreren in zijn nieuwe hoofdzetel. Dat werd meteen een van de uitgangspunten van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester die in december 2007 werd gelanceerd en waaraan bijna 100 architectenbureaus deelnamen.

  In een eerste fase dienden vijf bureaus een wedstrijdontwerp in:

  • Tijdelijke Vereniging TV A2O Architecten/Atelier Kempe Thill/Marcq & Roba/BEG uit Hasselt;
  • Vier Arquitectos uit het Spaanse La Coruña;
  • Xaveer De Geyter Architects uit Brussel;
  • Zaha Hadid Architects uit Londen;
  • Rapp + Rapp uit Rotterdam

  De wedstrijdjury koos uit deze voorstellen voor het ontwerp van Zaha Hadid Architects, onder meer omdat het project het meest het bestaande gebouw in zijn waarde liet als monument en er een apart object aan toevoegde.

  De opdracht voor het bouwen van het nieuwe Havenhuis werd in 2012, na een onderhandelingsprocedure met bekendmaking, gegund voor een bedrag van 49,9 miljoen euro. De huidige kostprijs bedraagt om en bij de 55 miljoen euro.

  Voor de restauratie van de voormalige brandweerkazerne kreeg het Havenbedrijf een subsidie van 2,6 miljoen euro van Onroerend Erfgoed.

  Bron: Port of Antwerp
  Foto's © Hufton+Crow, Tim Fisher

  Untitled Document