Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > UNIZO gematigd tevreden over federaal begrotingsakkoord.

Untitled Document
 •   

  UNIZO gematigd tevreden over federaal begrotingsakkoord.
  Confederatie Bouw klaagt dat regering onvoldoende doet om competitiviteit te herstellen • 17/10/2016


  "UNIZO is tevreden dat de federale regering zopas een begrotingsakkoord sloot, met daarin een aantal structurele maatregelen, die onze economie vooruit moeten helpen. Want er ligt nog heel veel werk op de plank.", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt in een eerste reactie.

  Er wordt in de eerste plaats langs de uitgavenzijde gesnoeid. Maar het feit dat andermaal bijkomende inkomsten worden gezocht bij de hardtst werkende middenklasse, waaronder onze KMO's, betreurt UNIZO. Zo gaat de roerende voorheffing nog maar eens omhoog, van 27 naar 30 % en de fiscale aftrek van tankkaarten wordt beperkt, om maar enkele in het oog springende maatregelen te noemen.

  Positief is dan weer de arbeidswetgeving een stuk flexibeler is gemaakt. Ook de maatregelen om nachtwerk in functie van e-commerce mogelijk en betaalbaar te maken, betekenen voor UNIZO een overwinning van het gezond verstand.

  UNIZO verwelkomt eveneens de nieuwe wet op het concurrentievermogen. Die voorkomt nieuwe ontsporingen van onze loonkosten, zoals die zich onder de vorige wetgeving voordeden, en waardoor het vaak 'dweilen met de kraan open' was. De 'veiligheidsmarge' die nu in de berekening van de loonmarge is ingebouwd, was overigens een UNIZO-eis sinds jaren.

  UNIZO blijft intussen aandringen op een verlaging van de vennootschapsbelasting voor onze KMO's. De invoering van een meerwaardebelasting die gericht is tegen onze eigen grote KMO's blijft voor UNIZO onbespreekbaar. Zo'n meerwaardebelasting is voor UNIZO enkel bespreekbaar in het kader van een algemene hervorming van de lasten op vermogen, waarbij de globale belastingdruk op vermogen niet mag toenemen. België heeft immers nu al de vierde hoogste belastingdruk op vermogen.

  Confederatie Bouw klaagt dat regering onvoldoende doet om competitiviteit te herstellen

  De Confederatie Bouw, die meer dan 14.000 ondernemingen uit de bouwsector verenigt, klaagt dat de federale regering onvoldoende doet om de competitiviteit van bouwbedrijven te herstellen. "Al lange tijd dringt de Confederatie aan op een verlaging van de loonkosten, maar ze moet vaststellen dat de oproep in dovemansoren valt", klinkt het in een reactie zondag op het begrotingsakkoord dat de meerderheidspartijen hebben bereikt.

  "De voorbije vier jaar gingen er in de bouw al twintigduizend jobs verloren. Grootteorde Caterpillar, maar dan maal acht. Zonder maatregelen staan er tegen het einde van de legislatuur nog eens duizenden jobs op de helling. Het lijkt alsof dit onvoldoende doordringt tot deze regering", zegt de Confederatie in een persbericht.

  De Confederatie voegt eraan toe dat onze bouwbedrijven "al lange tijd onvoldoende concurrentieel" zijn. "Ze worden haast gedwongen om te werken met goedkope arbeidskrachten die vanuit Europa vrij kunnen bewegen. Het verschil in lasten loopt op tot 20 en zelfs 30 procent."

  Volgens de Confederatie zal "deze keuze van de regering zware gevolgen hebben voor de bouw".

  Bron: Unizo/Belga

  Untitled Document