Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Vincent Van Duysen is designer van het jaar 2016

Untitled Document
 •   

  Vincent Van Duysen is designer van het jaar 2016 • 28/09/2016


  Welke designer verraste met interessante objecten? Welke ontwerper liep al dan niet in de internationale spotlights? Welk creatief parcours mag worden bekroond met de titel designer van het jaar? Dit jaar was de keuze snel gemaakt. De naam van architect en ontwerper Vincent Van Duysen stond bovenaan de lijst van de jury.

  Vincent Van Duysen (°1962) mag dan vooral bekend zijn als architect, ook zijn parcours als ontwerper is op z’n minst indrukwekkend te noemen. In de loop der jaren ontwikkelde hij een eigen stijl die, zowel in zijn architectuur als in het ontwerp van producten, vaak bestempeld wordt als minimalistisch. Zelf gebruikt hij liever de term ‘the art of living’. Of het nu om een industrieel product gaat, buitenmeubilair, aarden containers of een vernuftig verlichtingssysteem, hij weet het ontwerp ervan telkens uit te puren tot een verfijnd product.

  Op z’n klantenlijst staan merken als Fantini, B&B Italia, Flos, Poliform, When Objects Work, Pastoe, Tribu en Obumex. Als kers op de taart werd hij dit jaar benoemd als creatief directeur bij het Italiaanse Molteni&C. Hij komt daarmee op een indrukwekkend lijstje van grote namen uit de architectuur terecht als Aldo Rossi, Tobia Scarpa en Luca Meda. “Het was een kans die ik niet kon laten liggen,” vertelt Van Duysen enthousiast. “Het is een bedrijf met een rijke designgeschiedenis en een enorme bagage aan knowhow. Voor hun vakkennis, hun materialenkennis, hun geschiedenis kan je alleen maar respect hebben.”

  Vincent Van Duysen krijgt als designer van het jaar een presentatie op de INTERIEUR 2016. Hij wordt in de bloemetjes gezet tijdens de openingsceremonie van de 25e Biënnale Interieur op vrijdag 14 oktober. Die avond wordt ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving uitgereikt.

  De designer van het jaar is een initiatief van de Biënnale Interieur en de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend. De prijs wordt ondersteund door Bozar, het Design museum Gent en het Centre d'innovation et de design in Grand-Hornu. Vincent Van Duysen is de elfde designer van het jaar. Eerder kregen volgende ontwerpers al de prijs : Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning, Sylvain Willenz, Bram Boo, Nathalie Dewez, Alain Gilles, Jean-François D’Or, Marina Bautier en Muller Van Severen.

  Foto: Vincent Van Duysen voor Flos, Graanmarkt 13 in Antwerpen (foto Koen Vandamme) en Copyright Bookshop in Antwerpen.

  Untitled Document