Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Archeologisch vooronderzoek wordt eenvoudiger

Untitled Document
 •   

  Archeologisch vooronderzoek wordt eenvoudiger • 19/12/2016


  De Vlaamse regering heeft op vrijdag 16 december het archeologisch vooronderzoek, dat sinds juni in sommige gevallen verplicht is, eenvoudiger gemaakt. Dat gebeurt na kritiek uit de sector.

  Wie in Vlaanderen een groot project wil realiseren in een stad moet sinds juni een archeologisch onderzoek laten uitvoeren, om een archeologienota te krijgen. Die nota is vereist om een bouwvergunning te kunnen aanvragen.

  Uit de sector kwam de kritiek dat het onderzoek in sommige gevallen veel te uitgebreid is en veel geld kost. De Vlaamse regering heeft nu beslist dat er voortaan enkel een 'aardkundige' moet worden ingezet in situaties waarin deze expertise absoluut noodzakelijk is. In de andere gevallen volstaat de inzet van een assistent-aardkundige, wat goedkoper is.

  Daarnaast wordt een eenvoudiger archeologienota geïntroduceerd voor de plaatsen waar geen archeologisch erfgoed aanwezig is of de ingrepen in de bodem geen negatieve impact veroorzaakt. Ook wanneer een opgraving niet tot nuttige kennis zou leiden, kan de beperkte nota worden gebruikt.

  Het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) reageert tevreden. Of de maatregelen voldoende effect hebben zal volgens de vereniging wel nog moeten blijken. "NAV benadrukt dat de archeologische kosten waarmee bouwheren momenteel worden geconfronteerd vaak niet in verhouding staan tot de totale waarde van het te realiseren project. Deze kosten blijven, ondanks de maatregelen van vandaag, bestaan. Wanneer blijkt dat de vertragingen in de praktijk niet afnemen en de kosten hoog blijven, moeten meer en diepgaandere beslissingen worden genomen."

  Bron: Belga

  Untitled Document