Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Hoogste toren ter wereld moet klaar zijn in 2020

Untitled Document
 •   

  Hoogste toren ter wereld moet klaar zijn in 2020 • 13/10/2016


  In Dubai is maandag het startschot gegeven van wat tegen 2020 de hoogste toren ter wereld zou moeten zijn. De toren van Dubai Creek Harbor, in het centrum van het emiraat, zal dan de wat verderop gelegen Burj Khalifa (die 828 meter hoog is) van de troon stoten.

  Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum lanceerde maandag de bouwwerkzaamheden. Projectontwikkelaar Emaar kondigde de toren in april aan, met de melding dat die groter zou worden dan de Burj Khalifa, maar de precieze hoogte is nog niet bekend. De kostprijs ervan wordt geschat op ongeveer een miljard dollar (900 miljoen euro).

  De toren, die doet denken aan een minaret die met kabels aan de grond verankerd is, werd ontworpen door de Spaans-Zwitserse architect Santiago Calatrava Valls. De wereldberoemde architect is bekend vanwege zijn organisch gevormde bruggen en gebouwen, vaak vervaardigd uit onaangekleed wit beton en staal. Onder zijn meest beroemde creaties behoren de Stad van Kunsten en Wetenschap in Valencia, het Milwaulkee Art Musem, het Satolas TGV-station van Lyon en het station van Luik-Guillemins.

  Er zal plaats zijn voor een twintigtal verdiepingen met restaurants en hotels, en voor een observatieplatform.In 2020 vindt in Dubai de Wereldtentoonstelling plaats.

  De Burj Khalifa, mede gebouwd door de Belgische groep Besix, werd in januari 2010 ingehuldigd. In de race om het hoogste gebouw ter wereld, is de firma Kingdom Holding van de Saoedische prins Al-Walid ben Talal in de kuststad Jeddah, aan de Rode Zee, gestart met de bouw van een toren die meer dan een kilometer hoog zou moeten worden.

  Untitled Document