Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Bouwsector niet tevreden met verplichte verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid

Untitled Document
 •   

  Bouwsector niet tevreden met verplichte verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid • 25/10/2016


  De sectororganisaties van de bouw zijn niet tevreden met de verplichte verzekering voor een aansprakelijkheid van tien jaar voor aannemers. De beslissing die de federale regering donderdag nam, zal bouwen duurder maken, klinkt het. De architecten vinden dan weer dat de aansprakelijkheid niet ver genoeg gaat.

  De Confederatie Bouw vreest dat de verplichte aansprakelijkheid nefast zal zijn voor de consument indien ze niet betaalbaar zou blijken. "Het lijkt ons niet de beste keuze om te werken met een verplichte aansprakelijkheid. Het systeem moet beheerbaar, betaalbaar en controleerbaar zijn", klinkt het bij de Confederatie. Die pleit voor goedkopere alternatieven.

  Ook Bouwunie juicht de maatregel niet toe. De organisatie apprecieert dat de verplichte verzekering beperkt blijft tot de bouw en renovatie van een woning, net als de beperking tot 10 jaar. Maar het verplichte aspect wordt betreurd. "De consument is geïnteresseerd in een goede maar ook betaalbare bescherming. De verplichte verzekering zal de prijs voor het bouwen van een woning doen stijgen. Bouwunie hoopt dan ook dat de kostprijs ervan binnen de perken blijft", luidt het in een persbericht.

  De Confederatie Bouw is tot slot voorstander van oplossingen als een borgstelling of een waarborgfonds. Bij zo'n borgstelling wordt de premie berekend op basis van de solvabiliteit van de onderneming, klinkt het. Andere aannemers zouden dan weer terecht kunnen bij een waarborgfonds, dat de goedkoopste piste zou zijn. Zo'n niet-verplicht waarborgfonds zou volgens de Confederatie enkel optreden bij failliet van de aannemer en zou enkel voor aannemers zijn die beantwoorden aan bepaalde criteria, zodat goede aannemers niet te veel opdraaien voor de fouten van anderen.

  Bron: Belga

  Untitled Document