Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Commissie keurt budgetverhoging scholenbouwprogramma goed

Untitled Document
 •   

  Commissie keurt budgetverhoging scholenbouwprogramma goed • 25/10/2016


  De commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement heeft donderdag het licht op groen gezet voor het nieuwe scholenbouwprogramma dat de Vlaamse overheid in samenwerking met de private sector wil realiseren. Het oorspronkelijke bedrag van 200 miljoen euro wordt via een amendement van de meerderheidspartijen opgetrokken tot 300 miljoen euro. Daarmee komt men tegemoet aan de belofte in de Septemberverklaring en de begroting.

  De Vlaamse regering kondigde in september een nieuwe vorm van publiek-private samenwerking (PPS) aan om scholen te bouwen. Daarbij was het oorspronkelijke plan om via de DBFM-formule (DBFM staat voor Design, Build, Finance, Maintainance en is een vorm van publiek-private samenwerking waarbij met de privé wordt samengewerkt voor het ontwerp, de bouw, de financ iering a ls het onderhoud, red.) 200 miljoen euro te investeren in de bouw van een 50-tal nieuwe scholen.

  Het nieuwe investeringsprogramma geldt als de bijgestuurde opvolger van het 'Scholen van Morgen'-programma, een project van 1,5 miljard euro, goed voor 200 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen. De aanpak is iets anders. Zo krijgen scholen meer autonomie en zeggenschap.

  Tijdens de begrotingsgesprekken kwamen meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld overeen om het bedrag in het nieuwe programma nog eens met 100 miljoen euro op te trekken naar 300 miljoen euro. Om daar nu een gevolg aan te geven dienden parlementsleden van de meerderheid in het parlement een amendement in om die verhoging te realiseren.

  N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls legt uit: "We hebben er steeds voor gepleit dat er stevig moet geïnvesteerd worden in schoolinfrastructuur. Deze Vlaamse regering investeert zowel in zogenaamde reguliere scholenbouw als in nieuwe financieringsvormen zoals deze projectspecifieke DBFM. Met dit decreet wordt DBFM mogelijk op niveau van de school. Deze kleinschalige aanpak stelt ons in staat nog efficiënter te werken aan de nood voor schoolinfrastructuur door een PPS waar de specifieke school het zeggenschap behoudt, hetzij bij verval van gebouwen hetzij bij capaciteitsnood.Met het amendement verhogen we het budget nog van 200 naar 300 miljoen euro."

  Bron: Belga

  Untitled Document