Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Nederland krijgt binnenkort eerste 3D-geprinte gebouw van Europa

Untitled Document
 •   

  Nederland krijgt binnenkort eerste 3D-geprinte gebouw van Europa • 24/08/2017
  De Vergaderfabriek, zo heet het allereerste 3D-geprinte gebouw van Europa dat in het Nederlandse Teuge komt te staan. Met het Voorlopig Ontwerp – de vertaling van het conceptontwerp naar een constructie in beton - komt de realisatie ervan in een definitieve plooi te vallen.


  3D-printen in beton is vrij revolutionair en zit nog in een embryonale fase, veel praktijkvoorbeelden zijn er wereldwijd nog niet te vinden. De complexe ronde bouwvorm van het project in Teuge is al zeker een unicum. In september zou effectief worden gestart met de bouw. Het printen van het gebouw zou slechts 10 dagen in beslag nemen.

  ”De Vergaderfabriek bestaat uit een multifunctionele, cirkelvormige ruimte die breekt met de gangbare rechthoekige opzet voor vergaderlocaties. Het is een alzijdig 3-dimensioneel gebouw dat zich kenmerkt door een vloeiende en complexe vormgeving, een gebouw dat niet of nauwelijks met traditionele bouwmethoden gebouwd zou kunnen worden,’’ zegt architect Pim van Wylick van The FormFoundation die eerder al verantwoordelijk was voor de gehele buitenzijde van het Olympisch Stadion in Bejiing, beter bekend als het Vogelnest.

  Printen in beton biedt als voordeel dat een complexe vormgeving heel nauwkeurig gebouwd kan worden in extreem korte tijd. Het is ook goedkoper omdat er enkel bouwmaterialen nodig zijn daar waar wordt geprint. Delen van het dak worden door robots rechtstreeks vanuit het digitale (computer)model gefabriceerd.

  Volgens de initiatiefnemers wordt de Vergaderfabriek veel meer dan een gebouw. “Het is een filosofie en een co-creatie van diverse branches en (ICT-)ontwikkelingen. Het wordt een ongekende beleefomgeving om in te trainen en te vergaderen.”

  De Vergaderfabriek is een initiatief van De Slaapfabriek en Centre4moods, gebaseerd op een unieke en bijzonder duurzame nieuwe manier van bouwen. Omdat De Vergaderfabriek in 3D in beton wordt geprint is er 40 procent minder CO2 en 75 procent minder afval.

  Bron: deslaapfabriek.nl

  Untitled Document