Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenVlaamse regering werkt hindernissen voor energierenovaties weg

Untitled Document
 •   

  Vlaamse regering werkt hindernissen voor energierenovaties weg • 10/06/2016


  Energiezuinig bouwen en renoveren moet nog makkelijker worden. De Vlaamse regering wil daarvoor een aantal bestaande hindernissen - vooral regeltjes en voorschriften - wegwerken. Zo wil de regering het onder meer makkelijker maken grote slecht geïsoleerde huizen op te splitsen in verschillende wooneenheden. Dat hebben minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) en minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) vrijdag 10 juni bekendgemaakt.

  Vorig jaar lanceerde de Vlaamse regering het renovatiepact met daarin onder meer de ambitie om tegen 2050 alle huizen in Vlaanderen energiezuinig te maken. Maar het pact krijgt zelf al een eerste opfrisbeurt. Zo zijn er nog steeds regels en voorschriften die vlotte energierenovaties verhinderen of bemoeilijken.

  Bedoeling is om met concrete maatregelen een pak van die drempels weg te werken. Zo stelt het rooilijndecreet dat isolatie maximaal 14 centimeter mag uitspringen. Dat wordt nu opgetrokken naar 26 centimeter zodat muren dikker geïsoleerd kunnen worden. Het moet ook makkelijker worden om woningen op te splitsen in verschillende wooneenheden. Dat past ook in de filosofie van 'verdichting' in de nieuwe ruimtelijke plannen van de Vlaamse regering.

  We bekijken ook of het mogelijk is om voor meerdere huizen één bouwaanvraag mogelijk te maken. Zo kunnen we verschillende huizen in één beweging isoleren en zo de isolatiekosten drukken", aldus energieminister Tommelein. Verder zal bijvoorbeeld ook gekeken worden of wachtgevels kunnen vrijgesteld worden van registratierechten om zo budget vrij te maken voor isolatie.

  Bron: Belga

  Untitled Document