Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenHuis Guiette in Antwerpen is werelderfgoed

Untitled Document
 •   

  Huis Guiette in Antwerpen is werelderfgoed • 18/07/2016


  Het huis Guiette in Antwerpen, van de hand van architect Le Corbusier, is door de Unesco tot werelderfgoed verklaard. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois zondag bekendgemaakt.

  De Unesco heeft het werk van de Zwitsers-Franse architect erkend als werelderfgoed, onder meer dus ook de woning in de Antwerpse Populierenlaan.

  Het huis, in privé-handen, is het enig bewaarde bouwwerk van Le Corbusier in België. Het dateert van 1926. De woning werd gebouwd als woonhuis en atelier voor de Antwerpse schilder René Guiette. Het is één van de vroegere werken van Le Corbusier en in 1978 al beschermd als monument.

  Le Corbusier (1887-1965), echte naam Charles Édouard Jeanneret-Gris, was een Zwitsers-Franse architect. Hij was een van de eerste architecten die over heel de wereld bouwwerken optrok. Als architect en stedenbouwkundige maar ook als schilder, beeldhouwer en schrijver, bouwde hij voornamelijk in Frankrijk, India en Zwitserland, maar ook in Duitsland, Argentinië, België, Brazilië, Japan, Rusland, de Verenigde Staten, Irak en Tunesië.

  Vlaanderen telt 41 monumenten die als Unesco-werelderfgoed zijn erkend: de 26 belforten en 13 begijnhoven, het atelier Plantin-Moretus en de Brugse binnenstad. Nu komt daar dus het huis Guiette bij.

  Bron: Belga

  Untitled Document