Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenWebsite moet energievebruik kmo's doen dalen

Untitled Document
 •   

  Website moet energievebruik kmo's doen dalen • 08/07/2016


  De nieuwe webtool 'Kmo-energiewijzer' moet de kleinere bedrijven informeren over hun energieverbruik en mogelijke energie-investeringen en bijhorende besparingen. De initiatiefnemers, zelfstandigenorganisatie NSZ en energieconsultant Zero Emission Solutions, stelden de website dinsdag in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein voor.

  Via www.kmo-energiewijzer.be kunnen Vlaamse zelfstandigen en kmo's hun energieverbruik vergelijken met bedrijven uit dezelfde sector. Vervolgens kan de ondernemer onder meer voor verlichting, verwarming, isolatie en zonnepanelen bekijken hoe zijn energieverbruik kan verbeteren. De website geeft aan welke financiƫle besparing ze hiermee realiseren. Die berekening houdt rekening met de investeringskost, premies, subsidies en wed erkerende kosten.

  Volgens NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws kent een op de drie winkeliers en kmo's zijn energieverbruik niet, terwijl het na de loonkost de grootste uitgavenpost is. "Bedrijven moet energiewijzer worden", stelt ze. "Afhankelijk van de sector kan men gemakkelijk 20 procent besparen", met dergelijke energie-ingrepen.

  Vlaams energieminister Tommelein juicht het initiatief toe en wijst op de Vlaamse plannen rond energie-efficiƫntie. "Kmo's en winkeliers gaan vandaag nog teveel voorbij aan het idee dat ze hogere winsten kunnen boeken door energiebesparingen in hun gebouwen." De minister wil ook het renovatietempo bij bedrijven opkrikken. Daarvoor bekijkt hij momenteel of derde partijfinanciering mogelijk is.

  De cijfers voor de vergelijking zijn afkomstig van een paar duizend bedrijven, die eerder instapten in groepsaankopen energie van de twee partnerorganisaties. Het Vlaams Energieagentschap verleende steun aan de gratis website.

  Bron: Belga

  Untitled Document