Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenKraaijvanger architecten & SAR architecten renoveren oude Gentse stadsbib en AC Zuid

Untitled Document
 •   

  Kraaijvanger architecten & SAR architecten renoveren oude Gentse stadsbib en AC Zuid • 06/09/2016


  De bibliotheek en het Administratief Centrum (AC) op de site Zuid ondergaan de komende jaren een ware make-over. Met de verhuis van de huidige bibliotheek naar de Krook, komt er ruimte op de site vrij voor het inrichten van een modern, duurzaam en toegankelijk onthaal tot de administratieve diensten van Stad Gent. Dit meldt de stad Gent op haar website.

  In dit kader lanceerde Stad Gent een oproep voor de renovatie en ontsluiting van de site. Hiervoor werd een studieopdracht uitgeschreven waar 5 ontwerpteams op intekenden. De studieopdracht omvat de opmaak van een masterplan voor ontsluiting van de gebouwen met het Wilsonplein, het park en de verkeersstromen alsook de herinrichting van het bibliotheekgebouw en publiekstoegankelijke delen van het AC. De intern ondersteunende diensten van Stad Gent en OCMW Gent worden samen gehuisvest in het E-gebouw.

  Op vrijdag 22 juli 2016 werd de studieopdracht gegund aan de tijdelijke vereniging van Kraaijvanger architecten en SAR architecten. Het ontwerp van deze kandidaat kwam er als beste uit met uitgesproken, heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes en een sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken.

  Kraaijvanger architecten is een Nederlands bureau gespecialiseerd in het ontwerpen van publieke gebouwen en ruimtes waar mensen kunnen werken, leren en elkaar ontmoeten. Zij ontwierpen nieuwe stadskantoren voor Utrecht en Venlo en renoveerden het stadskantoor in ’s-Hertogenbosch.

  Vanop het Woodrow Wilsonplein moet het achterliggende Zuidpark opnieuw zichtbaar worden, waardoor een deel van het bestaande AC Zuid verdwijnt. Bezoekers worden er onthaald in een attractieve inkomhal met doorzicht naar park en plein. Alle publieksruimtes bevinden zich op het gelijkvloers voor een optimale toegankelijkheid. Onder de inkomhal, vlakbij de ingang, is een grote fietsenstalling voor bezoekers en personeel voorzien.

  De Gentse burger zal er terecht kunnen voor dienstverlening van onder andere Burgerzaken, Migratie, Wonen, Stedenbouw, Milieu, Economie, Mobiliteit, Onderwijs en Opvoeding. In het voormalige Electrabelgebouw, naast het AC Zuid, zullen de ondersteunende diensten van stad en OCMW gezamenlijk worden gehuisvest.

  De architecten werken een gedetailleerd masterplan en voorontwerp uit tegen februari 2017. De opening van het vernieuwde Administratief Centrum is gepland in het voorjaar van 2020. Het Gentse stadsbestuur voorziet een investering van 15 miljoen euro tot 2020.

  Foto: © Kraaijvanger & SAR architecten

  Untitled Document