Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Elphi" zet Hamburg op de wereldkaart van de architectuur

Untitled Document
 •   

  Elphi" zet Hamburg op de wereldkaart van de architectuur • 11/01/2017


  Duitsland heeft er een nieuw cultureel icoon bij: de Elphilharmonie in Hamburg. Het concertgebouw werd op 10 januari feestelijk ingehuldigd, in aanwezigheid van onder meer bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck. Zo 'n 2.100 gasten waren uitgenodigd voor de officiële opening van "Elfie", zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd.

  Het gebouw is het nieuwe hart van de muziekmetropool in het noorden van Duitsland. In zijn architectuur evenals in zijn programma combineert het spectaculaire concertgebouw artistieke excellentie met maximale openheid. De door het architectenbureau Herzog & de Meuron ontworpen en op haar geëxponeerde plek tussen stad en haven gelegen Elbphilharmonie bestaat uit een voormalig pakhuis gecombineerd met een nieuwe, glazen opbouw met golvend daklandschap.

  Naast drie concertzalen, waaronder de grote zaal met 2.100 plekken, biedt het gebouw plaats aan onder andere een hotel en een openbaar toegankelijk uitzichtplatform dat het karakter van Hamburgs nieuwe herkenningsteken als “huis voor iedereen” onderstreept.

  Het iconische ontwerp van Herzog de Meuron zet het voormalige havengebied op de kaart. Het hoogste punt meet 110 meter, waarmee de Elbphilharmonie zich duidelijk manifesteert in het horizontale Hamburg. Aan het spectaculaire gebouw, op de rechteroever van de Elbe, is zowat tien jaar gewerkt. Het project liep herhaaldelijk vertraging op en ook de kosten rezen de pan uit. De constructie in staal en glas kostte uiteindelijk 789 miljoen euro, tien keer meer dan begroot.

  Bron: Belga

  Foto: Elbphilharmonie

  Untitled Document