Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenTiende editie Open Wervendag lokt 78.000 bezoekers

Untitled Document
 •   

  Tiende editie Open Wervendag lokt 78.000 bezoekers • 23/05/2016


  Het regenweer kon het succes van Open Wervendag niet deren. Ruim 78.000 mensen brachten zondag een bezoekje achter de schermen van grote of kleine bouwprojecten, bericht de Confederatie Bouw zondagavond. Het ging al om de tiende editie.

  Deze editie waren 203 werven te bezoeken, een record. Het aantal bezoekers lag dan ook iets hoger dan de 75.000 vorig jaar.

  Toppers van de dag waren de boten van DEME in Zwijndrecht, het voetbalstadion van KV Mechelen, scholencampussen in het Antwerpse, de werken aan de stationsbuurt in Brugge, het AZ Groeninge in Kortrijk en de oude Brepols-site in Turnhout. "Maar naast niet-alledaagse bouwwerven, was er ook verrassend veel interesse voor energiezuinige woningen. Sommige kregen vele honderden geĆÆnteresseerden over de vloer. Dat is ongezien in de geschiedenis van Open Wervendag", luidt het bij de Confederatie Bouw. Die ziet hierin het bewijs van toenemende interesse in energiezuinig tot zelfs energieneutraal wonen.

  De sector maakte van de gelegenheid ook gebruik om zich te profileren als aantrekkelijke werkgever.

  In Gent knipte Vlaams minister-president Geert Bourgeois het lint door samen met onder meer Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers en Gents schepen Tom Balthazar. "De bouw is in Vlaanderen erg belangrijk. Rechtstreeks is die verantwoordelijk voor 92.000 directe jobs, naast heel wat indirecte jobs. De bouwsector is de generator van de welvaart." Bourgeois deed in Gent een oproep naar Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) om overal in Europa een gelijk statuut te creƫren in de bouw. "Om op die manier een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie in Europa."

  De Vlaamse regering zou jaarlijks zowat 80 miljoen euro aan de restauratie van gebouwen besteden.

  Bron: Belga

  Untitled Document