Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenNieuwe Parkbrug in Antwerpen staat op zijn plaats

Untitled Document
 •   

  Nieuwe Parkbrug in Antwerpen staat op zijn plaats • 15/06/2016


  In Antwerpen is zaterdagochtend 11 juni de Parkbrug op haar definitieve plaats terechtgekomen. De stalen brug van 170 ton verbindt binnenkort de wijk van Park Spoor Noord met die van het Eilandje, over de Leien. De stad moest wel nog ingrijpen om de brug toegankelijker te maken voor fietsers.

  In 2006 lanceerde de Vlaamse Bouwmeester een Open Oproep voor een fiets- en voetgangersbrug tussen de twee wijken. De opdracht werd in 2007 toegewezen aan het bureau Ney & partners. Zij ontwierpen een stalen gevaarte van 67 meter lang, 10 meter breed en een gewicht van 170 ton. Duizenden openingen vormen een patroon. Verlichting binnenin zal de brug 's nachts in de omgeving doen oplichten.

  Het gevaarte werd zaterdagochtend integraal op de juiste plaats geschoven, tussen de London Tower en het onlangs afgewerkte gebouw van AP Hogeschool, waarop moest worden gewacht. "Een huzarenstukje met een heel mooi kunstwerk, dat de verbinding vormt tussen twee stadsdelen die volop in ontwikkeling zijn", prees Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zaterdag de werken en de brug. Ook bij de AP Hogeschool, die 7.000 studenten op de nabijgelegen campus heeft, toonde men zich erg tevreden.

  Begin juli wordt de brug in gebruik genomen. Eerst moeten nog de laatste afwerkingen plaatsvinden en gebeuren er onder meer draagkrachttesten met waterzakken.

  De brug kreeg ook kritiek, onder meer van Groen. Aan de kant van de London Tower bleek een helling voor fietsers te steil, waarop gekozen werd voor een lift en een trap. Het Antwerpse schepencollege besliste afgelopen vrijdag om een systeem aan te kopen dat fietsen via een transportband in een goot naar boven helpt. Naar beneden toe worden fietsen afgeremd met een goot met borstels.

  Bron: Belga
  Foto: PDR

  Untitled Document