Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenMaatregelen moeten "ruimtelijk rendement" verhogen

Untitled Document
 •   

  Maatregelen moeten "ruimtelijk rendement" verhogen • 19/07/2016


  De Vlaamse regering heeft een reeks maatregelen genomen die de druk op de open ruimte moeten doen afnemen. Vlaanderen gaat ook zelf de meest problematische watergevoelige gebieden vaststellen om ze een nieuwe bestemming te geven en eventuele planschade meteen te compenseren.

  Het 'beleidsplan ruimte Vlaanderen', met de intussen veelbesproken "betonstop" tegen 2050, zal minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) na het reces terug op de Vlaamse regeringstafel leggen. Wel goedgekeurd zijn een reeks maatregelen die het rendement van het ruimtegebruik moeten verhogen.

  Het gaat onder meer om het schrappen van verouderde verkavelingsvoorschriften of voorschriften over het aantal bouwlagen, die nu vaak een hinderpaal zijn voor een beter ruimtegebruik. Wie van een eengezinswoning een tweegezinswoning wil maken, bijvoorbeeld, zal nu niet langer om handtekeningen moeten bedelen bij alle andere eigenaars in de verkaveling. Ook de definitie van zorgwonen wordt verruimd.

  Minister Schauvliege werkte ook een nieuwe regeling uit voor de herbestemming van watergevoelige open ruimtegebieden. Dat proces verliep nu via de gemeenten, maar dat verliep niet zo vlot. Nu zal de Vlaamse regering de meest problematische gebieden onmiddellijk aanduiden.

  Bron: Belga

  Untitled Document