Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenSchauvliege wil 'betonstop' tegen 2050

Untitled Document
 •   

  Schauvliege wil 'betonstop' tegen 2050 • 23/05/2016


  Als het van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) afhangt, komt er in Vlaanderen tegen 2050 een 'betonstop'. Dat is één van de pistes in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BVR) dat wordt voorbereid. Oppositiepartijen Groen en sp.a zijn gewonnen voor een betonstop, maar vinden 2050 te laat.

  Minister Schauvliege legt momenteel de laatste hand aan het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). De krant De Morgen kon de plannen inkijken. "Er wordt te veel open ruimte aangesneden. We moeten die trend keren", benadrukt Schauvliege. Tegen 2050 wil ze een betonstop doorvoeren. Elk nieuw bouwproject moet tegen dan gecompenseerd worden door elders minstens evenveel ruimte terug te geven aan de natuur.

  Schauvliege wil ook de verouderde verkavelingsvoorschriften afschaffen. De woningen uit de jaren 60 en 70 zijn vaak te groot voor één gezin, maar door deze voorschriften is het moeilijk om ze te verbouwen tot een meergezinswoning, of om ze af te breken.

  Schauvliege zal haar plannen 'eerstdaags' voorleggen aan de regering. Tegen volgend jaar moeten ze helemaal klaar zijn.

  Bij coalitiepartner Open Vld wordt in De Morgen voorzichtig positief gereageerd. Vlaams parlementslid Lydia Peeters kon de plannen nog niet inkijken, maar staat wel achter de grote principes. Eenzelfde geluid klinkt bij N-VA, al vindt Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele een betonstop "wat kort door de bocht klinken".

  Ook bij de oppositie wijst men de plannen van Schauvliege niet helemaal af, maar dringt men wel aan op meer haast. "Als minister Schauvliege een betonstop op de agenda wil zetten in Vlaanderen, dan zal ze in de sp.a-fractie een bondgenoot vinden", zegt Vlaams parlementslid Bruno Tobback. "Maar laten we daar alstublieft niet mee wachten tot in 2050. Momenteel is een derde van de Vlaamse oppervlakte al verhard. Elke dag komt daar nog eens zes hectare bij. Aan dat tempo zal er in 2050 nog amper open ruimte overblijven om te vrijwaren."

  Een gelijkaardig geluid bij Groen: "Het is goed dat de minister eindelijk het principe van een betonstop voorstelt. Maar als ze deze legislatuur de betonnering van Vlaanderen aan het huidig tempo laat verdergaan, dan is Vlaanderen in 2050 voor 41,5 procent volgebouwd. (...) Dat Schauvliege op het midden van de 21ste eeuw mikt, is rijkelijk te laat", reageert Groen-parlementslid Ingrid Pira.

  Bron: Belga

  Untitled Document