Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenKomend weekend eerste sociale flitscontroles in de bouwsector

Untitled Document
 •   

  Komend weekend eerste sociale flitscontroles in de bouwsector • 22/06/2016


  Het komende weekend vinden er voor het eerst sociale flitscontroles plaats in de bouwsector. "De flitscontroles in de bouw beogen vooral een preventief effect. Door de controles op voorhand aan te kondigen kunnen Belgische en buitenlandse aannemers zich in regel stellen en vermijden we zwartwerk", zo heeft staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer maandag aangekondigd.

  In het weekend van 24, 25 en 26 juni zullen de verschillende inspectiediensten (RSZ, sociale inspectie, RVA,...) controles uitvoeren in de bouwsector in verschillende arrondissementen. De inspecteurs gaan dan na of alle arbeidsovereenkomsten in orde zijn, of iedereen op de werf is aangemeld zoals het hoort, of de lonen correct zijn aangegeven,...

  In eerste instantie bestaat het doel van de oefening erin aannemers te informeren en begeleiden. "Wanneer er tijdens deze controles onregelmatigheden opduiken, zullen de inspecteurs eerst coachen: wat ging er fout, waarop moet je letten, wat doe je beter anders? Als ze echter merken dat er vanalles niet in orde is en er effectief fraude is, volgen er sancties", legt De Backer (Open Vld) uit.

  De sociale flitscontroles zijn één van de meest opvallende maatregelen in het actieplan 2016 voor de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping. Ze vormen een aanvulling op de klassieke gerichte controles. Bij een eerste flitscontrole in de schoonmaaksector bleek vorig jaar dat 30 procent van de gecontroleerde bedrijven in overtreding was, tegenover 44 procent bij een klassieke controle.

  Bron: Belga

  Untitled Document