Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Architecten blikken terug op hun deelname aan Mijn Huis Mijn Architect 2016

Untitled Document
 •   

  Architecten blikken terug op hun deelname aan
  Mijn Huis Mijn Architect 2016 • 15/11/2016


  In de nasleep van Mijn Huis Mijn Architect, dit jaar goed voor 135 deelnemende projecten en 25.000 kijklustigen, vroegen we een aantal architecten op de man of vrouw af hoe zij terugblikken op hun deelname en of dit zich ook heeft vertaald in commerciële resultaten. Daarnaast verzamelden we ook nog wat interessant cijfermateriaal.

  Mijn Huis Mijn Architect telde dit jaar 135 deelnemende woningen. Dat zijn er 29 minder dan de 164 van vorig jaar. Toch resulteerde deze afslanking amper in minder bezoekers: 25.000 tegenover 27.000 bezoekers vorig jaar. De provincie Antwerpen kende het grootste aantal deelnemende projecten: 45 woningen stelden er de deuren open. Vlaams-Brabant telde 33 deelnemende projecten, Oost-Vlaanderen 25, West-Vlaanderen en Limburg respectievelijk 18 en 12. In het Brussels Hoofdstedelijk konden 2 projecten worden bezocht.

  Meer dan 90% van de bezoekers maakte gebruik van de website mijnhuismijnarchitect.com om hun bezoek voor te bereiden. Steeds meer architecten kiezen ervoor om de bezoeken te laten verlopen via afspraak (dit jaar 42%) – de online registratietool bewees een uitstekend middel te zijn. Mijn Huis Mijn Architect kan ook rekenen op een trouw publiek: meer dan de helft van de bezoekers was reeds eerder te gast. Oost-Vlaanderen lokte de meeste bezoekers, kort gevolgd door de provincie Antwerpen. Daarna volgen West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. Tijdens Mijn Huis Mijn Architect bezocht men gemiddeld 2,6 woningen.

  “Elk jaar houden we er minstens één project aan over”

  Wat vonden architecten zelf van hun deelname, hebben ze achteraf ook de vruchten ervan kunnen plukken? We sprokkelden een aantal reacties bij elkaar.

  “Mijn Huis Mijn Architect geeft toekomstige bouwers de mogelijkheid om in realiteit te zien wat bij hen enkel nog op plan bestaat,” weet Niels Heyvaert – Baanarchitecten (vrijstaande woning – nieuwbouw – Anzegem). “Tijdens hun bezoek kunnen ze ook peilen naar de bevindingen van een architect en de bouwheer: iets waar ze anders nooit de gelegenheid toe krijgen. Anderen komen om inspiratie op te doen of hebben een fascinatie voor hedendaagse architectuur. Het commerciële resultaat zullen we pas later voelen, maar de reacties die we tijdens het weekend kregen waren lovend positief. Bezoekers toonden veel bewondering voor ons project en dat is altijd een leuke opsteker. We willen ook de bouwheer bedanken voor zijn bereidwillige medewerking.”

  “We nemen al een aantal jaren deel aan Mijn Huis Mijn Architect en elke editie houden we er minstens 1 nieuw project aan over,” zegt Katrien Reyns – Ante Architecten (rijwoning – verbouwing en uitbreiding – Sinaai). “Het gros van de bezoekers heeft effectief plannen om te bouwen, verbouwen of renoveren. Tijdens het openhuizenweekend komen ze vooral ideeën shoppen of raad vragen met betrekking tot materialen en verschillende types van afwerking. Zelf waren we met drie architecten aanwezig, elk uur deden we een rondleiding doorheen de woning. Het gevoel achteraf was heel positief. Volgend jaar zijn we opnieuw van de partij, dat is zeker.”

  Architect Francis Schurmans (appartement – nieuwbouw – Peer) nam voor de eerste keer deel. “Naast gewone bouwlustigen, kreeg ik ook heel wat architectuurstudenten over de vloer. Velen van hen zagen het als een leerrijke trip. Van het appartementsgebouw met zes woongelegenheden stelden we het appartement open dat het beste totaalbeeld gaf van het project. Echt klanten heeft mijn deelname aan Mijn Huis Mijn Architect wel nog niet opgeleverd – maar dat komt nog, daar ben ik van overtuigd.”

  Het project van Ward Lagrain – Lagrain Architectuur (rijwoning – verbouwing en uitbreiding – Borgerhout) werd ook geselecteerd voor de inspiratietour die dit jaar plaatsvond in Antwerpen. “Gezien de omvang van de woning lieten we elk uur slechts 12 personen toe en dit liep vrij goed. Als architect bewoon ik het pand zelf - we hebben er drie jaar lang heel hard in gewerkt – en ken ik alle kleine tekortkomingen. Het is dan ook extra fijn om van wildvreemden, die in tegenstelling tot ons the bigger picture zien, te horen dat we een echt een goeie job hebben gedaan. Opmerkelijk: niemand vroeg naar het kostenplaatje. Achteraf heb ik 5 offertes mogen maken waar heel waarschijnlijk 1 of 2 klanten uit voort zullen vloeien. Meer dan we hadden gehoopt.”

  “Een uitstekend middel om je naamsbekendheid in je regio te vergroten”

  Ook Maarten Deconinck – Castor Fiber architecture studio (vrijstaande woning – renovatie en uitbreiding – Lennik) blikt tevreden terug. “We hadden een vrij speciaal project – met een redelijk groot budget, de reacties waren zeer enthousiast. Ter plaatse hingen foto’s genomen voor, tijdens en na het bouwproces, bezoekers konden soms amper geloven dat het om een verbouwing ging. We kregen ook veel toevallige passanten over de vloer, waardoor we meer bezoeken telden dan verwacht. Het vraagt wel wat overtuigingskracht naar de bouwheer toe om zijn woning open te stellen, maar gelukkig begrijpt men wel de vraag van bouwers in spe om het werk van een architect te zien. Mijn Huis Mijn Architect is een uitstekend middel om je naamsbekendheid in je regio te vergroten. Onze bevindingen waren overwegend positief. Bovendien zijn we vrijwel zeker van een nieuw contract.”

  Tot slot nog enkele cijfers met betrekking tot het drukwerk. Van de programmafolder werden 35.000 exemplaren gedrukt, van de dagbrochure 4.500. Er werden daarnaast ook 1.500 affiches verspreid. Het inspiratieboek Mijn Huis Mijn Architect – de ideale voorbereiding op een geslaagd openhuizenweekend – verscheen in 7.210 exemplaren.

  Fotografie © Laurent Tombeur/Koen Van Damme/Griet Dekoninck


  Untitled Document