Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenUplace doet opnieuw flink wat stof opwaaien: een volledig overzicht

Untitled Document
 •   

  Uplace doet opnieuw flink wat stof opwaaien: een volledig overzicht • 05/07/2016


  De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde dinsdag de bouwvergunning van Uplace, het omstreden plan voor een groot winkelcomplex in Machelen. De vergunning heeft niet langer de vereiste rechtsgrond omdat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) waarin het project gelegen is, vernietigd heeft. De stad Vilvoorde had de bouwvergunning aangevochten.

  De Raad van State had in juni 2014 het GRUP "Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel" gedeeltelijk vernietigd. Dat GRUP -een plan waarin de overheid aangeeft wat de bestemming van de gronden binnen een bepaald gebied is- was in december 2011 definitief vastgelegd.

  Uplace had in oktober 2011 al een bouwvergunning verkregen die gebaseerd was op het voorlopig vastgesteld GRUP. Intussen, na het arrest van de Raad van State, heeft de Vlaamse overheid een nieuw GRUP vastgesteld. Maar die argumenten kunnen volgens de Raad voor Vergunningsbetwistingen niet verhinderen dat de bouwvergunning geen rechtsgrond heeft.

  Oppositiepartijen Groen en sp.a vinden dat de Vlaamse regering de vernietiging van de stedenbouwkundige vergunning voor Uplace moet aangrijpen om definitief een streep onder het project te trekken. "De hardnekkigheid van de Vlaamse regering om toch door te zetten met slechte beslissingen, wordt haast legendarisch", zegt Hermes Sanctorum van Groen.

  Unizo en NSZ zijn tegen, Voka is voor

  De vernietiging van de bouwvergunning van Uplace door de Raad voor Vergunningsbetwistingen is eigenlijk door de feiten ingehaald, zo stelt Unizo, een tegenstander van het project. Er is inmiddels een nieuwe milieuvergunning, alsook een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). De ondernemersorganisatie vreest dat de Vlaamse regering onverstoorbaar wil doorgaan met het omstreden winkelcomplex. Michiel Verhamme van ondernemersorganisatie Unizo vreest dat de Vlaamse regering nu naar het nieuwe GRUP zal verwijzen. "De onverzettelijkheid waarmee men Uplace wil doordrukken, is hallucinant. Men gaat onverstoorbaar door, tegen alle vernietigingen in." Na elke vernietiging volgt een nieuwe beslissing, hekelt hij.

  Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), vindt het "tijd om Uplace definitief af te voeren", nu de Raad van Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning van het project heeft vernietigd. "Dergelijke projecten verstikken niet alleen de kleinhandel, ze hebben in het verleden ook al hun ondeugdelijkheid bewezen", klinkt het in een persbericht.

  Voorstander Voka blijft staan achter projecten die desolate industriegronden nieuw leven inblazen. Volgens Voka is de vernietiging een logisch gevolg van het feit dat ze verwees naar het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan) van 2011. "Uplace is voor ons nog steeds een hefboom voor noodzakelijke investeringen in de regio en een impuls voor werkgelegenheid in een zone waar jobs, zeker voor laaggeschoolden, broodnodig zijn. Bovendien is het in het kader van rechtszeker ondernemen belangrijk dat een ondernemer, die al meer dan 10 jaar geleden groen licht kreeg voor een project en al miljoenen pompte in voorbereidende werken en sanering, dit eindelijk kan beginnen bouwen", besluit Voka.

  Hans Bonte, Kamerlid en de burgemeester van Vilvoorde, juicht de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen toe om de stedenbouwkundige vergunning voor het Uplace-project te vernietigen. Hij spreekt van een "logische, kordate beslissing".

  Mechels burgemeester en Open Vld-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Bart Somers reageert "verheugd" op het nieuws dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning van Uplace schorst. "Dit is opnieuw een uitspraak met een grote impact op de slaagkansen van het project", stelt hij. "Het bewijst ook dat ons recht nog steeds goed functioneert." Een oproep aan de initiatiefnemers van Uplace om er definitief mee op te houden, doet Somers echter niet.

  Uplace vraagt nieuwe vergunning aan

  De beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de stedenbouwkundige vergunning van Uplace te vernietigen, "lag in de lijn der verwachtingen", reageert Uplace in een persbericht. "Het beroep is al vier jaar oud en gebaseerd op oude argumenten." Een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zal worden aangevraagd.

  Uplace wijst erop dat de stedenbouwkundige vergunning in 2011 al werd uitgereikt. Sinds het beroep daartegen "is er heel wat vooruitgang geboekt en zijn alle pijnpunten weggewerkt", stelt Uplace. "Ondertussen is er een nieuwe definitieve goedkeuring van het GRUP VSGB waar Uplace deel van uitmaakt en heeft het project sinds kort ook terug een nieuwe milieuvergunning."

  "Dit zijn heel belangrijk elementen die in de uitspraak van de Raad der Vergunningsbetwistingen nog niet werden meegenomen", aldus nog Uplace. "Met al deze nieuwe maatregelen zijn we ervan overtuigd dat een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zal worden afgeleverd in een aanvaardbare tijdspanne." Het project kondigde dan ook aan dat een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zal worden aangevraagd.

  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over de "hypocrisie" van oppositiepartijen sp.a en Groen rond Uplace. Zij hebben wel zware kritiek op de plannen in Machelen, maar maken intussen Neo en Docks mogelijk op Brussels grondgebied. En Uplace? Dat is een kwestie van rechtszekerheid, aldus Bourgeois. De vernietiging van de bouwvergunning is in elk geval geen eindpunt voor Uplace, bevestigde Bourgeois. "Uplace gaat door met zijn project. Als zij een nieuwe aanvraag indienen, zal die op objectieve en correcte manier beoordeeld worden door bevoegd minister Joke Schauvliege."

  Schauvliege niet van plan om streep te trekken onder Uplace

  Procedures bestaan en moeten gerespecteerd worden" Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege is niet van plan om een streep te trekken onder Uplace nadat de bouwvergunning van de projectontwikkelaar dinsdag werd vernietigd door de Raad voor Vergunningenbetwistingen. "We leven in een rechtsstaat. De procedures bestaan en moeten gerespecteerd worden. Uplace heeft dus het recht een nieuwe aanvraag in te dienen".

  Volgens Vlaams minister Schauvliege heeft Uplace perfect het recht om een nieuwe stedenbouwkundige vergunning in te dienen. De projectontwikkelaar liet intussen al verstaan dat het dat van plan is. Maar voor de rest wil Schauvliege "niet vooruitlopen" op de procedures. Het is dus aan Uplace om al dan niet een nieuwe aanvraag in te dienen en vervolgens moet geoordeeld worden of het die vergunning zal krijgen.

  Wordt ongetwijfeld vervolgd…

  Bron: Belga

  Foto's Uplace

  Untitled Document