Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Vastgoedmarkt zakt in. Bouwgrond nooit zo duur

Untitled Document
 •   

  Vastgoedmarkt zakt in. Bouwgrond nooit zo duur • 13/10/2016


  Na twee kwartalen van grote groei is het aantal vastgoedtransacties in ons land in het derde kwartaal met bijna tien procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van de notarissen. "Het is afwachten of het om een marktcorrectie gaat of om het inzetten van een dalende trend", zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. In tegenstelling tot de terugvallende vastgoedmarkt, blijft de prijs van bouwgrond stijgen. De gemiddelde prijs voor een vierkante meter bouwgrond bereikte het hoogste punt ooit.

  Na twee kwartalen van grote groei is het aantal vastgoedtransacties in ons land in het derde kwartaal met bijna tien procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van de notarissen. "Het is afwachten of het om een marktcorrectie gaat of om het inzetten van een dalende trend", zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

  De daling met bijna tien procent tegenover het vorige trimester is deels normaal. De zomermaanden zijn altijd rustiger. Maar ook tegenover het derde kwartaal van 2015 is er een daling met bijna twee procent. "Dat doet toch wel wat knipperlichten afgaan. Gaat het om een marktcorrectie of om het inzetten van een trend", aldus Van Opstal.

  De prijzen op de vastgoedmarkt blijven wel erg stabiel. De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedroeg in het derde trimester 237.996 euro, of een lichte stijging met 0,5 procent tegenover het tweede trimester. In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs met 0,5 procent tot 261.439 euro. Voor een appartement steeg de gemiddelde prijs in ons land 0,2 procent tot 213.803 euro. In Vlaanderen bedroeg de stijging 0,5 procent tot gemiddeld 219.221 euro.

  Bouwgrond nooit zo duur

  In tegenstelling tot de terugvallende vastgoedmarkt, blijft de prijs van bouwgrond stijgen. De gemiddelde prijs in het derde kwartaal voor een vierkante meter bouwgrond bedroeg 254 euro. Dat is meteen de hoogste prijs ooit, aldus Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. In 2015 bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter in Vlaanderen 229 euro, in 2014 234 euro.

  Dat bouwgrond zo fors in prijs stijgt, is volgens Van Opstal het gevolg van een combinatie van schaarste aan bouwgrond en de extreem lage rentevoeten, die hypotheken goedkoop maken. "Wie normaal pas binnen twee à drie jaar van plan was te bouwen, vervroegt die plannen. Niemand weet waar de rentes zullen staan binnen enkele jaren."

  Een gevolg van de dure bouwgrond is dat mensen steeds kleiner gaan bouwen, op kleinere percelen grond. De gemiddelde aankoopprijs van een bouwgrond in Vlaanderen bedraagt nu 165.984 euro.

  Overigens is de stijging van de prijs van bouwgrond een puur Vlaams fenomeen. "In Wallonië is de gemiddelde prijs van bouwgrond de laatste vijf jaar stabiel gebleven", zegt Van Opstal. De gemiddelde prijs per vierkante meter bedraagt er ... 86 euro. In Brussel is dat 685 euro.

  Bron: Belga

  Untitled Document