Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Vestigingswet moet straks ook gelden voor buitenlandse architecten

Untitled Document
 •   

  Vestigingswet moet straks ook gelden voor buitenlandse architecten • 17/01/2017


  Belgen die een beschermd beroep willen uitoefenen, zoals architecten, moeten over de nodige kwalificaties beschikken. Maar die verplichting geldt niét voor burgers uit andere EU-landen: zij kunnen hier zomaar een zaak uit de grond stampen.

  In ons land geldt er een 'vestigingswet', die vastlegt wie een beschermd beroep mag uitoefenen. Meestal komt het erop neer dat je een bepaalde opleiding gevolgd moet hebben. Maar in maart vorig jaar is een Europese richtlijn van kracht gegaan die stelt dat wie in het ene EU-land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat óók moet kunnen in de andere lidstaten. Gevolg is dat de vestigingswet alléén nog geldt voor Belgen en niet meer voor andere EU-burgers. Daardoor kan bijvoorbeeld een Nederlander hier begrafenisondernemer worden, zónder daarvoor opgeleid te zijn.

  Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) noemde het een "knettergekke" situatie: Belgen moeten immers de juiste diploma's en vergunningen kunnen voorleggen om een beschermd beroep te mogen uitoefenen, terwijl die verplichtingen niet gelden voor burgers uit andere EU-landen.

  Ook voor Unizo kan het niet dat Belgische ondernemers aan zwaardere voorwaarden moeten voldoen om zich te vestigen als bijvoorbeeld schoonheidsspecialist, kapper, begrafenisondernemer of slager. Jurist Cloots pleit ervoor de vestigingswet, die die voorwaarden bepaalt, te evalueren. Hij benadrukt wel dat "de wet puur afschaffen, met het idee 'alles is toegelaten', ook niet de juiste manier is". Zo zou een afschaffing van de voorwaarde om een basiskennis bedrijfsbeheer te hebben, kunnen leiden tot meer faillissementen.

  Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf, zit op dezelfde lijn. "We zijn geen voorstander van een afschaffing van de vestigingswet in de bouw, waar voor heel wat beroepen een minimum aan beroepskennis absoluut noodzakelijk is", klinkt het. "De regelgeving aanpassen kan wel, maar dan moeten de twee oorspronkelijke doelstellingen - de consument beschermen en nieuwe ondernemers meer kans op succes geven - overeind blijven."

  Bij ondernemersorganisatie NSZ wordt benadrukt dat ook buitenlanders die in België een beschermd beroep willen uitoefenen, aan bepaalde criteria moeten voldoen, bijvoorbeeld voor het voedselagentschap FAVV of bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv). "Daardoor is niet alleen de consument beschermd, maar wordt ook oneerlijke concurrentie met Belgische zelfstandigen uitgesloten", klinkt het bij het NSZ.

  Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) liet in Het Laatste Nieuws weten dat er gesprekken lopen met de beroepsfederaties van de betrokken beroepen om de discriminatie de wereld uit te helpen.

  Bron: Belga

  Untitled Document