Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > We kopen samen den Oudaan werkt aan OPP: de Airbnb van de vastgoedmarkt

Untitled Document
 •   

  We kopen samen den Oudaan werkt aan OPP: de Airbnb van de vastgoedmarkt • 28/09/2016


  Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel starten dit najaar met een goednieuwe tentoonstellingsreeks. BWMSTR Label, naar het gelijknamige instrument van de Vlaams Bouwmeester, toont architectuurprojecten die maatschappelijk het verschil maken. Het collectief We kopen samen den Oudaan geeft de aftrap en lanceert meteen een taskforce voor de ontwikkeling van een Open Promotor Platform (OPP), een vastgoedonderneming voor u en ik.

  Initiatiefnemers We kopen samen den Oudaan © Eric De Mildt

  De burger wil zijn stad mee vormgeven

  In 2015 lanceerde het collectief We kopen samen den Oudaan een oproep om de Oudaan, de Antwerpse politietoren, te kopen. Het collectief (onderzoeksbureau ndvr en tal van geëngageerde Antwerpenaren met diverse expertises) wilde met de oproep de utopische plannen die architect Renaat Braem met de toren voor ogen had, nieuw leven inblazen. Ondertussen is de Oudaan verkocht aan een projectontwikkelaar en zal de toren dus niet verdeeld worden onder de ‘aandeelhouders’ van We kopen samen den Oudaan. Maar voor de bedenkers van het collectief stopt het daarbij niet.

  Een Open Promotor Platform als Airbnb van de vastgoedmarkt

  De tentoonstelling BWMSTR Label. We kopen samen den Oudaan toont ontwikkelingsmogelijkheden voor de Oudaan en stimuleert tegelijkertijd het maatschappelijk debat over nieuwe vormen van publieke ontwikkeling, cofinanciering en gedeeld ruimtegebruik. Workshops en een reeks publieke debatten maken van de tentoonstelling een ‘living lab’ waarin de curatoren 3 maanden lang ruimte bieden voor uitwisseling en experiment. Met verschillende partners werken ze een business case uit voor een Open Promotor Platform (OPP), een instrument om stedelijke ontwikkeling toegankelijk te maken voor alle actoren in de maatschappij met als einddoel de Airbnb, Uber of Etsy te worden van de vastgoedmarkt. Het resultaat van deze oefening zal te zien zijn tijdens de finissage op 11 januari 2017.

  Vernissage en panelgesprek

  Gratis panelgesprek op dinsdag 18 oktober 2016 in deSingel om 20 uur.

  Sprekers: presentatie door We kopen samen den Oudaan, interviews met 15 betrokkenen en een reflectiemoment met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck.

  Schrijf je hier in: opening we kopen samen den oudaan  Untitled Document