Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > “Wie grondig renoveert, betaalt geen onroerende voorheffing”

Untitled Document
 •   

  “Wie grondig renoveert, betaalt geen onroerende voorheffing” • 10/10/2016


  In het kader van de begrotingsbesprekingen, heeft de Vlaamse regering besloten om wie grondig renoveert een korting te geven op de onroerende voorheffing. ‘Wie zijn of haar huis veel energie-efficiënter maakt, krijgt een korting of zelfs een volledige vrijstelling op de onroerende voorheffing’ zegt Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein. Daarnaast wordt ook de financiële steun voor dakisolatie afgebouwd, zodat in 2020 alle daken verplicht een minimum aan dakisolatie hebben.

  Als je vandaag een nieuwbouwwoning bouwt, moet je je aan strenge energienormen houden. Maar de energierenovatie van ons huidig patrimonium is minstens even belangrijk. Daarom beloont Vlaanderen voortaan al wie zijn of haar woning ingrijpend renoveert. ‘Wie extra inspanningen levert om zijn/haar huis energiezuiniger te maken, krijgt hetzelfde voordeel als wie een nieuwbouw plaatst’, aldus minsiter van Energie Bart Tommelein.

  Ingrijpende energie-renovaties zijn renovaties waarbij minstens 75% van de buitenschil van het huis (buitenmuren, dak en vloer) geïsoleerd wordt. Wie het E-peil van zijn woning kan terugdringen tot E90 krijgt een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Als je E-peil maximum E60 bedraagt, krijg je een volledige vrijstelling, en dit gedurende vijf jaar. De maatregel zal gelden voor stedebouwkundige vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2016.

  Wacht niet langer om uw dak te isoleren

  De fiscale aftrek voor dakisolatie; een dubbele ondersteuning aangezien Vlaanderen ook premies geeft, verdwijnt in 2017. ‘Wie zijn bestelling nog dit jaar plaatst, kan nog genieten van de fiscale aftrek. De boodschap is duidelijk: wacht niet langer om uw dak te isoleren’, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

  Vandaag kun je zowel een premie als een fiscaal voordeel krijgen als je je dak laat isoleren door een aannemer. De Vlaamse regering heeft er tijdens de afgelopen begrotingsbesprekingen voor gekozen om de belastingvermindering, die een dubbele ondersteuning is aangezien er ook premies zijn, stop te zetten.

  Wie zijn bestelling nog dit jaar plaatst, ten laatste eind 2016 een voorschot stort en ten laatste 31 december 2017 de factuur betaalt, zal nog van de belastingvermindering kunnen genieten. ‘We voorzien dus een overgangsperiode,’ zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, ‘maar de boodschap is duidelijk: wacht niet langer om je dak te isoleren. Maar liefst 26 procent van het warmteverlies gaat via het dak. Isoleren is dus ontzettend belangrijk. Zowel voor je eigen energiefactuur als om onze energie- en klimaatdoelstellingen te halen in 2020.’

  Bron: Persdienst Tommelein

  Untitled Document