Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > ArchitectenBrusselse regering - wijk Papenvest gaat tegen de vlakte en herrijst opnieuw

Untitled Document
 •   

  Brusselse regering - wijk Papenvest gaat tegen de vlakte en herrijst opnieuw • 01/07/2016


  De Brusselse regering heeft donderdag ingestemd met de plannen om de 314 sociale woningen van Papenvest, in het centrum van de stad Brussel, plat te gooien en 350 nieuwe woningen te bouwen, 210 sociale woningen en 140 woningen voor middeninkomens. Het project, met een prijskaartje van 73,5 miljoen euro, wordt gefinancierd door de stad Brussel (43 miljoen) en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij BGHM (30,5 miljoen), zo meldt Brussels minister voor Huisvesting Céline Fremault.

  De site van de Papenvest omvat 314 woningen die meer dan 50 jaar geleden gebouwd zijn en niet meer aan de minimale normen kunnen worden aangepast. De woningen zijn ook slecht geïsoleerd. Na 15 jaar zijn het gewest, de stad, De Brusselse Woning en de BGHM het eens geraakt om de noodzakelijke 73,5 miljoen euro voor het herstel van de Papenvest-site te voorfinancieren. De site wordt in twee fasen afgebroken. In de plaats komen 350 woningen, een kinderdagverblijf en een dagcentrum voor bejaarden. Het project zal de sportuitrusting handhaven en neemt ook een ondergrondse parking op.

  "Als minister van Huisvesting en Levenskwaliteit verheug ik mij over het resultaat van dit partnership tussen het gewest, de stad Brussel, De Brusselse Woning en de BGHM. Deze operatie betekent een ommekeer voor de toekomst van de bewoners van een hele wijk", stelt minister Fremault.

  De financiering van de operatie wordt gegarandeerd door de stad Brussel en de BGHM. Het gewest draagt bij aan de heropbouw van 210 sociale woningen en de stad heeft zich er toe verbonden om het verlies van 104 sociale woningen op de site goed te maken door verschillende terreinen ter beschikking te stellen voor nieuwe sociale woningen. De Brusselse woning zorgt voor de duur van de werf voor de herhuisvesting van de ongeveer 850 huurders die de vijf huidige woontorens bewonen.

  In 2017 worden de projectontwikkelaars aangeduid. De stedenbouwkundige vergunning wordt tegen 2018 verwacht.

  Bron: Belga

  Untitled Document