Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Winnaar Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort is bekend

Untitled Document
 •   

  Winnaar Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort is bekend • 02/11/2016


  Vrijdag 28 oktober maakte NRC-hoofdredacteur en vakjuryvoorzitter Peter Vandermeersch onder de winnaar van de Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort bekend. Het winnende ontwerp is ‘Museum voor Gastvrijheid’ van de in London gevestigde Matthijs la Roi, Matthijs la Roi Architecture

  FASadE, Forum voor Architectuur en Stedenbouw aan de Eem in Amersfoort, schreef in mei 2016 de Ontwerpwedstrijd Belgenmonument uit voor architecten, landschapsarchitecten, ontwerpers en kunstenaars in Nederland en Vlaanderen, om het Belgenmonument betekenis te geven als plek die symbool staat voor de opvang van vluchtelingen en ontheemden in bredere zin. Het monument is door België geschonken aan Nederland ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd gebouwd in de periode 1917-1919. 133 ontwerpers kwamen tot een inzending.

  Winnend ontwerp ‘Museum voor Gastvrijheid’ | Oordeel Vakjury

  De jury heeft grote waardering voor de sculpturale vormentaal van het ontwerp van Matthijs la Roi. Hoewel het van een onmiskenbaar eigentijdse opvatting getuigt, heeft het ontwerp, niet alleen door zijn materialisatie, maar ook door de driehoeksordening die het aangaat met het bestaande Belgenmonument, daarmee wel degelijk sterke referenties.

  Het nieuw toe te voegen volume gaat overduidelijk een dialoog aan met het bestaande monument en geeft het bestaande, zowel muur als hoofdgebouw, nieuwe impulsen, terwijl het bestaande, historische monument volledig in zijn waarde blijft. Ook aan het doel om informatie over te dragen aan bezoekers, voldoet het ontwerp op een originele en aansprekende manier. Het ontwerp voegt kwaliteit toe aan het bestaande, sterk hermetische monument en geeft dit hernieuwd betekenis. Zo wordt met een duidelijk sprekend gebaar en toch op een terughoudende, ingetogen en bescheiden manier, nieuwe belevingswaarde aan de omgeving toegevoegd.

  Untitled Document