Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Winnend project Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2011 is opgeleverd

Untitled Document
 •   

  Winnend project Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2011 is opgeleverd • 18/07/2017
  Op 31 januari 2017 werd het project Bogerse Velden in Lier opgeleverd. Het ontwerp dat bestaat uit 24 sociale koopwoningen is van de hand van net architectuur (toen nog de tijdelijke vereniging DGHJ). In 2011 waren zij de winnaars van Mijn Huis Mijn Jonge Architect, een architectuurwedstrijd die zich richt tot architecten-stagiairs en jonge architecten niet ouder dan 30 jaar. De 24 woningen werden gebouwd in opdracht van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

  Uit maar liefst 57 inzendingen verkoos de Mijn Huis Mijn Jonge Architect-jury in 2011 het ontwerp van de tijdelijke vereniging DGHJ: Jos De Wolf, Bert Goetvinck, Pierre Holvoet en Jeroen Jonckheere, vier ingenieur-architecten die samen studeerden en op dat moment nog in hun eerste stagejaar zaten. Initieel werd de wedstrijd uitgeschreven voor 12 van in totaal 24 te realiseren woningen. Later veranderde de opdrachtgever van gedacht en werd beslist om toch alle 24 koopwoningen in één keer te realiseren – een extra meevaller voor het jonge viertal.

  Voor hun wedstrijdontwerp op de Bogerse Velden in Lier verlieten de vier architecten de klassieke piste van rijwoningen. Ze schoven de concepten villa en rijwoning op een verrassende manier in elkaar. Zo koppelden ze telkens drie woningen rug aan rug. Hiermee werden de voordelen van een rijwoning (compact, energiezuinig) gecombineerd met die van een villa (open ruimte, uitzicht). De geclusterde woningen ogen als stedelijke villa's, wat de buurt een visuele meerwaarde geeft.

  Omdat de privétuin telkens tegen de lange zijde van een woning aanleunt, genieten de bewoners optimaal van deze openheid. In de indeling van de individuele woningen benadrukte het ontwerpteam het uitzicht en de openheid door circulatie, berging en sanitaire ruimtes te groeperen tegen de scheidingsmuur. In het binnengebied achter de woningen wordt een publieke tuin weerspiegeld op het aangrenzende perceel, waardoor een tuinwijk tot stand komt. De auto's worden naar parkeerplaatsen aan de rand van de site gedirigeerd met het oog op de rust en speelvriendelijkheid.

  Bert Goetvinck, één van de vier toenmalige winnaars: “Onze deelname aan Mijn Huis Mijn Jonge Architect was een prima referentie om deel te nemen aan andere architectuurwedstrijden en een mooi visitekaartje om ook particuliere opdrachten binnen te halen. Omdat de gezamenlijke opdrachten bleven binnenlopen, richtten we in 2014 de bvba net architectuur op, dat inmiddels is uitgegroeid tot een bloeiend architectenbureau. Ondertussen zijn we reeds toe aan ons vierde grote project in de sociale woningbouw.”

  De lange duurtijd van het project was vooral te wijten aan het feit dat de wegen nog volledig aangelegd dienden te worden. Ondertussen zijn reeds 18 van de 24 woningen verkocht. De tweede verkoopdag vindt plaats eind juli.

  ©Annick Vernimmen Photography

  Mijn Huis Mijn Jonge Architect, later herdoopt tot Jonge Architecten Aan Zet, is een ontwerpwedstrijd voor een project van sociale woningbouw. Het is een initiatief van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad, NAV - Netwerk Architecten Vlaanderen en de VMSW in samenwerking met een huisvestingsmaatschappij. De wedstrijd staat open voor pas afgestudeerde architecten, architecten-stagiairs en architecten niet ouder dan 30 jaar. De Vlaamse Raad van de Orde van Architecten is verheugd dat het aan dit project heeft kunnen bijdragen.


  Untitled Document