Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws

Untitled Document
 •   

  NIEUWS

 • 28/02/2017 Is het tijdperk 'huisje, tuintje, boompje' stilaan voorbij? Vier experts geven hun mening over inbreiding en kernverdichting

  'Creatief met ruimte - Inbreiding/Uitbreiding', zo heet het thema van het openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect dat dit jaar plaatsvindt op 23 en 24 september. Op Batibouw organiseerden we een panelgesprek waar vier experten dieper ingingen op het thema. We vroegen hen hoe zij denken over kernverdichting en inbreiding, en hoe we hiermee moeten omgaan.

  15/02/2017 Akkoord over splitsing Orde van Architecten

  In de loop van volgend jaar wordt de Orde van Architecten opgesplitst in een Vlaamse en een Frans- en Duitstalige Orde. Er blijft wel een nationaal overlegorgaan bestaan. "Na maar liefst 13 jaren onderhandelen werd een principeakkoord bereikt", zegt Marnik Dehaen, de voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten.

  08/02/2017 Stad Antwerpen zoekt het Schoonste Gebouw 2017

  Het Schoonste Gebouw ... U woont er misschien wel in. Of hebt u er mee voor gezorgd dat een historisch waardevol gebouw in Antwerpen die titel verdient? Lees dan zeker verder, en wie weet wint uw project wel de monumentenprijs van de stad Antwerpen 2017.

  08/02/2017 Leden expertengroep Vlaams Bouwmeester zijn bekend

  Op dinsdag 17 januari 2017 maakte de Vlaamse Regering de leden van de Vlaams Bouwmeester expertengroep bekend. De komende vier jaar zullen André Loeckx, Els Nulens, Sylvie Van Damme en Bart Verschaffel het bouwmeesterschap inspireren en ondersteunen.

  03/02/2017 Nieuwjaarsreceptie 2017: de videoreportage

  Met de camera op de schouder en de microfoon in de hand sprokkelden we reacties bij voorzitter Marnik Dehaen, vicepremier Kris Peeters, adviseur Tom Dalemans, ondervoorzitter Lieve Joosten, ex-voorzitter Jos Leyssens, BVA-voorzitter Edward Sorgeloose en vele, vele anderen.

  01/02/2017 De nieuwjaarsreceptie 2017 in 63 beelden

  Meer dan 400 architecten, mandatarissen, partners en afgevaardigden van beroepsverenigingen en federaties waren op 27 januari te gast in het Koninklijk Pakhuis, Tour & Taxis voor de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten.

  Onze huisfotografe was erbij en maakte deze mooie foto's.

  31/01/2017 Nieuwe kantoren Vlaamse Raad worden ‘Open huis voor de Vlaamse architect’ &
  Vice-eersteminister Kris Peeters belooft verdere acties rond ereloonbarema’s

  Meer dan 400 architecten, mandatarissen, partners en afgevaardigden van beroepsverenigingen en federaties waren op 27 januari te gast in het Koninklijk Pakhuis, Tour & Taxis voor de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werden de nieuwe kantoren van de Vlaamse Raad officieel ingehuldigd als ‘Open huis voor de Vlaamse architect’. In zijn toespraak vroeg Marnik Dehaen, voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten, om politieke steun voor de invoering van wettelijk vastgelegde minimumbarema’s voor erelonen. De aanwezige vice-eersteminister Kris Peeters liet weten dat “er verdere acties zullen ondernomen worden”.

  27/01/2017 Oproep projecten ‘Architectuurboek Vlaanderen N°13’

  In 2018 publiceert het Vlaams Architectuurinstituut de nieuwste editie van het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen. Editie 2018 wordt de dertiende in deze reeks publicaties. Het VAI brengt de architectuurproductie in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht, maar ook projecten van architecten uit Vlaanderen en Brussel in de wereld.

  26/01/2017 De Orde van Architecten live in de ether op Radio 2!

  Reporter Niels Vandeloo van Radio 2 zocht de Orde van Architecten - Vlaamse Raad op op Bouwinnovatie en had een live interview met architect-mandataris Peter Ketsman.

  17/01/2017 Limburg maakt zich op voor Bouwinnovatie, 20/01 - 22/01 & 27/01 - 29/01/2017 in Ethias Arena Hasselt

  Bouwinnovatie is dé beurs voor bouwen en verbouwen in Limburg. Ze brengt alle informatie, producten en diensten uit de sector onder één dak.

  17/01/2017 Van Overtveldt tegenstander van btw-korting voor nieuwbouw na afbraak

  Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is geen voorstander van een verlaging van de btw voor wie een woning afbreekt en ter plaatse een nieuwe bouwt. Het gaat om een voorstel van Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld). Die laatste doet nu een nieuw aanbod: hij wil een btw-korting voor wie een oude woning sloopt en er een nieuwe bouwt in beter ontsloten gebied.

  17/01/2017 Vestigingswet moet straks ook gelden voor buitenlandse architecten

  Belgen die een beschermd beroep willen uitoefenen, zoals architecten, moeten over de nodige kwalificaties beschikken. Maar die verplichting geldt niét voor burgers uit andere EU-landen: zij kunnen hier zomaar een zaak uit de grond stampen.

  11/01/2017 Elphi zet Hamburg op de wereldkaart van de architectuur

  Duitsland heeft er een nieuw cultureel icoon bij: de Elphilharmonie in Hamburg. Het concertgebouw werd op 10 januari feestelijk ingehuldigd, in aanwezigheid van onder meer bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck. Zo 'n 2.100 gasten waren uitgenodigd voor de officiële opening van "Elfie", zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd.

  06/01/2017 Gent start zoektocht naar stadsbouwmeester

  De stad Gent wil vanaf 1 oktober een onafhankelijk stadsbouwmeester die de ruimtelijke kwaliteit in de stad moet verbeteren. Een gemeenteraadscommissie keurde donderdagavond de opdrachtomschrijving goed en besliste om een vacature uit te schrijven.

  06/01/2017 Gent zet in op "levensbestendige" woningen

  In Gent hebben vijf sociale huisvestingsmaatschappijen samen met de Stad Gent woensdag een GOLLD-charter ondertekend, wat staat voor 'Gentse Ontwerpen LevensLoopbestendig Design'. De huisvestingsmaatschappijen engageren zich "om van bij het ontwerp te voorzien dat nieuwe sociale woningen eenvoudig en goedkoop aan te passen zijn, zodat ze kunnen voldoen aan de wijzigende behoeften van de bewoners gedurende hun hele levensloop en ongeacht eventuele beperkingen", zegt het Gentse stadsbestuur. Levenslang wonen is een onderwerp dat reeds werd belicht in "Creatief met ruimte, op het ritme van het leven", het thema van de voorbije editie van Mijn Huis Mijn Architect.

  05/01/2017 Edward Sorgeloose nieuwe voorzitter Beroepsvereniging voor Architecten (BVA)

  Huidig voorzitter Sylvie Bruyninckx geeft het BVA-voorzitterschap door aan Edward Sorgeloose. Zelf wordt ze ondervoorzitter van de beroepsvereniging. Het dagelijks bestuur bestaat vandaag uit de nieuwe voorzitter Edward Sorgeloose, Sylvie Bruyninckx, Joris Malbrain en Jacques Spaas. Zij worden bijgestaan door projectcoördinator Nathalie Poppe en projectregisseur Nancy Hasen.

  04/01/2017 Grondige hervorming stedenbouwkundige procedure Brussels Gewest

  De Brusselse regering heeft vrijdag de eindversie van de hervorming van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) goedgekeurd. Als het parlement ook zijn zegen geeft, betekent dit een ingrijpende vereenvoudiging van de belangrijkste stedenbouwkundige procedures.

  04/01/2017 Hervorming van de bouwpremies en strengere energie-eisen voor niet-residentiële gebouwen

  Elk nieuw jaar brengt traditiegetrouw ook een aantal veranderingen in de regelgeving met zich mee. Zo zullen in 2017 diverse individuele premies geleidelijk aan worden afgebouwd en plaatsmaken voor een zogeheten totaalrenovatiebonus. Nieuwe niet-residentiële gebouwen zullen vanaf dit jaar moeten beantwoorden aan strenge energienormen. En vanaf 1 januari wordt een aannemer ook verplicht om bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerkzaamheden de stofemissies zo laag mogelijk te houden.

  19/12/2016 Archeologisch vooronderzoek wordt eenvoudiger

  De Vlaamse regering heeft op vrijdag 16 december het archeologisch vooronderzoek, dat sinds juni in sommige gevallen verplicht is, eenvoudiger gemaakt. Dat gebeurt na kritiek uit de sector.

  19/12/2016 Kwart minder bouwmisdrijven

  De Inspectie RWO legde in 2015 in Vlaanderen 602 pv's op voor bouwmisdrijven. Dat is een kwart minder dan de 872 twee jaar voordien. Het aantal bouwmisdrijven dat geregistreerd wordt in de gemeentelijke vergunningenregisters, evolueerde van 2.768 in 2013 tot 2.865 in 2014 om in 2015 te dalen tot 2.700. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Wilfried Vandaele (N-VA).

  19/12/2016 Zes projecten “Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming” geselecteerd

  In september 2016 lanceerden het Team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed samen een oproep voor projecten voor de “Meesterproef 2017 Erfgoed en Herbestemming”.

  14/12/2016 Stadsbewoners willen verbod op nieuwe verkavelingen in open gebieden

  Stadsbewoners zijn voorstander van een betonstop om de overgebleven openbare ruimte te beschermen en vinden dat nieuwe verkavelingen in open gebieden zouden moeten worden verboden. Dat blijkt uit een bevraging van 1.000 bewoners van 13 Vlaamse centrumsteden door onderzoeksbureau iVox, in opdracht van projectontwikkelaar Cores Development.

  14/12/2016 Hortamuseum krijgt voor 200.000 aan steun van Brusselse regering

  De Brusselse regering heeft donderdag 208.000 euro uitgegeven om de werking van het recent uitgebreide Hortamuseum in Sint Gillis te ondersteunen. De gewestelijke middelen moeten het Hortamuseum in staat stellen om zich internationaal te positioneren in verhouding tot zijn reële erfgoedwaarde, luidt het in een mededeling.

  14/12/2016 Ontwerpbureau Omgeving wint prestigieuze landschapsarchitectuurwedstrijd in Vietnam

  Het Antwerps ontwerpbureau Omgeving, partner van B-DNA (Belgian Design Nature Architecture), heeft in ex aequo met een ander ontwerpbureau de prestigieuze internationale ontwerpwedstrijd voor de Han rivier in de Vietnamese stad Da Nang gewonnen. Vanuit drie ontwerpstrategieën is een ruimtelijke visie voor de rivierdelta ontwikkeld op schaal van de stadsregio. Hier werd ingezet op het behoud en de versterking van het natuurlijk riviersysteem, de uitbouw van een watergebonden regionaal openbaar vervoerssysteem en een context gebonden, gevarieerde stadsontwikkeling.

  14/12/2016 Lancering internationale oproep voor ontwerpteams overkapping Antwerpse ring

  De door de Vlaamse regering aangestelde overkappingsintendant Alexander D'Hooghe heeft dinsdag 13 december een internationale oproep gelanceerd voor ontwerpteams die de overkapping van de Antwerpse ring concreet vorm willen geven.

  13/12/2016 Auteursrechten voor architecten: een gids

  Het recht kan best vergeleken worden met een grote boom met heel veel takken. Een van deze vele takken is het intellectueel eigendomsrecht. Dit recht is erop gericht zogenaamde voortbrengingen van de menselijke geest te beschermen. Het is ontwikkeld om werken, ideeën en creaties te delen met anderen. Want zonder enige bescherming is wie goeie ideeën heeft, natuurlijk eerder geneigd zijn ideeën voor zichzelf te houden. Het intellectueel eigendomsrecht biedt bescherming tegen het misbruik van vruchten van intellectuele arbeid.

  12/12/2016 Een op drie plattelandsbewoners wil extra bouwlaag in dorp

  54 % van de dorpsbewoners wil dat er meer mensen in het dorp komen wonen. Dat blijkt uit een bevraging van Landelijke Gilden. Een of meer bouwlagen extra heeft bij 30 % van de bewoners een draagvlak.

  12/12/2016 Helft zelfstandigen vindt eigen werk onwerkbaar

  De helft van de 347.000 Vlaamse ondernemers heeft geen werkbaar werk, zo blijkt uit een grote studie van de SERV waarover Het Laatste Nieuws vandaag bericht.

  12/12/2016 Website 'Klimaat en Ruimte' - Ruimte Vlaanderen

  Hoe kunt u uw stad of gemeente klimaatbestendig inrichten? Met de website klimaatenruimte.be reikt Ruimte Vlaanderen u ruimtelijke strategieën en concrete klimaatbestendige ruimtelijke inrichtingsprincipes aan waarmee u zelf aan de slag kunt, om een antwoord te bieden op drie effecten van de klimaatverandering. Om u een beter zicht te geven op de mogelijkheden, biedt Ruimte Vlaanderen concrete maatregelen en structurele bouwstenen aan, beide geïllustreerd met inspirerende praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland.

  09/12/2016 Nieuwe gids duurzame gebouwen – leefmilieu Brussel

  De Gids Duurzame Gebouwen werd samengesteld door Leefmilieu Brussel met de hulp van gespecialiseerde studiebureaus. Hij is bedoeld als concreet hulpmiddel voor professionals die milieuvriendelijke gebouwen willen ontwerpen of renoveren, maar tegelijk het comfort en de gezondheid van de gebruikers, evenals de economische haalbaarheid van het project willen verzekeren.

  05/12/2016 Bourgeois: "Geen betonstop, wel anders en elders bouwen"

  De Vlaamse regering maakt met de goedkeuring van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen een einde aan de 'verrommeling' van onze regio. Van de 72.000 hectare die nu nog zijn bestemd als uitbreidingsgebied voor woningen en industrie worden er de komende jaren maar 24.000 meer aangesneden, dit is te vergelijken met 48.000 voetbalvelden.

  05/12/2016 Zes sociale woontorens worden afgebroken en heropgebouwd in Nieuw-Gent

  In Nieuw-Gent zullen de komende vijftien jaar zes woontorens met 650 wooneenheden afgebroken en heropgebouwd worden. De start van de eerste nieuwbouw is gepland voor 2020, melden de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent en de Stad Gent.

  05/12/2016 Bouwgrond afkopen kan regering tot 1,5 miljard euro kosten

  De factuur om gronden die vanwege de betonstop niet meer bebouwd mogen worden te compenseren, kan tot 1,5 miljard euro oplopen. Dat schreven De Morgen, Het Laatste Nieuws en de kranten van Mediahuis vrijdag 2 december.

  05/12/2016 Team Vlaams Bouwmeester juicht goedkeuring Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen toe

  Het Team Vlaams Bouwmeester feliciteert de Vlaamse Regering met de goedkeuring van het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), een beleidsverklaring die de strategische krachtlijnen schetst voor de ruimtelijke ontwikkeling in de komende decennia. Met het BRV - de opvolger van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen - wil de Vlaamse overheid via doordacht en zuinig ruimtegebruik ruimte creëren voor kwalitatief wonen en ondernemen, en tegelijkertijd de waardevolle open ruimte maximaal vrijwaren.

  02/12/2016 Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goedgekeurd

  Het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen is een beleidsverklaring van de Vlaamse Regering die de strategische krachtlijnen schetst voor de ruimtelijke ontwikkeling voor de komende decennia. Deze beleidsverklaring is de basis voor operationele maatregelen zoals het opmaken en bijsturen van regelgeving, instrumentarium, beleidskaders of ontwikkelingsprogramma’s.

  01/12/2016 "Wie naar de stad verhuist, moet beloond worden"

  Verlaag het kadastraal inkomen van woningen in de stad en laat mensen in verafgelegen plaatsen meer betalen voor de aanleg van nutsvoorzieningen. Dat zijn twee voorstellen van de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck in het kader van de betonstop, waarover de Vlaamse regering woensdagavond een akkoord bereikte. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

  01/12/2016 Betonstop tegen 2040

  De Vlaamse regering heeft woensdagavond een akkoord bereikt over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, of de 'betonstop'. De details worden donderdagochtend toegelicht op de Vlaamse Klimaattop in Gent.

  28/11/2016 Diksmuide en provincie West-Vlaanderen vallen in de architectuurprijzen

  De stad Diksmuide en de provincie West-Vlaanderen hebben de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2016 gewonnen. Diksmuide werd gelauwerd voor de restauratie van het stadhuis en de dienst toerisme. De provincie viel met het Zwin Natuur Park ook in de prijzen. Tot slot zag de gemeente Avelgem zich bekroond voor de artistieke transformatie van de kerk van Bossuit.

  28/11/2016 Vlaamse Bouwmeester krijgt vier experts naast zich

  Leo Van Broeck, de Vlaamse Bouwmeester, krijgt een team van maximum vier experts naast zich. Dat besliste de Vlaamse regering op vrijdag 25 november.

  28/11/2016 "Site Parking C wordt niet voor symbolische euro verkocht"

  De Stad Brussel weerlegt de berichten dat de site van Parking C voor een symbolische euro werd verkocht aan ontwikkelaar Ghelamco. De overeenkomst die gesloten werd met Ghelamco is een tijdelijke erfpachtovereenkomst die de site voor een duur van 99 jaar en voor één euro per jaar ter beschikking stelt. Na afloop van die termijn komen het terrein en de gebouwen toe aan de Stad Brussel, stelde de stad in een persbericht.

  28/11/2016 Mijn Huis Mijn Architect 2016 - videoreportage

  Met 25.000 bezoekers kunnen we terugblikken op een alweer geslaagde editie van Mijn Huis Mijn Architect. Ook de Inspiratietour (25/09) die dit jaar plaatsvond in Antwerpen werd opnieuw fel gesmaakt. Vertrekkend vanuit de schaduw van het nieuwe Havenhuis bezochten de deelnemers 4 uitzonderlijke bouwprojecten verspreid over de Scheldestad.

  28/11/2016 Vlaamse regering nog niet eens over Betonstop/a>

  De Vlaamse regering is het vandaag, vrijdag 24 november, niet eens geraakt over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. De kern bespreekt het dossier woensdagvoormiddag opnieuw.

  28/11/2016 Vlaams Parlement keurt klimaatresolutie goed:
  "Verdere inname open ruimte moet zo snel mogelijk stoppen."

  Vlaanderen moet "zo snel mogelijk" de bijkomende inname van open ruimte stoppen. Dat staat in de klimaatresolutie die het Vlaams Parlement op 23 november goedkeurde. De tekst is een akkoord tussen de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld en de oppositiepartijen sp.a en Groen.

  25/11/2016 Wie pakt aanstaande vrijdag Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2016

  Op vrijdag 25 november 2016 wordt in het Atelier Bouwmeester de Prijs Wivina Demeester 2016 uitgereikt.

  21/11/2016 Gids duurzame gebouwen

  Vrijdag 28 oktober maakte NRC-hoofdredacteur en vakjuryvoorzitter Peter Vandermeersch onder de winnaar van de Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort bekend. Het winnende ontwerp is ‘Museum voor Gastvrijheid’ van de in London gevestigde Matthijs la Roi, Matthijs la Roi Architecture

  21/11/2016 80 miljoen euro voor isolatie sociale woningen

  Vrijdag 28 oktober maakte NRC-hoofdredacteur en vakjuryvoorzitter Peter Vandermeersch onder de winnaar van de Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort bekend. Het winnende ontwerp is ‘Museum voor Gastvrijheid’ van de in London gevestigde Matthijs la Roi, Matthijs la Roi Architecture

  18/11/2016 Strenge regels archeologie vertragen bouwprojecten

  De nieuwe regels rond archeologische onderzoeken zijn zo streng dat ze voor maandenlange vertragingen zorgen bij bouwprojecten. Amper één op de vijf dossiers wordt in eerste aanleg goedgekeurd, schrijft Het Belang van Limburg.

  17/11/2016 Architectenbureau de vylder vinck taillieu wint prestigieuze Schelling Architekturpreise

  Het Gentse architectenbureau de vylder vinck taillieu heeft de Schelling Architekturpreise 2016 in Karlsruhe (D) gewonnen. De Schelling Architekturpreise, waaraan een beloning van €20.000 is verbonden, geldt als een van de meest prestigieuze internationale architectuurprijzen ter wereld.

  17/11/2016 Ghelamco dient bouwaanvraag in voor Eurostadion

  Projectontwikkelaar Ghelamco Invest heeft bij het gemeentebestuur van Grimbergen de bouwaanvraag ingediend voor het Eurostadion en bijhorende infrastructuur die het wil bouwen op Parking C op het grondgebied van de gemeente. Ghelamco hoopt in 2017 met de werken te starten zodat er tijdens het EK voetbal in 2020 enkele wedstrijden kunnen gespeeld worden. Het stadion wordt ook de thuisbasis van RSC Anderlecht.

  15/11/2016 Architecten blikken terug op hun deelname aan Mijn huis Mijn Architect 2016

  In de nasleep van Mijn Huis Mijn Architect, dit jaar goed voor 135 deelnemende projecten en 25.000 kijklustigen, vroegen we een aantal architecten op de man of vrouw af hoe zij terugblikken op hun deelname en of dit zich ook heeft vertaald in commerciële resultaten. Daarnaast verzamelden we ook nog wat interessant cijfermateriaal.

  15/11/2016 Omgevingsvergunning van start op 23 februari 2017

  Vanaf 23 februari 2017 gaat de omgevingsvergunning van start. Met de komst van de omgevingsvergunning verdwijnen de milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning en de verkavelingsvergunning volledig. Een omgevingsdossier indienen zal vanaf 23 februari 2017 ook kunnen via een digitaal loket, het Omgevingsloket, waarna één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd. Dat is efficiënter, bespaart tijd en leidt tot betere resultaten.

  14/11/2016 Brussels Airport renoveert Sky Hall uit 1958

  Brussels Airport start begin volgend jaar een renovatieprogramma voor de Sky Hall uit 1958. De luchthaven investeert in een eerste fase zowat 2,6 miljoen euro in de gevelrenovatie, zo meldt ze donderdag. Welke bestemming de hal uiteindelijk zal krijgen is nog niet duidelijk. Het gebouw zal gerenoveerd worden "met respect voor het origineel".

  14/11/2016 Thema Batibouw 2017: Meet the Experts & use your 5 senses

  Van donderdag 16 tot en met zondag 26 februari 2017 vullen een duizendtal exposanten uit de bouw-, renovatie- en woonsector opnieuw alle paleizen van Brussels Expo tijdens Batibouw. Meet the Experts & use your 5 senses’ is het hoofdthema en meteen ook de rode draad van Batibouw 2017.

  07/11/2016 Kandidaten gezocht voor Vlaams Bouwmeester expertengroep

  De conceptnota voor een vernieuwd bouwmeesterschap die op 19 juni 2015 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd, voorziet naast de aanstelling van een Bouwmeester ook in de vorming van een expertengroep die het bouwmeesterschap zal inspireren en ondersteunen.

  03/11/2016 Aansluiting op aardgas wordt duurder voor wie bouwt in nieuwe verkaveling of buitengebied

  De Vlaamse regering vindt het niet langer nodig om heel Vlaanderen aansluitbaar te maken op aardgas. Wie in de toekomst bouwplannen heeft in een nieuwe verkaveling of op een plek waar nog geen aardgas ligt, riskeert veel meer te moeten betalen voor een aansluiting. Dat berichten De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

  02/11/2016 "Courtscraper" van architect Bjarke Ingels wint internationale architectuurprijs

  De Deense architect Bjarke Ingels heeft met een piramideachtige gebouw van 140 meter hoog in Manhattan een internationale prijs gewonnen. De jury van de International Highrise Award deelde woensdag mee dat de prijs voor 's werelds meest innovatieve wolkenkrabber naar Ingels' firma BIG gaat voor de "courtscraper" aan de Hudson.

  02/11/2016 Bauhaus krijgt representatief museum in Weimar

  Het in 1919 opgerichte Bauhaus krijgt een representatief museum in Weimar, de plaats waar de architectuur-, design- en kunstenaarsschool origineel gevestigd was. Vrijdag werd de eerste steen gelegd voor het meer dan 22 miljoen euro kostende bouwwerk, dat de vorm krijgt van een met glazen banden doorsneden kubus uit beton. Het ontwerp is van de hand van de Duitse architecten Heike Hanada en Benedict Tonon.

  02/11/2016 Winnaar Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort is bekend

  Vrijdag 28 oktober maakte NRC-hoofdredacteur en vakjuryvoorzitter Peter Vandermeersch onder de winnaar van de Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort bekend. Het winnende ontwerp is ‘Museum voor Gastvrijheid’ van de in London gevestigde Matthijs la Roi, Matthijs la Roi Architecture

  02/11/2016 Milieueffectrapport Eurostadion goedgekeurd

  Het Eurostadion in Grimbergen, dat het nieuwe nationale voetbalstadion moet worden, heeft een goedgekeurd Milieueffectrapport (MER). Dat laat het departement Leefmilieu, Natuur en Energie weten. Bouwheer Ghelamco kan nu een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente Grimbergen en een milieuvergunning bij de provincie Vlaams-Brabant.

  02/11/2016 Architectenbureau Jaspers-Eyers wint twee Europese awards

  Het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers heeft donderdagavond op de European Property Awards in Londen twee onderscheidingen ontvangen. Zowel in de categorieën kantoren als gebouwen met een gemengde functie werd Jaspers-Eyers uitgeroepen tot beste van Europa. Met beide projecten zijn ze nu geselecteerd als Europese vertegenwoordigers voor de internationale competitie op 12 december, ook in Londen.

  27/10/2016 Ventileren toegevoegd als vijfde luik van renovatie2020

  De voorbije jaren surften bijna 750.000 bezoekers naar www.renovatie2020.be om er hun woning op een energieverstandige manier te leren renoveren. Conform het Renovatieprogramma2020 van de Vlaamse Overheid stonden hierin 4 actiepunten centraal: dakisolatie, buitenmuurisolatie, het vervangen van energieverslindende ramen en het plaatsen van een HR-verwarmingsketel. Maar hoe beter geïsoleerd en hoe luchtdichter een bestaande woning wordt gemaakt, hoe groter het belang van gecontroleerde ventilatie. Daarom dat www.renovatie2020.be een vijfde blok ‘ik wil mijn woning ventileren’ aan zijn homepage heeft toegevoegd.

  27/10/2016 Biënnale INTERIEUR blikt terug op succesvolle editie

  Zondagavond 23 oktober sloot de Biënnale INTERIEUR 2016 de deuren na een boeiende tiendaagse. 70.000 nationale en internationale bezoekers vonden hun weg naar Kortrijk Xpo waar ze konden genieten van het gevarieerde interieuraanbod voor de hedendaagse woonomgeving.

  26/10/2016 Vijf pilootprojecten Terug in Omloop geselecteerd

  Eind 2015 werd de oproep “Pilootprojecten Terug in Omloop” gelanceerd. Deze oproep zocht naar ambitieuze projecten die onderbenutte terreinen opnieuw in omloop willen brengen vanuit het perspectief van de circulaire economie. Het opzet is daarbij te komen tot een geïntegreerde stedelijke ontwikkeling die past binnen de ambities van de Vlaamse overheid om volop in te zetten op de transitieprincipes. Sommige projecten situeren zich op de kleine schaal van een gebouw of buurt terwijl andere voor een veel complexere uitdaging staan op stadswijk- of stadsdeelniveau.

  25/10/2016 Bouwsector niet tevreden met verplichte verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid

  De sectororganisaties van de bouw zijn niet tevreden met de verplichte verzekering voor een aansprakelijkheid van tien jaar voor aannemers. De beslissing die de federale regering donderdag nam, zal bouwen duurder maken, klinkt het. De architecten vinden dan weer dat de aansprakelijkheid niet ver genoeg gaat.

  25/10/2016 Commissie keurt budgetverhoging scholenbouwprogramma goed

  De commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement heeft donderdag het licht op groen gezet voor het nieuwe scholenbouwprogramma dat de Vlaamse overheid in samenwerking met de private sector wil realiseren. Het oorspronkelijke bedrag van 200 miljoen euro wordt via een amendement van de meerderheidspartijen opgetrokken tot 300 miljoen euro. Daarmee komt men tegemoet aan de belofte in de Septemberverklaring en de begroting.

  21/10/2016 Verzekeringsplicht moet veel verder reiken dan tienjarige aansprakelijkheid en woningbouw

  Deze week keurde de ministerraad van de federale regering een voorontwerp van wet goed die het verplicht maakt voor alle bouwactoren, dus ook aannemers, om zich te laten verzekeren voor een tienjarige aansprakelijkheid. De Orde van Architecten vindt het heel positief dat de regering hier eindelijk werk van heeft gemaakt, maar vindt dat de verzekeringsplicht veel verder moet reiken dan de tienjarige aansprakelijkheid, die bovendien ook nog eens beperkt is tot de woningbouw.

  20/10/2016 Voortaan verplichte verzekering voor architecten én aannemers

  Ook aannemers moeten zich voortaan verplicht laten verzekeren voor een aansprakelijkheid van tien jaar. Dat heeft de federale regering vandaag beslist op voorstel van ministers Kris Peeters en Willy Borsus.

  20/10/2016 Onderwijs bereidt niet goed genoeg voor op arbeidsmarkt

  Twee op de drie Vlaamse jongeren tussen 18 en 34 vinden dat het onderwijs hen niet goed genoeg voorbereidt op de arbeidsmarkt. Op school leerden ze niet de skills die ze nodig hebben om mee te draaien in het werkleven. Dat is een van de resultaten die voortgekomen is uit een grootschalig onderzoek bij de zogenaamde "Generation What? "-jongeren.

  20/10/2016 Unizo haalt scherp uit naar Docks Bruxsel dat morgen officieel de deuren opent

  Het nieuwe winkel- en belevingscentrum Docks Bruxsel, aan de Lambermontlaan in Brussel, ontvangt vanaf donderdag 20 oktober officieel het grote publiek. Docks Bruxsel wil meer zijn dan enkel een winkelcentrum met ook uitgebreide eetgelegenheden, een avonturenpark en een bioscoop. Voor Unizo is het echter "niets meer dan een zoveelste 'ouderwets' shoppingcomplex, met alle kwalen die daar bij horen".

  19/10/2016 Staten-Generaal 2016

  Op vrijdag 2 september werd in de kantoren van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad de derde Staten-Generaal georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst die plaatsvindt halverwege de mandaatsperiode (2015-2017) blikken mandatarissen, personeelsleden en juridische assessoren samen terug op het verleden en vooruit naar de toekomst.

  17/10/2016 UNIZO gematigd tevreden over federaal begrotingsakkoord

  "UNIZO is tevreden dat de federale regering zopas een begrotingsakkoord sloot, met daarin een aantal structurele maatregelen, die onze economie vooruit moeten helpen. Want er ligt nog heel veel werk op de plank.", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt in een eerste reactie.

  17/10/2016 Uplace hoopt in 2017 te beginnen bouwen en in 2019 de deuren te openen

  Het "belevingscentrum" Uplace in Machelen hoopt eind dit jaar opnieuw volledig vergund te zijn, zodat in de loop van 2017 kan begonnen worden met de bouwwerken en het complex in 2019 de deuren kan openen". Dat zei Bart Verhaeghe, voorzitter van Uplace, vrijdag 14 oktober tijdens het eerste Uplace Innovation Lab dat het bedrijf organiseerde in de omgeving van de site waar men het omstreden complex wil optrekken.

  17/10/2016 "Visie Vlaamse Bouwmeester niet in tegenstrijd met beleid Vlaamse regering"

  Dat de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck zich in de media uitlaat als een groot voorstander van ruimtelijke verdichting en een tegenstander van verdere lintbebouwing en ongebreidelde verkaveling is niet in tegenstrijd met het beleid van de Vlaamse regering. Dat stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois in antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Bart Dochy (CD&V).

  17/10/2016 Vincent Van Duysen ontvangt Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving op de Biënnale INTERIEUR 2016

  Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz reikte zaterdag 15 oktober de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving uit aan Vincent Van Duysen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van de Biënnale Interieur.

  13/10/2016 Hoogste toren ter wereld moet klaar zijn in 2020

  In Dubai is maandag het startschot gegeven van wat tegen 2020 de hoogste toren ter wereld zou moeten zijn. De toren van Dubai Creek Harbor, in het centrum van het emiraat, zal dan de wat verderop gelegen Burj Khalifa (die 828 meter hoog is) van de troon stoten.

  13/10/2016 Vastgoedmarkt zakt in. Bouwgrond nooit zo duur

  Na twee kwartalen van grote groei is het aantal vastgoedtransacties in ons land in het derde kwartaal met bijna tien procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van de notarissen. "Het is afwachten of het om een marktcorrectie gaat of om het inzetten van een dalende trend", zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

  10/10/2016 “Wie grondig renoveert, betaalt geen onroerende voorheffing”

  In het kader van de begrotingsbesprekingen, heeft de Vlaamse regering besloten om wie grondig renoveert een korting te geven op de onroerende voorheffing. ‘Wie zijn of haar huis veel energie-efficiënter maakt, krijgt een korting of zelfs een volledige vrijstelling op de onroerende voorheffing’ zegt Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein. Daarnaast wordt ook de financiële steun voor dakisolatie afgebouwd, zodat in 2020 alle daken verplicht een minimum aan dakisolatie hebben.

  10/10/2016 Wie verstandig is, ‘BENOveert’

  Als het van de Vlaamse overheid afhangt, moeten we niet meer gewoon renoveren, maar BENoveren, wat staat voor ‘beter renoveren’. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde. Wie verstandig is, wacht ook niet langer om aan de BENOvatie van zijn woning te beginnen. Hoe snel(ler je BENOveert, hoe sneller je profiteert van de vele voordelen die een geBENOveerde woning te bieden heeft: een lagere CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en een hogere waarde voor je woning …

  07/10/2016 De Orde van Architecten op bis

  Binnen enkele weken is het weer zover! Dan opent Flanders Expo Gent haar deuren voor het bouw- en immosalon, kortweg: bis. Vlaanderens grootste en belangrijkste bouwbeurs loopt dit jaar van 8 tot en met 16 oktober. Net zoals alle voorgaande jaren staat de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten ook nu weer klaar met info en advies voor elke toekomstige bouwer of verbouwer.

  06/10/2016 Bourgeois stuurt archeologienota bij

  Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal de archeologienota bijsturen. Hij gaat daarmee in op de vraag van onder meer Netwerk Architecten Vlaanderen. Zij drongen aan op een bijsturing gezien de grote financiële en administratieve last die de archeologienota momenteel met zich meebrengt.

  04/10/2016 Helft van de 25 tot 45-jarige architecten stopt met beroep

  Eind 2015 telde België 295.179 vrije beroepers. Dat blijkt uit de Polsslag 2016 van de UNIZO Federatie Vrije Beroepen. De Polsslag bundelt alle relevante cijfermateriaal over vrije beroepen, zoals het aantal vrij beroepers, het aantal starters en stoppers en de tewerkstelling, op basis van cijfers van het RSVZ en RSZ. De vrije beroepen vertegenwoordigen meer dan één vierde, of 28,51% van het totaal aantal zelfstandigen. Dat is een pak meer in vergelijking met tien jaar terug. Uit de Polsslag 2016 blijkt nog dat 1 op 4 zelfstandigen in een vrij beroep start. Opvallend is het groot aantal stopzettingen bij jonge vrije beroepers. Bij de architecten is dit zelfs meer dan 50%.

  03/10/2016 NAV vraagt bijsturing archeologienota

  Met de archeologienota is Vlaanderen weer een reglementering rijker. Opnieuw is de doelstelling, de bescherming van ons archeologisch erfgoed, nobel en gerechtvaardigd. Maar de uitwerking ervan legt op een bouwproject een onhoudbaar geworden financiële en administratieve druk. Netwerk Architecten Vlaanderen dringt bij bevoegd minister-president Geert Bourgeois aan op een snelle evaluatie en bijsturing.

  30/09/2016 Aantal bouwvergunningen sterk gestegen in eerste semester

  In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van 30.161 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is een stijging met bijna 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt vrijdag 30 september uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.

  29/09/2016 Gewijzigde regels rond vrijstelling stedenbouwkundige vergunningen, meldingsplicht en hemelwater

  Het wijzigingsbesluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2016 treedt op 29 september in werking. Hierdoor veranderen de vrijstellingsregels rond stedenbouwkundige vergunningen, de meldingsplicht en de hemelwaterverordening.

  28/09/2016 Nieuw decreet wil experimentele woonprojecten meer kansen geven

  Na advies van de Vlaamse Woonraad hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat een proefomgeving instelt voor experimentele woonvormen. Dit werd beslist op de Vlaamse ministerraad van 23 september.

  28/09/2016 We kopen samen den Oudaan werkt aan OPP: de Airbnb van de vastgoedmarkt

  Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel starten dit najaar met een goednieuwe tentoonstellingsreeks. BWMSTR Label, naar het gelijknamige instrument van de Vlaams Bouwmeester, toont architectuurprojecten die maatschappelijk het verschil maken. Het collectief We kopen samen den Oudaan geeft de aftrap en lanceert meteen een taskforce voor de ontwikkeling van een Open Promotor Platform (OPP), een vastgoedonderneming voor u en ik.

  28/09/2016 Vincent Van Duysen is designer van het jaar 2016

  Welke designer verraste met interessante objecten? Welke ontwerper liep al dan niet in de internationale spotlights? Welk creatief parcours mag worden bekroond met de titel designer van het jaar? Dit jaar was de keuze snel gemaakt. De naam van architect en ontwerper Vincent Van Duysen stond bovenaan de lijst van de jury.

  26/09/2016 Mijn Huis Mijn Architect trekt 25.000 bezoekers

  Toekomstige bouwers en verbouwers zijn er afgelopen weekend weer massaal op uit getrokken voor de 17de editie van Mijn Huis Mijn Architect, een initiatief van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad. Het openhuizenweekend bracht 25.000 bezoekers op de been. Het centrale thema dit jaar was ‘Creatief met ruimte. Op het ritme van het leven’.

  26/09/2016 Nieuw Havenhuis officieel in gebruik genomen, openingsweekend lokt 10.000 mensen

  Vier jaar na de start van de werken voor de realisatie van het nieuwe Havenhuis, is het gloednieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen donderdag 22 september officieel in gebruik genomen. Het openingsweekend op 24 en 25 september werd bijgewoond door bijna 10.000 mensen.

  22/09/2016 Orde van Architecten - Vlaamse Raad maakt zich op voor de bis-beurs (8-16 oktober) en geeft gratis kaarten weg

  Binnen enkele weken is het weer zover! Dan opent Flanders Expo Gent haar deuren voor het bouw- en immosalon, kortweg: bis. Vlaanderens grootste en belangrijkste bouwbeurs loopt dit jaar van 8 tot en met 16 oktober. Net zoals alle voorgaande jaren staat de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten ook nu weer klaar met info en advies voor elke toekomstige bouwer of verbouwer.

  21/09/2016 Nominaties ARC16 Detail Award bekend gemaakt

  2DVW Architecten, sculp[IT]architecten, Team V Architectuur, en Wiegerinck zijn genomineerd voor de ARC16 Detail Award. Dat maakte de jury, onder leiding van Hans van Heeswijk, bekend. De Award wordt toegekend aan architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten in Nederland en Vlaanderen die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Op 17 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de ARC Awards in het Kurhaus te Scheveningen.

  20/09/2016 Brussels Parlement - Stadsvernieuwingscontracten moeten duurzame wijkcontracten aanvullen

  Het Brussels Parlement heeft maandag op zijn eerste vergadering van het nieuwe politieke jaar groen licht gegeven voor een ontwerp van ordonnantie voor de organisatie van de stedelijke herwaardering. De tekst optimaliseert de bestaande duurzame wijkcontracten (DWC) en voert een nieuw instrument in, de stadsvernieuwingscontracten (SVC), die het mogelijk moeten maken om over de gemeentegrenzen heen te werken.

  16/09/2016 Gedoogbeleid aanwezigheidsregistratie blijft gehandhaafd

  Beste architect, Bij deze willen wij u informeren dat het gedoogbeleid voor architecten, zoals het door voormalig staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude Bart Tommelein in zijn actieplan werd ingesteld en dat werd goedgekeurd door alle sociale inspectiediensten en de regering, gehandhaafd blijft.

  13/09/2016 Elien Neyens en Artyom Kravtchenko winnen ontwerpwedstrijd Jonge Architecten Aan Zet 2015-2016

  In de hoofdzetel van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen VMSW werd op 9 september de laureaat bekendgemaakt van Jonge Architecten Aan Zet. Deze ontwerpwedstrijd voor een project van sociale woningbouw is een initiatief van de Orde van Architecten – Vlaamse raad, Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en de VMSW. De wedstrijd richt zich architecten-stagiairs en jonge architecten niet ouder dan 30 jaar. Jonge Architecten Aan Zet 2015 - 2016 verliep in samenwerking met Diest-uitbreiding en de stad Scherpenheuvel - Zichem. Het winnende ontwerp van het jonge architectenduo Elien Neyens en Artyom Kravtchenko wordt daadwerkelijk gerealiseerd.

  12/09/2016 28ste Open Monumentendag lokt 400.000 kijklustigen

  Om en bij de 400.000 mensen hebben zondag in Vlaanderen deelgenomen aan Open Monumentendag. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar, zo meldt organisator Herita. In 190 gemeenten in heel Vlaanderen zetten 611 monumenten, landschappen en archeologische sites de deuren open. Het publiek kon kiezen uit 875 activiteiten.

  16/09/2016 Minstens één laadpaal in elke gemeente tegen 2020

  Tegen 2020 moet er in elke gemeente in Vlaanderen minstens één laadpaal staan. Dat is noodzakelijk om zoveel mogelijk mensen te overtuigen met een elektrische wagen te rijden. Een nieuw spreidingsplan bepaalt hoeveel extra laadpalen er minstens in elke gemeente komen. Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein: ‘We werken de drempels om elektrisch te rijden weg.’

  09/09/2016 Open monumentendag 2016

  Open Monumentendag, dit jaar al aan zijn 28ste editie toe, is het grootste culturele eendagsevenement in Vlaanderen. Op zondag 11 september zetten honderden monumenten de deuren wijd open.

  06/09/2016 Kraaijvanger architecten & SAR architecten renoveren oude Gentse stadsbib en AC Zuid

  De bibliotheek en het Administratief Centrum (AC) op de site Zuid ondergaan de komende jaren een ware make-over. Met de verhuis van de huidige bibliotheek naar de Krook, komt er ruimte op de site vrij voor het inrichten van een modern, duurzaam en toegankelijk onthaal tot de administratieve diensten van Stad Gent. Dit meldt de stad Gent op haar website.

  06/09/2016 Rapport vernietigend voor Ringland: meer files, meer sluipverkeer

  Meer sluipverkeer en files: het milieueffectenrapport voor een onderdeel van het Oosterweel-project is haast vernietigend voor Ringland. "Dit probleem is niet oplosbaar", zo staat dinsdag te lezen in De Standaard.

  06/09/2016 Wie samen renoveert krijgt extra premie

  Als minstens tien mensen in één gemeente samen hun woning energiezuiniger maken, krijgen ze vanaf 1 januari 2017 een premie van maximaal 400 euro.

  29/08/2016 Italiaanse toparchitect Piano pleit voor vijftigjarenplan tegen aardbevingen

  De Italiaanse toparchitect Renzo Piano gaat de regering bijstaan bij de wederopbouw van de Italiaanse dorpen die afgelopen week getroffen werden door een verwoestende aardbeving. Dat melden Italiaanse media.

  24/08/2016 Mijn Huis Mijn Architect: 135 bijzondere woningen openen hun deuren en vertellen een uniek verhaal

  Op weg naar uw droomwoning? Laat u dan in de juiste richting wijzen. Tijdens Mijn Huis Mijn Architect kan u 135 woningen bezoeken in Vlaanderen en Brussel. U doet er een flinke dosis inspiratie op in een reeks woningen in de meest uiteenlopende bouwstijlen. Bovendien krijgt u een unieke kans om te peilen naar de ervaringen van de bewoners en kennis te maken met een architect.

  24/08/2016 Meer dan 100.000 mensen wachten op een sociale woning

  In Vlaanderen wachten 105.370 mensen op een sociale woning. Dat is een stijging met 13 procent in vergelijking met 2013 en met 30 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit het recente rapport van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen over 2015, waarover de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg woensdag berichten. De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning bedraagt 2 tot 5 jaar.

  24/08/2016 Leuven gaat verdwenen 12de eeuwse stadsomwalling opnieuw zichtbaar maken

  Leuven gaat de verdwenen 12de eeuwse stadsomwalling op een opmerkelijke manier visualiseren in de straten van de binnenstad. Waar de muur en poorten zich bevonden zullen in de straatstenen twee bronzen strips worden aangebracht die 's avonds oplichten. Op twee andere plaatsen - met name op het Hooverplein en de Hertogensite - worden extra elementen voorzien. De werken zullen volgens schepen Dirk Vansina (CD&V) wellicht in de 2e helft van 2017 worden uitgevoerd.

  22/08/2016 Langste glazen brug ter wereld geopend voor grote publiek

  In het Chinese Zhangjiajie is de langste glazen brug ter wereld geopend voor het grote publiek. Wie al hoogtevrees krijgt als hij in een soepbord kijkt, kan zich de trip besparen. Het kunstwerk van 430 meter lang hangt op 300 meter boven de begane grond, tussen twee bergtoppen in het natuurpark van de provincie Hunan.

  18/08/2016 Afbraak iconische studentenkoten VUB is begonnen

  De afbraak van de iconische studentenkoten op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is woensdag begonnen, laat de Brusselse universiteit weten. De gebouwen, die dateren uit de jaren 1970, moeten plaatsruimen voor de uitbreiding van het zwembad en maakt onderdeel uit van het nieuwe grote gebouwencomplex XY, dat er in 2018 moet staan.

  19/07/2016 Maatregelen moeten "ruimtelijk rendement" verhogen

  De Vlaamse regering heeft een reeks maatregelen genomen die de druk op de open ruimte moeten doen afnemen. Vlaanderen gaat ook zelf de meest problematische watergevoelige gebieden vaststellen om ze een nieuwe bestemming te geven en eventuele planschade meteen te compenseren.

  19/07/2016 160 miljoen euro extra investeringen in scholenbouw

  De Vlaamse regering investeert 160 miljoen euro extra in scholenbouw. Die middelen zijn vrijgekomen dankzij de btw-verlaging op scholenbouw van 21 naar 6 procent. Daarmee kunnen 17 scholen gebouwd worden, goed voor 80.000 vierkante meter. Ruim de helft van die oppervlakte gaat naar het technisch en beroepsonderwijs, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

  19/07/2016 Voor een pak zaken is geen bouwvergunning meer nodig

  Voor een aantal constructies of handelingen zal binnenkort geen bouwvergunning meer nodig zijn. Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft het vrijstellingenbesluit aangepast en de Vlaamse regering heeft die aanpassing goedgekeurd. De wijzigingen moet zorgen voor minder administratieve rompslomp voor burgers, bedrijven en overheden.

  18/07/2016 Huis Guiette in Antwerpen is werelderfgoed

  Het huis Guiette in Antwerpen, van de hand van architect Le Corbusier, is door de Unesco tot werelderfgoed verklaard. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois zondag bekendgemaakt.

  18/07/2016 Aantal bouwvergunningen fors gestegen in eerste kwartaal

  In de eerste drie maanden van dit jaar zijn in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van 15.252 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit gegevens die de federale overheidsdienst Economie vrijdag publiceerde.

  14/07/2016 Terugblik op het stage-evenement

  Eind juni zakten tal van studenten, pas afgestudeerden, stagiairs en stagemeesters af naar Brussel, Hasselt, Antwerpen en Gent voor het derde globale stage-evenement van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad.

  12/07/2016 Nieuwe Vlaamse bouwmeester - Pleitbezorger voor hoogbouw, tegenstander van Uplace

  Leo Van Broeck, die vrijdag werd aangesteld als nieuwe Vlaamse bouwmeester, is een groot voorstander van verdichting. We moeten met zijn allen op een kleinere oppervlakte gaan wonen en sommige dorpen kunnen weg, zei hij op de Vlaamse Klimaattop in april. Van Broeck is een koele minnaar van Uplace en uitdijende firma's als Essers.

  12/07/2016 Leo Van Broeck is nieuwe Vlaamse Bouwmeester

  De Vlaamse regering heeft architect en hoogleraar Leo Van Broeck aangesteld als Vlaams Bouwmeester voor de komende vier jaar. De Bouwmeester moet de architecturale kwaliteit van de bebouwde omgeving in Vlaanderen bevorderen.

  08/07/2016 Een op de vijf bouwbedrijven werkt nog even door tijdens bouwverlof

  Iets meer dan op een op de vijf bouwbedrijven moet de vakantie nog even uitstellen om een opdracht af te werken, onder meer omwille van het slechte weer van de voorbije weken. Dat meldt Bouwunie dinsdag, nu volgende week in vele regio's het bouwverlof van start gaat.

  08/07/2016 Website moet energievebruik kmo's doen dalen

  De nieuwe webtool 'Kmo-energiewijzer' moet de kleinere bedrijven informeren over hun energieverbruik en mogelijke energie-investeringen en bijhorende besparingen. De initiatiefnemers, zelfstandigenorganisatie NSZ en energieconsultant Zero Emission Solutions, stelden de website dinsdag in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein voor.

  08/07/2016 Bouw Antwerps Provinciehuis eindelijk op toerental

  In Antwerpen lijkt de bouw van het nieuwe Provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei eindelijk vooruit te gaan. Het nieuwe Provinciehuis werd ontworpen door Xaveer De Geyter (XDGA architects). Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw.

  05/07/2016 Uplace doet opnieuw flink wat stof opwaaien: een volledig overzicht

  De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde dinsdag de bouwvergunning van Uplace, het omstreden plan voor een groot winkelcomplex in Machelen. De vergunning heeft niet langer de vereiste rechtsgrond omdat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) waarin het project gelegen is, vernietigd heeft. De stad Vilvoorde had de bouwvergunning aangevochten.

  04/07/2016 24% meer vergunningen voor nieuwe huizen, aantal renovaties blijft haperen

  De Brusselse regering heeft donderdag ingestemd met de plannen om de 314 sociale woningen van Papenvest, in het centrum van de stad Brussel, plat te gooien en 350 nieuwe woningen te bouwen, 210 sociale woningen en 140 woningen voor middeninkomens. Het project, met een prijskaartje van 73,5 miljoen euro, wordt gefinancierd door de stad Brussel (43 miljoen) en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij BGHM (30,5 miljoen), zo meldt Brussels minister voor Huisvesting Céline Fremault.

  04/07/2016 Bouwverlof 2016: een overzicht per regio

  Ook de bouwsector is toe aan zijn jaarlijkse vakantie. Wanneer het bouwverlof begint en eindigt, hangt af van regio tot regio.

  01/07/2016 Brusselse regering - Wijk Papenvest gaat tegen de vlakte en herrijst

  De Brusselse regering heeft donderdag ingestemd met de plannen om de 314 sociale woningen van Papenvest, in het centrum van de stad Brussel, plat te gooien en 350 nieuwe woningen te bouwen, 210 sociale woningen en 140 woningen voor middeninkomens. Het project, met een prijskaartje van 73,5 miljoen euro, wordt gefinancierd door de stad Brussel (43 miljoen) en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij BGHM (30,5 miljoen), zo meldt Brussels minister voor Huisvesting Céline Fremault.

  01/07/2016 Pak meer subsidies voor Vlaams Architectuur Instituut

  Op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz, heeft de Vlaamse Regering beslist over de vijfjarige werkingssubsidies 2017 -2021 voor kunstenorganisaties, voor de ondersteunende organisaties binnen de Kunsten en voor de grote Vlaamse kunstinstellingen. In totaal wordt voor de komende subsidieperiode jaarlijks 141.894.860 euro voorzien, waarvan 5,6 miljoen extra middelen die de Vlaamse Regering vrij maakt.

  29/06/2016 Antwerpen krijgt Zaha Hadidplein

  Een ruimte naast het nieuwe Antwerpse Havenhuis, dat op 22 september wordt ingehuldigd, krijgt de naam Zaha Hadidplein. Dat heeft de Antwerpse gemeenteraad maandag goedgekeurd. De gerenommeerde Brits-Irakese architecte van het Havenhuis overleed eind maart onverwacht op 65-jarige leeftijd.

  27/06/2016 Tommelein lanceert Zonneplan

  Vrijdag 24 juni keurde de Vlaamse Regering het Zonneplan goed, een initiatief van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. ‘We werken de drempels om te investeren in zonne-energie weg. Participatie is daarbij dé sleutel. Het Zonneplan zal ervoor zorgen dat we het potentieel van de zon ten volle benutten’.

  23/06/2016 Kan de controleopdracht van de architect beperkt worden tot de ruwbouw-winddichtfase?

  Ja, zo oordeelt het Hof van Cassatie. De uitspraak kwam er naar aanleiding van een tuchtprocedure en de daaropvolgende beslissing van de Raad van Beroep die vervolgens door de Orde van architecten werd aangevochten bij het Hof van Cassatie.

  22/06/2016 Komend weekend eerste sociale flitscontroles in de bouwsector

  Het komende weekend vinden er voor het eerst sociale flitscontroles plaats in de bouwsector. "De flitscontroles in de bouw beogen vooral een preventief effect. Door de controles op voorhand aan te kondigen kunnen Belgische en buitenlandse aannemers zich in regel stellen en vermijden we zwartwerk", zo heeft staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer maandag aangekondigd.

  15/06/2016 Bouwsector wil loonkostvermindering van 6 euro per uur

  "De regering-Michel pakt graag uit met de slogan jobs, jobs, jobs. Maar de bouw wordt daar blijkbaar bij vergeten." Dat heeft Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, dinsdag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van de bouwfederatie. Sinds 2012 gingen er in de bouwsector al 20.300 jobs verloren, en tegen 2020 staan nog eens 26.000 banen op de tocht. "Tenzij de overheid eindelijk maatregelen neemt om dat te voorkomen."

  15/06/2016 Nieuwe Parkbrug in Antwerpen staat op zijn plaats

  In Antwerpen is zaterdagochtend 11 juni de Parkbrug op haar definitieve plaats terechtgekomen. De stalen brug van 170 ton verbindt binnenkort de wijk van Park Spoor Noord met die van het Eilandje, over de Leien. De stad moest wel nog ingrijpen om de brug toegankelijker te maken voor fietsers.

  13/06/2016 Brusselse tunnels, wegen en tramsporen onder handen genomen in zomermaanden

  Tijdens de verkeersluwe zomermaanden juli en augustus zullen negen grote Brusselse werven onder handen genomen worden, laat Brussels minister van Mobiliteit, Pascal Smet (sp.a), weten in een persbericht. Bij drie van de negen werven gaat het om werken aan de Brusselse tunnels.

  10/06/2016 Vlaamse regering werkt hindernissen voor energierenovaties weg

  Energiezuinig bouwen en renoveren moet nog makkelijker worden. De Vlaamse regering wil daarvoor een aantal bestaande hindernissen - vooral regeltjes en voorschriften - wegwerken. Zo wil de regering het onder meer makkelijker maken grote slecht geïsoleerde huizen op te splitsen in verschillende wooneenheden. Dat hebben minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) en minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) vrijdag 10 juni bekendgemaakt.

  09/06/2016 CIVA Stichting bundelt krachten rond Brusselse architectuur, stedenbouw & landschapsbeheer

  In Brussel bundelt de CIVA Stichting voortaan de krachten van de diverse cultuurspelers die in het Brusselse gewest actief zijn rond architectuur, stedenbouw, landschapsbeheer en het onderzoek naar ecosystemen. De stichting is ontstaan uit de fusie van vijf Franstalige organisaties die rond deze thema's actief zijn, maar die na de zesde staatshervorming en het wegvallen van de financiering door de Franse gemeenschap en de Franse gemeenschapscommissie overgenomen werden door het Brussels gewest.

  09/06/2016 SARO: ‘Geen consistentie in ruimtelijke ordening en mobiliteit in Vlaanderen’

  Ruimtelijke ordening en mobiliteit worden in Vlaanderen nog te vaak los van elkaar ontwikkeld. Dat zegt de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening (SARO) in een advies aan het Vlaams parlement. "Er is een duidelijk gebrek aan coherentie en een fundamenteel hiaat in de coördinatie en integratie van plannen."

  07/06/2016 Antwerpse woning Le Corbusier wordt werelderfgoed

  Na enkele mislukte aanvragen lijkt het er nu toch op dat Unesco een deel van het werk van de Franse architect Le Corbusier (1887-1965) zal erkennen als Werelderfgoed. De ngo die Unesco adviseert over Werelderfgoednominaties, Icomos, heeft daartoe een positief advies gegeven. De definitieve beslissing valt tijdens een bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité van 10 tot 20 juli in Istanboel. In België hoort één gebouw tot de lijst van zeventien gebouwen van Le Corbusier die de erkenning zouden krijgen: het Huis Guiette in Antwerpen.

  07/06/2016 BURO II & ARCHI+I, Stedelijk Onderwijs Antwerpen en AG VESPA pakken zilver op Publica Awards

  Campus Hardenvoort Antwerpen – een project van BURO II & ARCHI+I, Stedelijk Onderwijs Antwerpen en AG VESPA - kaapte donderdag 2 juni de tweede plaats weg bij de eerste uitreiking van de Publica Awards, in de categorie ‘Technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk’. De prijzen in deze categorie gingen naar projecten die getuigen van structurele of esthetische innovatie en buitengewone knowhow en expertise van de aanbieder in de constructie.

  07/06/2016 Sneller vergunningenbeleid kan nieuwe woning tot 7.500 euro goedkoper maken

  De verkoopprijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning kan 4.000 tot 7.500 euro lager liggen als de vergunningen sneller worden afgeleverd. Dat blijkt uit een studie van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS). De risico's die de projectontwikkelaars dragen bij het wachten op een vergunning, worden immers doorgerekend aan de koper, zo luidt de redenering.

  07/06/2016 Van Overtveldt wil stresstest voor Belgische woonleningen

  Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat de Nationale Bank vragen om een stresstest uit te voeren op het geheel aan Belgische hypothecaire leningen en de draagkracht van de ontleners. Dat kondigde hij aan vanuit New York, in een reactie op ingrepen die in het Baselcomité opgang zouden maken. "Reden tot paniek is er niet."

  07/06/2016 Leuven duurste stad om te wonen, Kortrijk meest betaalbaar

  Leuven, Brugge en Gent zijn de duurste Vlaamse centrumsteden om in te wonen. De duurste villa’s staan in Antwerpen, de goedkoopste in Genk. Appartementen zijn het duurst in Brugge en het goedkoopst in Kortrijk. Dat blijkt uit het rapport "Centrumsteden in evolutie, editie 2016" in opdracht van Vlaams Parlementslid en voorzitter van de commissie Binnenlands bestuur en Stedenbeleid Mercedes Van Volcem (Open Vld).

  30/05/2016 Gevelrenovaties Brusselse Grote Markt na 30 jaar eindelijk afgerond

  Op de Brusselse Grote Markt staat voor het eerst in 30 jaar geen enkele stelling, dat meldde VTM Nieuws vrijdag. De werken aan de gevels van de historische gebouwen zijn na 30 jaar eindelijk volledig afgerond.

  30/05/2016 Vlaamse Renovatiedag lokt meer dan 7.000 toekomstige verbouwers

  De 18de editie van de Vlaamse Renovatiedag afgelopen zondagnamiddag bracht meer dan 7.000 toekomstige verbouwers op de been. Verspreid over de 97 deelnemende renovatieprojecten was dit goed voor 28.000 bezoeken, een bezoekersaantal dat in de lijn ligt van vorige edities. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege bezocht een project in Leuven en kondigde aan het project ‘consulent waterbewust bouwen’ te zullen verlengen.

  27/05/2016 één en Marcel Vanthilt zijn op zoek naar boeiende verhalen over bouwen en wonen

  Wonen.tv, zo heet het nieuwe consumentenprogramma over wonen met Marcel Vanthilt.

  25/05/2016 Architects’ Council of Europe steunt Duitsland in behoud ereloonbarema’s

  In juni 2015 startte de Europese Commissie met een inbreukprocedure tegen de Duitse ereloonbarema’s voor architecten en ingenieurs, de zogeheten Honorarordnung für Architekten und Ingenieure (HOAI). De Duitse staat liet de Europese Commissie in februari van dit jaar weten dat het zal blijven vasthouden aan haar ereloonbarema’s, waardoor de zaak nu zal voorkomen bij het Europees Hof van Justitie.

  23/05/2016 Schauvliege wil 'betonstop' tegen 2050

  Als het van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) afhangt, komt er in Vlaanderen tegen 2050 een 'betonstop'. Dat is één van de pistes in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BVR) dat wordt voorbereid. Oppositiepartijen Groen en sp.a zijn gewonnen voor een betonstop, maar vinden 2050 te laat.

  23/05/2016 Tiende editie Open Wervendag lokt 78.000 bezoekers

  Het regenweer kon het succes van Open Wervendag niet deren. Ruim 78.000 mensen brachten zondag een bezoekje achter de schermen van grote of kleine bouwprojecten, bericht de Confederatie Bouw zondagavond. Het ging al om de tiende editie.  19/05/2016 1.000 euro voor een vierkante meter nieuwbouw. Realistisch, of niet?

  Wat zal mijn nieuwbouw kosten? Het is een vraag die zowat elke bouwer in spe zich stelt. Op zoek naar het antwoord op de vraag ‘hoeveel kost een nieuwbouw’, grijpt men terug naar een prijs per vierkante meter als richtlijn. Op het internet circuleert daarbij vaak het bedrag van 1.000 euro/m2, met de btw en erelonen hierbij opgeteld komt men uit bij 1.300 euro/m2. Realistische bedragen, of toch niet?

  18/05/2016 Koning kent ereteken toe aan Laureaten van de Arbeid Architect – Ingenieur-Architect

  Op zaterdag 21 mei 2016 om 10u30 in het congrescentrum Dolce La Hulpe in Terhulpen, worden in opdracht van de Koning de 104 eretekens van Laureaat van de Arbeid uitgereikt in de sector Architect – Ingenieur-Architect. Dit in aanwezigheid van de heer Kris Peeters, Vice-Eerste Minister en Minister van Werk, en de heer Willy Borsus, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke integratie.

  18/05/2016 Open Wervendag 2016 - Belgische bouwsector toont zijn knowhow en diversiteit

  Op zondag 22 mei vindt voor de 10de opeenvolgende keer één van de jaarlijkse topevenementen van de bouwsector plaats: Open Wervendag. Bijna tweehonderd bouwbedrijven zullen in heel het land hun vooruitstrevende bouwprojecten aan het grote publiek tonen onder de slogan “Ook zot van de bouw?”. Tijdens het evenement krijgen bezoekers de kans om zelf de meest spectaculaire werven en de meest geavanceerde bouwtechnieken te ontdekken.

  17/05/2016 NAV pleit voor verplicht renovatie-advies

  In de aanloop van de Vlaamse Renovatiedag deed organisator NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, een rondvraag bij architecten en particulieren naar evoluties binnen de renovatiemarkt. Hoewel de renovatiewerken veel langer duren dan verwacht en bovendien steeds complexer worden als gevolg van de ruimere technische mogelijkheden en de toename aan wettelijke eisen, bezoekt slecht 31% van de bouwheren het te renoveren pand voor de aankoop met een bouwprofessional. NAV oppert daarom de mogelijkheid van een verplicht renovatie-advies bij de aankoop van een woning.

  12/05/2016 BEN-bouwen kan met elk budget

  Wie bouwplannen heeft, hoeft niet tot 2021 – wanneer het wettelijk verplicht zal zijn – te wachten wachten om Bijna-EnergieNeutraal (BEN) te bouwen. Met de huidige technologieën zijn BEN-woningen immers al perfect haalbaar, zo blijkt uit de website www.IedereenBEN.be.

  12/05/2016 Oud gerechtshof Antwerpen krijgt inwendige facelift

  Het oude gerechtshof aan de Britselei wordt gerenoveerd en zal tegen eind 2020 opnieuw in gebruik worden genomen. De federale regering wil hier de Hoven van Beroep, Assisen en de Arbeidsrechtbank onderbrengen.

  11/05/2016 Oproep naar interdisciplinaire ontwerpteams voor ‘Stedelijk Systeem Kust'

  'Stedelijk Systeem Kust’ is een ontwerpend onderzoek naar transformaties van de bebouwde omgeving in de kustzone, om te komen tot een robuust stedelijk systeem. De studie is een samenwerking tussen het Team Vlaams Bouwmeester, Ruimte Vlaanderen, OVAM en de provincie West-Vlaanderen en kadert binnen LABO RUIMTE.

  10/05/2016 Foto's van auteursrechtelijk beschermde gebouwen op openbaar domein binnenkort perfect legaal

  Een selfie maken aan het Atomium of een foto nemen van het Centraal Station in Brussel? Weldra zal het ook zonder juridische kopzorgen kunnen. De Kamercommissie Bedrijfsleven is zo goed als klaar met de invoering van de zogenaamde 'panoramavrijheid'.

  10/05/2016 Plan Eerlijke Concurrentie voor de Bouw in volle uitvoering

  Een aantal maatregelen van het Plan voor Eerlijke Concurrentie voor de Bouw (PEC) is reeds uitgevoerd, andere zijn in uitvoering. Dat zegt de nieuwe staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer als reactie op de oproep van het ACV vrijdag in Gazet Van Antwerpen aan hem om achterpoortjes waarlangs nu jaarlijks duizenden Belgische bouwvakkers hun job verliezen. Het probleem voor de staatssecretaris is evenwel de controle op schijnzelfstandigheid en het correct betalen van de sociale lasten. Als er geen Europese databank komt, wil De Backer bilaterale akkoorden sluiten.

  04/05/2016 Vlaamse architectuuropleidingen verenigd in Vlaamse Architectuur Academie

  Vijf Vlaamse universitaire opleidingen uit het brede veld van de architectuur verenigen zich in de Vlaamse Architectuur Academie (VAA) – Flanders Architecture Academy (FAA).

  03/05/2016 Vlaanderen met Bravoure naar architectuurbiënnale Venetië

  Vlaanderen gaat met "bravoure" naar de architectuurbiënnale die eind deze maand start in Venetië. Van Dale omschrijft het woord "bravoure" als "zelfverzekerde vaardigheid", maar het is tegelijk ook de naam van het team dat de tentoonstelling over Vlaamse en Brusselse architectuur in mekaar steekt voor het Belgisch paviljoen. Daarin een staalkaart van Vlaamse creativiteit en craftmanship inzake bouwen en ruimtegebruik in dertien geselecteerde projecten.

  02/05/2016 Architects’ Council of Europe - The Architectural Profession in Europe SECTOR STUDY 2016

  De Architects’ Council of Europe (ACE) voert momenteel haar vierde Europese studie betreffende het beroep van architect uit. De studies worden om de twee jaar uitgevoerd en laten toe om na te gaan hoe het beroep is veranderd, vooral in het licht van de veranderende economische omstandigheden.

  27/04/2016 Schrijf je nu in voor Mijn Huis Mijn Architect en zet je project in de kijker

  Op zaterdag 24 en zondag 25 september pakt de Orde van Architecten - Vlaamse Raad uit met een fonkelnieuwe editie van Mijn Huis Mijn Architect. Dit openhuizenevent helpt bouwheren op weg naar een ontwerper voor hun droomwoning. Architecten die een project in de spotlight willen zetten, kunnen nu inschrijven.

  27/04/2016 Save the date: stage-evenement 27, 28 en 29 juni 2016

  Ben je stagiair of stagemeester, of heb je de interesse en ambitie dit te worden? Dan is het stage-evenement een absolute must! Op het stage-evenement kom je alles te weten over wat een stage allemaal precies inhoudt, welke de nieuwe evoluties zijn en wat er van een stagiair of stagemeester verwacht wordt. Het is ook het uitgelezen moment om kennis te maken met stagecommissarissen en ervaringen uit te wisselen met andere stagiairs. En je krijgt er een inkijk in de praktische werking van de Orde van Architecten.

  26/04/2016 'Impact woningisolatie wordt zwaar overschat'

  De daling van het energieverbruik die kan worden bereikt met het isoleren van bestaande woningen, wordt zwaar overschat. Dat zei Arnold Janssens, professor Bouwfysica en Klimaatbeheersing aan de UGent, in de Klimaatcommissie van het Vlaams Parlement.

  22/04/2016 Vlaamse regering wil 30 steden en gemeenten energie-onafhankelijk helpen maken

  De Vlaamse regering wil 30 steden en gemeenten helpen energie-onafhankelijk te worden. Dat idee past in de verdeling van de zowat 300 miljoen euro aan middelen die de Vlaamse regering de komende jaren wil investeren in interne klimaatmaatregelen. Het overgrote deel daarvan, 262 miljoen euro, gaat naar maatregelen rond gebouwen. Naast die middelen uit het Klimaatfonds komt er ook een rollend fonds van in totaal 150 miljoen euro waarmee de regering jaarlijks 2.500 woningen energiezuiniger wil maken.

  21/04/2016 Bourgeois: "Tegen 2050 moeten we dichter bij elkaar gaan wonen"

  Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois ziet een groot deel van de oplossing voor de opwarming van de aarde in de ruimtelijke ordening. Om onze doelstellingen rond reductie van de uitstoot in Vlaanderen te halen moeten we dichter bij elkaar gaan wonen, zei Bourgeois dinsdag op de eerste Vlaamse klimaattop.

  20/04/2016 Vlaamse klimaattop – focus op versnelde renovatie en milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties

  Zonder een structurele versterking van het klimaatbeleid overschrijdt de Vlaamse CO2-uitstoot in 2017 de gemaakte afspraken. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van de Vlaamse overheid dat dinsdag werd voorgesteld op de eerste Vlaamse klimaattop.

  18/04/2016 Vlaamse Renovatiedag: 100 renovaties, 100 unieke verhalen

  Op zondagnamiddag 29 mei zetten NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, en het magazine ‘Ik Ga Bouwen & Renoveren’ hun schouders onder de 18de editie van de Vlaamse Renovatiedag. Een hele namiddag lang zijn er tal van gerealiseerde renovaties in Vlaanderen te ontdekken. Het ideale dagje uit dus voor iedereen die plannen heeft om te renoveren.

  15/04/2016 Vlaming is klaar voor cohousing, maar overheid blijkt nog niet voldoende wakker geschud

  De Vlaming is meer dan ooit klaar voor cohousing, maar volgens Philippe Janssens van projectontwikkelaar Immpact moeten we ons wel afvragen of de stedelijke overheden dergelijke projecten wel juist aanpakken. Als één van de grote Antwerpse bouwheren roept hij de steden op om méér in dialoog te gaan met projectontwikkelaars. Want de tijd dat die alleen uit zijn op winstbejag en niet maatschappelijk willen meedenken, is voorbij.

  13/04/2016 Dit is wat je moet weten over de archeologienota

  Op 1 juni 2016 treedt het archeologieluik van het Onroerenderfgoeddecreet (12 juli 2013) volledig in werking. Voor de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning of verkavelingsvergunning betekent dit dat hij of zij verplicht wordt om in bepaalde gevallen een bekrachtigde archeologienota bij de vergunningsaanvraag te voegen.

  11/04/2016 Confederatie Bouw pleit voor verplichte energierenovatie bij aankoop woning

  De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wil dat mensen die een bestaand huis kopen, verplicht worden om de woning energiezuiniger te maken. "Op die manier zal tegen 2050 90 procent van het Vlaamse woningpatrimonium gerenoveerd zijn", klonk het zondag in een persbericht.

  08/04/2016 Permanente vorming: waarom niet voor architecten?

  De Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) maakte samen met haar leden BVA,UWA en AriB onlangs bekend kritisch te staan tegenover het voorstel tot permanente vorming. De Orde van Architecten – Vlaamse Raad wenst hierop toch even te reageren.

  07/04/2016 Ney & Partners ontwerpen voetgangersbrug naar kasteel van Koning Arthur

  Op 17 maart maakte English Heritage de winnaar bekend van de internationale wedstrijd voor de site van het kasteel van Koning Arthur. Ney & Partners krijgt samen met het Londense William Matthews Associates de opdracht voor het brugontwerp met een bouwbudget van 4 miljoen Britse pond.

  02/04/2016 Btw-verlaging zorgt voor extra investeringen in scholenbouw

  Dankzij de btw-verlaging op scholenbouw kunnen er zeventien extra schoolbouwprojecten worden opgenomen in het investeringsprogramma Scholen van Morgen. Dat meldt Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits. Bij de reguliere financiering komt nog eens 43 miljoen euro aan investeringsruimte vrij. Antwerpen krijgt de komende drie jaar tien miljoen euro extra.

  01/04/2016 Nieuwe release koppelt omgevingsloket aan de energieprestatiedatabank

  Op 17 maart 2016 werd een nieuwe versie van de energieprestatiedatabank gelanceerd. Deze release koppelt het omgevingsloket van ruimtelijke ordening met de energieprestatiedatabank. In het omgevingsloket kan een bouwheer of architect digitaal een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of melding indienen. Steeds meer gemeenten maken digitaal indienen mogelijk.

  22/03/2016 ‘Creatief met ruimte, op het ritme van het leven’: experts over anders bouwen en het nieuwe wonen

  Het openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect (24 – 25/09) heeft dit jaar als thema “Creatief met ruimte, op het ritme van het leven”. Op Batibouw organiseerden we een panelgesprek waarin verder werd ingezoomd op dit thema. Vanuit hun eigen vakkennis gaven drie experten een antwoord op een aantal actuele vraagstukken rond het anders denken over bouwen en het nieuwe wonen.

  16/03/2016 Werfregistratie voor architecten nog steeds verplicht maar geen prioriteit voor inspectiediensten

  Op 11 maart heeft de ministerraad het actieplan 2016 voor de strijd tegen de sociale fraude en de sociale dumping goedgekeurd. Het nieuwe actieplan van staatssecretaris Bart Tommelein en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) bouwt verder op dat van 2015 en bevat in totaal 90 concrete actiepunten.

  16/03/2016 Bis architectuurwedstrijd 2016: de inschrijvingen zijn geopend

  Voor het achtste jaar op rij organiseert bis haar architectuurwedstrijd. Deze wedstrijd is sinds zijn ontstaan in 2009 tot een begrip uitgegroeid. Met de jaarlijkse keuze voor wedstrijdthema’s met een grote actuele relevantie, groeit ook de weerklank bij pers en publiek. Dit jaar werd dan ook gekozen voor het thema 'Nieuwe architectuurconcepten die een antwoord bieden op de energie- en mobiliteitseisen’.

  11/03/2016 Bouwsector mag zich verwachten aan sociale flitscontroles

  De strijd tegen sociale fraude leverde de overheid vorig jaar 180 miljoen euro op. Dat is een stijging met 30 procent tegenover 2014 en het hoogste cijfer ooit, licht Tommelein toe. Hij merkt tevreden op dat zeventig procent van de punten uit het actieplan van vorig jaar volledig is uitgevoerd, terwijl 26 procent nog in uitvoering is.

  10/03/2016 Geef uw ‘verloren projecten’ het tweede leven dat ze verdienen op architectuurincompetitie.be

  Bij architectuurwedstrijden geldt meestal het motto "the winner takes all". Het winnende ontwerp krijgt alle aandacht en het prijzengeld, terwijl de verliezers het resultaat van hun lange inspanningen in de vuilbak mogen kieperen en er nauwelijks een cent aan overhouden. In samenwerking met Architectura.be geeft NAV u nu de kans om die verloren ontwerpen een tweede leven te geven.

  10/03/2016 Orde van Architecten - Vlaamse Raad blikt tevreden terug op Batibouw: het overzicht

  5 ministeriële bezoeken, 2 persconferenties die zorgden voor een flinke dosis media-aandacht, een boeiend panelgesprek en vooral veel volk op onze stand: de Orde van Architecten - Vlaamse Raad kan terugblikken op een heel geslaagde deelname aan Batibouw 2016, dat dit jaar iets meer dan 300.000 bezoekers trok.

  10/03/2016 Nieuwsbrief kwaliteitskader ventilatie

  Sinds 1 januari 2016 zijn er voor nieuwe stedenbouwkundige vergunningsaanvragen in het Vlaams Gewest kwaliteit gekoppelde eisen m.b.t. residentiële ventilatie installaties. BCCA vzw (Belgian Construction Certification Association) biedt een kwaliteitskader aan dat conform de vereisten is. Via nieuwsbrieven geeft het BCC regelmatig een update van de stand van zaken van het kwaliteitskader ventilatie.

  07/03/2016 Batibouw sluit af met 302.677 bezoekers

  Tijdens elf dagen, waarvan drie met een nocturne, vulden professionele en particuliere bezoekers alle paleizen van Brussels Expo. De exposanten toonden zich unaniem tevreden. De organisatoren legden dit jaar de nadruk op "beleving", met het thema "Ervaar Batibouw met uw vijf zintuigen".

  02/03/2016 Het gewicht van de architectenopdracht – download de brochure

  Wat is de workload van een architectenopdracht? Bekijk hier de resultaten.

  02/03/2016 Energiepremies netbeheerders nog maar tot eind juni geldig

  Wie nog wil genieten van de huidige premies voor bijvoorbeeld dakisolatie en hoogrendementsglas, moet de werken dringend opstarten. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) maandag, enkele dagen voor de start van de bouw- en verbouwbeurs Batibouw. Vanaf juli moet er immers een nieuw premiestelsel komen, maar het is nog niet duidelijk hoe dat er zal uitzien.

  01/03/2016 “Architecten vragen loon naar werk” – ook opgepikt door de geschreven pers

  Het onderzoek naar architectenprestaties dat de Orde van Architecten door de faculteit Architectuur van de KU Leuven liet uitvoeren wees uit dat architecten te weinig verdienen vergeleken met de uren die ze presteren. De Orde van Architecten pleit dan ook voor hogere erelonen.

  01/03/2016 Vlaming is verkavelingsmoe

  Er lijkt een einde te komen aan de naoorlogse verkavelwoede in Vlaanderen. Sinds de jaren zestig lag het aantal aanvragen om grote lappen grond op te splitsen in kleinere bouwkavels, nooit eerder zo laag, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

  26/02/2016 Onderzoek toont aan: beroep van architect veel arbeidsintensiever dan algemeen aanvaard – Architecten vragen loon naar werk

  Vandaag op de tweede dag voor professionelen op Batibouw, maakte de Orde van Architecten – Vlaamse Raad de resultaten bekend van het grootschalig onderzoek dat werd gevoerd naar het aantal uren dat de architect besteedt aan een bouwproject. Uit het onderzoek bleek duidelijk dat de workload van de architect in werkelijkheid een pak hoger ligt dan algemeen wordt aangenomen. Architecten vragen dan ook meer loon naar werk.

  25/02/2016 Thema Mijn Huis Mijn Architect 2016 officieel voorgesteld

  Creatief met ruimte – Op het ritme van het leven”, zo heet het thema van het volgende openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect dat vandaag werd voorgesteld op Batibouw. Na een korte toelichting door Vincent Van Den Broecke (architect en voorzitter van de kamer Communicatie van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad) schoven vakexperts Leo Van Broeck (Bogdan & Van Broeck Architects), Peter Lacoere (directeur projecten Stadsontwikkeling Gent) en moderator Koen Vansynghel (architectuurcriticus De Standaard) mee aan voor een geanimeerd panelgesprek. Op de tafel lagen thema’s als aangepast wonen, anders denken over bouwen en de rol van de opdrachtgever in dit verhaal.

  24/02/2016 Architecten keuren wetsontwerp verzekeringsplicht bouwaannemers af

  Zowel de Orde van Architecten – Vlaamse Raad als de beroepsverenigingen NAV (de Vlaamse Architectenorganisatie) en BVA (Beroepsvereniging voor Architecten) en de verzekeringsmaatschappijen zijn voorstander van de gelijkwaardige invoering van een verzekeringsplicht voor aannemers en architecten. Het initiatief van de kabinetten Peeters en Borsus hieromtrent wordt dan ook op prijs gesteld. Jammer genoeg vertoont het op tafel gelegde wetsontwerp nog te veel hiaten, tegenstrijdigheden en discriminerende elementen om door het architectenkorps aanvaard te worden.

  11/02/2016 Vlaamse regering opent nieuwe zoektocht naar Vlaams Bouwmeester

  De Vlaamse regering start een nieuwe zoektocht naar een geschikte kandidaat voor de functie van Vlaams Bouwmeester. De vorige selectieprocedure, gestart op 4 september, leverde geen geschikte kandidaat op. De nieuwe Vlaams Bouwmeester treedt normaal gezien op 1 september 2016 in dienst. Dat meldt minister-president Geert Bourgeois.

  10/02/2016 Kwaliteit van Vlaamse woningen verbetert, aandeel eigenaars daalt

  De verbetering van de structurele onderdelen tussen 2011 en 2015 volgt de positieve trend sinds 2001. Algemeen gezien is 95% van de Vlamingen tevreden met de woning en de buurt.

  09/02/2016 "Dok Zuid" gekozen als ontwerp voor heraanleg Gedempte Zuiderdokken

  De Antwerpse Gedempte Zuiderdokken, de voormalige locatie van de Sinksenfoor, wordt binnen enkele jaren omgevormd tot een groene openbare ruimte van 9 hectare naar het ontwerp "Dok Zuid" van ontwerpteam ADR Architects, Georges Descombes en Technum (CH + BE).

  28/01/2016 Aantal nieuwbouwvergunningen op laagste peil in jaren

  In 2015 dreigt het aantal vergunde huizen zijn laagste peil sinds 2008 te bereiken. Gemiddeld werden in de periode van 2008 tot 2015 jaarlijks 15.183 nieuwe huizen vergund. Maar volgens een prognose van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zullen er in 2015 bijna 1.700 of 11% minder huizen worden vergund dan de voorbije jaren. De eigen inbreng die banken nu vragen bij een hypothecaire lening, is volgens de VCB de boosdoener.

  28/01/2016 Lancering website IedereenBEN.be

  Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Wie daar nu al voor zorgt, kan een beroep doen op heel wat financiële stimuli en zorgt ervoor dat zijn woning later veel meer waard en. Om vandaag al een woning te bouwen die beantwoordt aan de normen van morgen, kan men zich virtueel laten gidsen door bouwcoach BEN op www.IedereenBEN.be.

  27/01/2016 Batibouw 2016 zet de expert in de schijnwerpers

  Van donderdag 25 februari tot en met zondag 6 maart openen de paleizen van Brussels Expo hun deuren voor Batibouw. Met meer dan 1000 exposanten uit 14 sectoren is Batibouw de grootste en belangrijkste bouw-, verbouw- en woonbeurs van het land. Dit jaar staan twee thema’s centraal.

  21/01/2016 Nieuwjaarsboodschap

  Eind januari is, nadat de feestdagen goed verteerd zijn, traditioneel het moment waarop bedrijven, verenigingen en organisaties nog even terugblikken op het voorbije jaar en hun ambities voor het nieuwe jaar kenbaar maken. Het leek ons een prima idee om dit ook te doen.

  20/01/2016 Vlaamse Renovatiedag 2016: de inschrijvingen zijn geopend

  Op zondag 29 mei 2016 vindt een nieuwe editie plaats van de Vlaamse Renovatiedag. Deze openhuizendag, een organisatie van de Vlaamse architectenorganisatie NAV en het tijdschrift Ik ga Bouwen & Renoveren, helpt verbouwers op weg naar een ontwerper voor hun droomwoonst. Architecten of interieurarchitecten met een gerealiseerde renovatie in hun portfolio kunnen zich nu inschrijven.  15/01/2016 Reyers 2020: een kennismaking met de 5 ontwerpen van het nieuwe VRT-gebouw

  De opdracht die de 60 deelnemers van de architectuurwedstrijd Jonge Architecten Aan Zet - een organisatie van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad, NAV en de VMSW voorgeschoteld kregen, bleek moeilijker dan gedacht. 14 van hen overleefden de eerste screening. Uiteindelijk kwam de jury tot 5 finalisten. Zij mogen door naar de tweede fase.  12/01/2016 Reyers 2020: een kennismaking met de 5 ontwerpen van het nieuwe VRT-gebouw

  In de vijfdelige documentairereeks Reyers 2020 maken we kennis met de vijf ontwerpen van het nieuwe VRT-gebouw, ook degenen die niet werdengeselecteerd: een boeiende kijk op de diversiteit van de hedendaagsearchitectuur. Vanaf zondag 10 januari op Canvas en nu al op canvas.be  12/01/2016 Vlaams Architectuurinstituut start dit jaar met maandelijkse internationale nieuwsbrief

  Om beter in te spelen op de internationale aandacht, lanceert het Vlaams Architectuurinstituut 2016 een maandelijkse Engelstalige nieuwsbrief voor een internationaal publiek van architectuurgeïnteresseerden.  07/01/2016 Kent u het Gentse lichtplan al?

  Voor dossiers met vergunningsaanvraagdatum of meldingsdatum vanaf 1 januari 2016 verstrengt het E-peil naar E50 voor woongebouwen en E55 voor kantoren, ligt de maximale U-waarden-eis van daken, muren én vloeren op het BEN-niveau, verdwijnen de eisen voor minimale R-waarden, moet een PV-systeem minstens 10 kWh/jaar.m² produceren (in plaats van 7) en kunnen gemeenten ook strengere EPB-eisen opleggen voor nieuwe woonwijken.

  Vorige ¦ 1. 2 ¦ 3. Volgende.


  Untitled Document