Home > Over de orde > Digitale Handtekening

 •   

  GEBRUIK VAN DIGITALE HANDTEKENINGEN


 • Sinds 2011 maakt de Orde van Architecten gebruik van digitale handtekeningen voor de ondertekening van PDF documenten. Zo worden bv. de bijdragenota's per e-mail gestuurd in PDF formaat, waarbij de nota ondertekend wordt met de digitale handtekening van de Provinciale Raad waar de architect ingeschreven is. Het gebruik van digitale handtekeningen zorgt ervoor dat:

  • De authenticiteit van het document gegarandeerd is. Maw. het document is afkomstig
   van de Orde van Architecten.
  • Het document niet meer gewijzigd werd sinds het ondertekend werd.


  Hoe kan u nu zien dat de handtekening geldig is? Om dit na te gaan dient u te beschikken over Adobe Acrobat Reader (of één van de professionele versies van Adobe Acrobat software). Adobe Acrobat Reader is gratis te downloaden via de Adobe website (zie de link rechts in het menu).

  Wanneer Adobe Acrobat Reader een document van de Orde van Architecten opent dat een digitale handtekening bevat, zal de software automatisch de geldigheid van de handtekening controleren. In de meest recente versies van Adobe Acrobat Reader (versie 9 en 10) zal de software ook meteen automatisch en duidelijk bovenaan weergeven dat de handtekening geldig is (zie screenshot hieronder).  U kan dan rechts in de blauwe balk op de knop drukken om de details van de handtekening op te vragen. U krijgt dan volgende informatie te zien:
  U kan deze informatie ook steeds opvragen door links op het icoontje met pen en handtekening te klikken.

  Dit icoontje ziet er iets anders uit in oudere versies van Adobe Acrobat Reader (versie 8 en eerder).
  In de meest recente versies van Acrobat Reader kan u nog meer details opvragen over de handtekening. Dit kan u doen door te klikken op 'Certificaat details'.
  U krijgt dan het volgende venster te zien:
  Hier ziet u onder andere dat de handtekening werd geplaatst met een certificaat dat uitgereikt werd door de firma Keynectis. Alle handtekeningen van de Ord e van Architecten zijn afkomstig van de firma Keynectis.  Verder ziet u ook dat het certificaat vertrouwd wordt door Adobe omdat het uitgereikt werd door een partner van Adobe (u kan dit zien in de keten links in het venster).


  In de toekomst zal de Orde van Architecten - Vlaamse Raad meer en meer gebruik gaan maken van digitaal ondertekende documenten. Om zekerheid te hebben over de geldigheid van het document in dat geval, open het document in Adobe Acrobat (Reader of een professionele versie) en controleer:

  • Dat de het document ondertekend is en alle handtekeningen geldig zijn.
  • Het document ondertekend is door een Raad van de Orde van Architecten (bv. Orde van Architecten - Provinciale Raad Antwerpen)
  • Het certificaat om de handtekening te zetten werd uitgereikt door Keynectis (partner van Adobe)


  Wij raden iedereen, die digitaal ondertekende documenten van de Orde van Architecten dient te openen en/of te verwerken aan om steeds de meest recente versie van Adobe Acrobat Reader te installeren. Zo ziet u steeds meteen of de handtekeningen van het document geldig zijn.  Op dit ogenblik gebruikt de Orde van Architecten - Vlaamse Raad een digitale handtekening alleen voor PDF documenten van bijdragenota's en creditnota's. Indien u een PDF document van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad tegenkomt dat niet digitaal ondertekend is of waarbij de handtekening niet in orde is, aarzel dan niet contact met ons op te nemen op vlaamse.raad@ordevanarchitecten.be  Voor meer info: